Vestiging voorlopig voorkeursrecht Varkensstraat

Logo Arnhem

Burgemeester en wethouders van Arnhem maken ingevolge artikel 7 lid 1 van de Wet voorkeursrecht gemeenten (Wvg) bekend dat zij bij besluit van 30 mei 2017, op grond van het bepaalde in artikel 6 van de Wvg, heeft besloten, gronden voorlopig aan te wijzen, waarop de artikelen 10 tot en met 15, 24 en 26 van de Wvg van toepassing zijn.

Aangewezen zijn gronden die thans onder andere voor horecadoeleinden worden gebruikt en waar een niet-agrarische bestemming aan wordt toegedacht die afwijkt voor het huidige gebruik. Deze gronden zijn gelegen in het plangebied ‘Korenkwartier’ van de gemeente Arnhem en zijn niet eerder aangewezen als gronden waarop een gemeentelijk voorkeursrecht rust.

Gevolgen

Het voorkeursrecht betreft de gronden aan weerszijde van de Varkensstraat te Arnhem en een aantal gronden aan de kopse kant van de Varkensstraat, de Hoogstraat, de Munterstraat, de Luthersestraat en Tullekensteeg, welk gebied globaal is gelegen tussen de Korenmarkt en de Rijnstraat te Arnhem. De aanwijzing heeft tot gevolg dat na inwerkingtreding de eigenaren en beperkt gerechtigden van de aangewezen gronden, wanneer zij die gronden respectievelijk beperkte rechten daarop wensen te vervreemden, deze eerst aan de gemeente te koop moeten aanbieden.

Ter inzage

De eigenaren en beperkt gerechtigden van deze percelen ontvangen afzonderlijk bericht, per aangetekende brief, over de inhoud van dit besluit en de gevolgen hiervan. Het besluit met de kaart en de lijst van voorlopig aangewezen gronden ligt gedurende zes weken, van 2 juni 2017 tot en met 14 juli 2017, tijdens kantooruren ter inzage in het Stadhuis, loket BWL, Koningstraat 38, 6811 DG te Arnhem. Voor openingstijden wordt verwezen naar de website https://www.arnhem.nl/algemeen/contact.

Zienswijzen

De gemeenteraad dient binnen drie maanden een besluit te nemen over de bestendiging van de voorlopige aanwijzing. In het kader van een zorgvuldige voorbereiding ex artikel 4:8 van de Algemene wet bestuursrecht (Awb) van dit door de raad te nemen besluit, kunt u hierover schriftelijk of mondeling uw zienswijze naar voren brengen. De zienswijze dient schriftelijk (niet per e-mail), uiterlijk twee weken na publicatie van het collegebesluit tot voorlopige aanwijzing dus tussen 2 juni 2017 tot en met 16 juni 2017, te worden verzonden aan de raad van de gemeente Arnhem, postbus 9029, 6800 EL ARNHEM.

Op de envelop dient in de linkerbovenhoek te worden vermeld: ‘Wvg Varkensstraat’. In de schriftelijke zienswijze dient dit ook duidelijk als onderwerp te worden vermeld.

Het is ook mogelijk uw zienswijze mondeling aan ons kenbaar te maken. Indien u van deze mogelijkheid gebruik wenst te maken, dan zal uw zienswijze worden opgenomen door mevrouw G.J.M. van der Bijl van de Cluster Gebiedsrealisatie en Vastgoed van de gemeente Arnhem. Hiervoor dient u een afspraak te maken. Dit kan per e-mail: gaby.van.der.bijl@arnhem.nl.

Bezwaar en voorlopige voorziening

Naast het indienen van zienswijzen bij de raad kunnen belanghebbenden ook bezwaar maken tegen het besluit van burgemeester en wethouders. Ingevolge de Awb kunnen belanghebbende gedurende een termijn van zes weken, ingaande de dag nadat dit besluit bekend is gemaakt in de Staatscourant, bij het college van burgemeester en wethouders van Arnhem tegen voormeld besluit een bezwaarschrift indienen.

Tegen een besluit van het college van burgemeester en wethouders staat ingevolge de Algemene wet bestuursrecht (hierna: Awb) bezwaar en beroep open gedurende zes weken na dagtekening van de Staatscourant waarin het besluit tot aanwijzing van het voorkeursrecht bekend is gemaakt. Als u bezwaar heeft ingediend en sprake zou zijn van een spoedeisend belang, kunt u tevens een verzoek om een voorlopige voorziening indienen bij de Voorzieningenrechter van de Rechtbank Gelderland, Afdeling Bestuursrecht, locatie Arnhem, postbus 9030, 6800 EM ARNHEM.

Als u besluit om bezwaar aan te tekenen tegen de voorlopige aanwijzing, dan kunt u het bezwaarschrift richten aan het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Arnhem, postbus 9029, 6800 EL ARNHEM. Het bezwaarschrift moet zijn ondertekend en moet ten minste bevatten:

  • a.

    De naam en het adres van de indiener en het bezwaarschrift dient te zijn ondertekend;

  • b.

    De dagtekening;

  • c.

    Een omschrijving van het besluit waartegen het bezwaar is gericht;

  • d.

    Een afschrift van het besluit waartegen u in bezwaar gaat;

  • e.

    De gronden van het bezwaar.

Het bezwaarschrift dient uiterlijk op 14 juli 2017 door het college van de gemeente Arnhem te zijn ontvangen.

Indien de gemeenteraad het besluit van het college van burgemeester en wethouders bestendigt in een raadsbesluit, kunnen belanghebbenden ingevolge de Algemene wet bestuursrecht eveneens bezwaar (en eventueel beroep) instellen tegen het raadsbesluit. Indien belanghebbenden er voor kiezen om nu reeds bezwaar te maken tegen het besluit van het college van burgemeester en wethouders, dan wordt dat bezwaarschrift ingevolge artikel 6, lid 3 Wvg aangemerkt als tevens te zijn ingediend tegen het raadsbesluit.

Naar boven