Ontwerpbestemmingsplan Wijk aan Zee 2016, gemeente Beverwijk / ontwerpbestemmingsplan met verbrede reikwijdte / ontwikkelingsplan op basis van de Crisis en herstelwet en bijbehorende PlanMER / Passende beoordeling op basis van de Wet milieubeheer. NL.IMRO.0375.BPWijkaanZee2016-OP01

Logo Beverwijk

Tevens ontwerpbesluit hogere waarden Wet geluidhinder.

De volgende regelingen zijn van toepassing: Wet ruimtelijke ordening (artikel 3.8); afdeling 3.4 van de Algemene wet bestuursrecht; hoofdstuk 7 Wet milieubeheer; de artikelen 2.2, 2.3 en 2.4 Crisis- en herstelwet en de Wet natuurbescherming / PASregeling (Programmatische Aanpak Stikstofanalyse), alsmede artikel 110 a Wet geluidhinder.

**************************************************************************************************

Burgemeester en wethouders van de gemeente Beverwijk maken bekend dat voor Wijk aan Zee een ontwerpbestemmingsplan is opgesteld in de vorm van een bestemmingsplan met verbrede reikwijdte en ontwikkelingsgebieden. Dat betekent dat hier sprake is van een pilot waarbij vooruit gelopen wordt op de Omgevingswet en de daaruit voortkomende omgevingsplannen. Een dergelijk experiment behoeft de instemming van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu en daartoe is in februari 2016 een verzoek ingediend op basis van de Crisis- en herstelwet (Chw). Dat verzoek is op 12 oktober 2016 gehonoreerd in de vorm van een Algemene Maatregel van Bestuur welke op diezelfde datum is afgekondigd in Staatsblad 381 (14e tranche Chw) en die één dag later in werking is getreden. Binnen zo’n plan met verbrede reikwijdte en ontwikkelingsgebieden kunnen diverse vormen van beleid worden geïntegreerd wat bij een gewoon bestemmingsplan niet mogelijk is. Bovendien kan van de reguliere regels worden afgeweken. Er moet wel aan een aantal criteria worden voldaan die in het plan omschreven worden.

Het bestemmingsplan met verbrede reikwijdte heeft betrekking op Wijk aan Zee, van de grens van het terrein van Tata Steel tot de grens met de gemeente Heemskerk, de grens met de gemeente Velsen, alsmede het strand, de duinen en een deel van de Noordzee. Binnen dit gebied zijn enkele locaties aangewezen als ontwikkelingsgebied. De ontwikkelingsgebieden liggen alle binnen de bebouwde omgeving van Wijk aan Zee. Deze gebieden staan op een kaart (verbeelding) aangegeven.

In het bestemmingsplan met verbrede reikwijdte c.q. het “ontwikkelingsplan” wordt aandacht besteed aan woningbouwlocaties, Natura 2000, een beschermd dorpsgezicht, beeldkwaliteit, archeologie, bestaand bebouwd gebied en diverse andere aspecten. Gelet op de ligging van het natuurgebied “Het Noord-Hollands Duinreservaat”, waarvan een flink deel is aangewezen als Natura 2000 gebied, verdient de natuur extra aandacht. De stikstofdepositie is te hoog in het plangebied en daar wordt expliciet aandacht aan besteed. Om het milieu een volwaardige plaats te geven in de afwegingen rond het plan is een PlanMER (milieueffectrapportage) opgesteld. In dit document wordt aan alle relevante milieufactoren aandacht besteed, mede op basis van de Notitie reikwijdte en detailniveau die eerder ter visie heeft gelegen. Het PlanMER wordt volledig opgenomen in het uiteindelijk vast te stellen bestemmingsplan met verbrede reikwijdte c.q. het “ontwikkelingsplan”. Het PlanMER wordt (op dit moment) eveneens voorgelegd voor advies aan de Commissie MER te Utrecht. Ook is er een Passende beoordeling in het kader van de Wet natuurbescherming opgesteld.

Het plan heeft al ter visie gelegen voor de inspraak en het wettelijk vooroverleg in de periode vanaf 2 september 2016 tot en met 13 oktober 2016 en in die periode is ook een informatieavond belegd. Alle ingekomen reacties zijn verzameld en samengevat in een document: “Overzicht reacties uit inspraak en vooroverleg bestemmingsplan verbrede reikwijdte en ontwikkelingsplan (omgevingsplan) Wijk aan Zee 2016”. In dit document is tevens het antwoord van het gemeentebestuur met eventuele consequenties voor het bestemmingsplan en het PlanMER aangegeven.

In het kader van artikel 3.8 van de Wet ruimtelijke ordening en afdeling 3.4 van de Algemene wet bestuursrecht ligt het ontwerpbestemmingsplan met bijlagen gedurende 6 weken ter inzage, met ingang van vrijdag16juni 2017 tot en met donderdag 27 juli 2017.

Onder de bijlagen bevinden zich in ieder geval de volgende documenten die grotendeels zijn geïntegreerd in het ontwerpbestemmingsplan (verbrede reikwijdte / ontwikkelingsplan):

  • 1.

    overzicht van alle ingekomen reacties in het kader van de inspraak en het wettelijk

    vooroverleg;

  • 2.

    het PlanMER;

  • 3.

    de Passende Beoordeling in het kader van de MER;

  • 4.

    berekening stikstofdepositie per ontwikkeling;

  • 5.

    deze bekendmaking;

  • 6.

    het document Wijk aan Zee Bouwstenen voor een gemeentelijk beschermd dorpsgezicht.

    (april 2015);

  • 7.

    ontwikkelingslocaties / Wijk aan Zee (23 februari 2017);

  • 8.

    staat van Bedrijfsactiviteiten;

  • 9.

    staat van Horeca-activiteiten;

  • 10.

    beeldbepalende zaken in Wijk aan Zee;

  • 11.

    de AMvB waar de toestemming op is gebaseerd om vooruit te lopen op de

    Omgevingswet / af te wijken van de huidige regels/ besluit van de Minister;

  • 12.

    een overzicht van de betreffende bepalingen uit de Crisis- en herstelwet. (Toepassing);

  • 13.

    besluit van het college van burgemeester en wethouders om het plan ter visie te leggen,

    e.a.

  • 14.

    ontwerpbesluit hogere waarden Wet geluidhinder. (Zie hieronder).

Verder bestaat de analoge en tevens de pdf-versie van het plan uit diverse verbeeldingen (kaartmateriaal) van de delen van het plangebied; de gebiedsaanduidingen in zones en de dubbelbestemmingen. In de imro-versie (digitale versie) zijn al deze verbeeldingen geïntegreerd.

Alleen binnen de 6 weken waarin de stukken ter visie liggen kan een ieder zienswijzen naar voren brengen bij de gemeenteraad van Beverwijk. Indien u dit schriftelijk doet is het adres:

Gemeenteraad van Beverwijk , postbus 450, postcode 1940 AL Beverwijk.

Indien u dit mondeling wenst te doen kunt u contact opnemen met de Afdeling Ruimte, team vergunningen, telefoon 0251-256256. U kunt ook een afspraak maken.

Het ontwerpplan (met bijlagen) ligt ter visie in het gemeentehuis van Beverwijk (Stationsplein 48 te Beverwijk), op werkdagen tijdens de openingsuren en mede in de bibliotheek aan het Kerkplein 5 te Beverwijk, tijdens openingsuren en daarnaast bestaat de mogelijkheid om de stukken digitaal te raadplegen en te downloaden via www.beverwijk.nl vervolgens naar bouwen en verbouwen, dan naar meer…… / plannen in voorbereiding / procedure.

Ook op www.ruimtelijkeplannen.nl is het plan met bijlagen te zien onder de naam: NL.IMRO.0375.BPWijkaanZee2016-OP01 of zoeken bij Wijk aan Zee.

Er is ook een mogelijkheid om de stukken in te zien in Dorpshuis De Moriaan aan de Dorpsduinen 4 te Wijk aan Zee (in dezelfde periode als boven vermeld).

Voor met name genoemde ontwikkel ings locaties is het noodzakelijk om op basis van de Wet geluidhinder hogere waarden vast te stellen. Het noodzakelijke besluit op grond van de Wet geluidhinder heeft betrekking op wegverkeerslawaai en industrielawaai. De bevoegdheid van het college tot vaststelling van hogere waarden is gedelegeerd aan het dagelijkse bestuur van de Omgevingsdienst IJmond. De directeur van de Omgevingsdienst IJmond, gemandateerd bevoegd namens genoemd dagelijks bestuur, maakt bekend dat er een ontwerpbesluit tot vaststelling van hogere waarde n is genomen.

Het ontwerpbesluit tot vaststelling van de hogere waarden ligt in dezelfde periode als het ontwerpbestemmingsplan ter visie gedurende bovengenoemde zes weken.

Ook het ontwerpbesluit hogere waarden Wet geluidhinder ligt ter visie in het Gemeentehuis van Beverwijk , alsmede bij de Omgevingsdienst IJmond, Stationsplein 48b te Beverwijk op werkdagen van 9.00 uur tot 17.00 uur. Ook op de website www.beverwijk.nl van de gemeente Beverwijk wordt dit document toegevoegd aan de overige stukken .

Gedurende de termijn van de tervisielegging kunnen belanghebbenden schriftelijk dan wel mondeling zienswijzen kenbaar maken. Schriftelijke zienswijzen tegen dit besluit ( geluid ) kunnen kenbaar gemaakt worden bij de Omgevingsdienst IJmond, Postbus 325, 1940 AH Beverwijk , onder vermelding van “ Zienswijze ontwerpbesluit vaststelling hogere waarden bestemmingsplan Wijk aan Zee 2016 ”. Voor mondelinge zienswijzen met betrekking tot dit besluit (geluid) kunt u telefonisch een afspraak maken met de Omgevingsdienst IJmond, telefoonnummer 0251-263863.

Beverwijk, 14 juni 2017.

Burgemeester en wethouders van Beverwijk.

Naar boven