Verkeersbesluit Parkeerverbod Eker te Easterwierrum.

Logo Littenseradiel

Onderwerp:

Instellen van een éénzijdig parkeerverbod op Eker in Easterwierrum door middel van het aanbrengen van de borden E01 van het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990.

Burgemeester en wethouders van de gemeente Littenseradiel,

Gelet op:

  • -

    artikel 18 eerste lid onder d van de Wegenverkeerswet 1994 (hierna: WVW 1994), ingevolge verkeersbesluiten worden genomen door burgemeester en wethouders voor zover zij betreffen het verkeer op wegen welke niet in beheer zijn bij het Rijk, de Provincie of een waterschap;

  • -

    de bepalingen van het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990 (hierna: RVV 1990);

  • -

    de bepalingen van het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het Wegverkeer (hierna: BABW);

Overwegende:

Eker is een erftoegangsweg, gelegen binnen de bebouwde kom van Easterwierrum met een maximumsnelheid van 30 km/uur. Eker is een doodlopende weg en maakt onderdeel uit van het bedrijventerrein van Easterwierrum.

De huidige bedrijven en toekomstig te vestigen bedrijven op dit bedrijventerrein zijn voor hun bereikbaarheid afhankelijk van Eker en Skuorrehofwei.

Naast het bedrijventerrein zijn het dorpshuis MFC De Tysker en het sportveld van Easterwierrum gevestigd. Beide voorzieningen hebben op gezette tijden, voornamelijk in de weekenden een verkeersaantrekkende werking. Op het terrein voor het dorpshuis is parkeerruimte beschikbaar. Daarnaast wordt er geparkeerd op de openbare weg, waaronder Eker en parkeerplaatsen in de omgeving van het dorpshuis en sportveld.

Op het bedrijventerrein wordt sinds enkele jaren op een onbebouwde kavel het evenement Berne Iepenloftspul opgevoerd. Dit evenement heeft een verkeersaantrekkende werking tijdens de bouw van het podium en toneel en tijdens de repetities. Tijdens de uitvoeringdata wordt er nu al een tijdelijk parkeerverbod ingesteld.

Daarnaast vindt in de zomervakantie bij de Tysker en het bedrijventerrein het evenement ‘Spulwike’ plaats. Parkeren vindt dan ook plaats op onder andere de openbare weg Eker.

De gemeente is terughouden met het instellen van parkeer- en stopverboden. In een 30 km/uur zone is doorstroming van verkeer van minder belang. Daarnaast heeft een geparkeerde auto een remmende werking op het verkeer.

Op het bedrijventerrein is een bedrijf gevestigd dat zich bezighoudt met verhuur en verkoop van landbouwmachines. Dit bedrijf meldt dat het steeds vaker voorkomt dat auto’s hinderlijk parkeren op Eker waardoor het niet meer mogelijk is met landbouwmachines gebruik te kunnen maken van de rijbaan. Daarmee worden zij belemmerd in hun bereikbaarheid. Er is hier geen sprake meer van een incident maar van een structureel probleem.

De bedrijven aan Eker moeten de gelegenheid hebben om met hun materieel bij hun bedrijf te kunnen komen. Daarnaast moet de openbare weg bereikbaar zijn voor de noodhulpdiensten. Deze bereikbaarheid wordt vanwege het hinderlijke parkeren aan weerszijden van de weg niet meer gegarandeerd. Om dit hinderlijk parkeren tegen te gaan is het instellen van een éénzijdig parkeerverbod hier een passende maatregel.

Bezoekers worden door het instellen van het éénzijdige parkeerverbod niet onredelijk belemmerd. Op het terrein van MFC de Tysker en op korte afstand ervan is voldoende parkeergelegenheid in de openbare ruimte. Dit is in een gesprek met doarpsbelang Easterwierrum op 10 mei 2017 door hen bevestigd.

De maatregel van een parkeerverbod past in deze situatie bij het streven naar het waarborgen van de vrijheid van verkeer en het waarborgen van de bruikbaarheid van de weg (artikel 2 Wegenverkeerswet 1994).

Bij de belangenafweging zijn de economische belangen van de bewoners, ondernemers en overige belanghebbenden meegenomen.

Op basis van Artikel 24 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer (BABW) is er overleg gevoerd met de politie over de wenselijkheid, het instellen en de handhaving van deze maatregel. De politie gaat akkoord met dit besluit. Handhaving zal alleen plaatsvinden in geval van aanhoudende klachten.

Nemen, gelet op het voorgaande, de volgende

BESLUITEN:

door plaatsing van de borden E01 van bijlage I van het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990 een éénzijdig parkeerverbod in te stellen op de oostzijde van Eker in Easterwierrum;

Wommels 6 juni 2017

burgemeester en wethouders van Littenseradiel,

, burgemeester.

, secretaris.

Een kopie van dit besluit wordt gezonden aan: Politie Noord Nederland Fryslân, district A5 Sneek, Bureau Bolsward, postbus 107 9400 AC te Assen.

Bijlage bezwaarmogelijkheid voor een besluit van burgemeester en wethouders.

Wanneer u het niet eens bent met dit besluit, kunt u binnen zes weken na de dag na die van publicatie schriftelijk bezwaar maken bij burgemeester en wethouders van Littenseradiel, Postbus 1, 8730 AA te Wommels. In artikel 6:5 van de Algemene wet bestuursrecht staat dat het bezwaarschrift moet zijn ondertekend en in ieder geval het volgende moet bevatten:

  • a.

    de naam en het adres van de belanghebbende;

  • b.

    de dagtekening;

  • c.

    een omschrijving van het besluit waartegen bezwaar wordt gemaakt;

  • d.

    de gronden van het bezwaar.

U wordt verzocht in de linkerbovenhoek van de envelop te vermelden: "bezwaar". De ontvangst van een bezwaarschrift wordt schriftelijk bevestigd. Daarbij wordt ook de verdere procedure van de behandeling van het bezwaarschrift aangegeven.

Als er sprake is van een spoedeisend belang, kunt u tegelijk met het indienen van het bezwaarschrift om een voorlopige voorziening verzoeken bij de voorzieningenrechter van de Rechtbank Noord-Nederland, afdeling bestuursrecht, Postbus 150, 9700 AD Groningen. Hiervoor is een griffierecht verschuldigd. Informatie over de hoogte van het griffierecht en de wijze van betalen krijgt u van de griffie van de rechtbank, telefoonnummer 088 3611338.

U kunt het verzoekschrift ook digitaal indienen bij de rechtbank Noord-Nederland via http://loket.rechtspraak.nl/bestuursrecht . Daarvoor moet u wel beschikken over een elektronische handtekening (DigiD). Kijk op de genoemde site voor de precieze voorwaarden.

In bijzondere gevallen is het mogelijk dat de bezwaarschriftenprocedure wordt overgeslagen. In het bezwaarschrift moet u daarvoor een verzoek doen. Informatie over deze mogelijkheid van rechtstreeks beroep kunt u vinden op onze website www.littenseradiel.nl. U kunt hierover ook contact opnemen met de secretaris van de bezwarencommissie, telefoonnummer 0515 334433.

Naar boven