VoorontwerpbestemmingsplanEllecom, Eikenstraat ongenummerd, Eikenstraat 3 en Buitensingel 60; gemeente Rheden

Logo Rheden

Burgemeester en wethouders van Rheden maken bekend dat het voorontwerpbestemmingsplan ‘Ellecom, Eikenstraat ongenummerd, Eikenstraat 3 en Buitensingel 60’ in het kader van inspraak met ingang van 19 januari 2017 gedurende vier weken voor eenieder ter inzage worden gelegd. Ook het voorontwerp van de bijbehorende milieueffectrapportage wordt ter inzage gelegd. Genoemde stukken worden tevens voor overleg aangeboden aan de daarvoor in aanmerking komende instanties (overleg als bedoeld in artikel 3.1.1 Besluit ruimtelijke ordening).

Ligging plangebied

Het plan is gelegen ten zuiden van de kern Ellecom en betreft drie locaties. De eerste locatie ligt aan de Buitensingel 60 tussen de kern Ellecom en de snelweg A348. De tweede locatie betreft Eikenstraat 3, nabij Landgoed Avegoor. De derde locatie ‘Eikenstraat ongenummerd’ bestaat uit een perceel aan de Eikenstraat tussen de bronbossen ten zuidoosten van Eikenstraat 3 en de A348. Daarnaast is er nog een perceel bij het plan betrokken dat dient voor waterbergingscompensatie.

Het plan

Het voorontwerpbestemmingsplan voorziet in de verplaatsing van de bestaande melkveehouderij aan de Eikenstraat 3 naar het perceel Eikenstraat ongenummerd. Op de huidige locatie worden de kwetsbare bronbossen onvermijdelijk vervuild. Door de verplaatsing wordt de vervuiling tegengegaan. Ook ontstaat ruimte voor een meer diervriendelijke en meer toekomstbestendige bedrijfsvoering. In combinatie met deze ontwikkeling worden de planologische en vergunningstechnische mogelijkheden voor de agrarische bedrijfsvoering op de locaties Eikenstraat 3 en Buitensingel 60, beëindigd. De locatie Eikenstraat 3 wordt omgevormd naar een woonlocatie voor 3 woningen. De locatie Buitensingel 60 wordt een woonlocatie voor één woning, de bestaande voormalige bedrijfswoning. De voormalige agrarische bedrijfsgebouwen worden gesaneerd. Tenslotte wordt het perceel dat wordt ingezet voor waterbergingscompensatie ingericht als natuur.

Voor de verschillende ontwikkelingen zijn inrichtingsplannen opgesteld, die handvatten bieden voor de vorm en inrichting van de bebouwing en de terreinen. Direct toetsbare onderdelen daarvan maken onderdeel uit van de voorgestelde planregels waardoor de nagestreefde ruimtelijke kwaliteit kan worden geborgd.

Milieueffectrapportage

De milieueffecten van de vestiging van de beoogde melkveehouderij moeten in beeld worden gebracht door het opstellen van een milieueffectrapportage en het doorlopen van een milieueffectprocedure. Hiertoe is een voorontwerp van een milieueffectrapportage opgesteld. Dit is opgenomen als bijlage bij de toelichting van het voorontwerpbestemmingsplan.

Informatieavond

De gemeente en Landgoed Middachten informeren u graag over de ontwikkelingsplannen, het voorontwerpbestemmingsplan, de milieueffectrapportage en de procedure. Daarom wordt een informatieavond georganiseerd op donderdag 26 januari 2017. U bent vanaf 19.30 uur welkom in de deel van de boerderij aan de Eikenstraat 3, 6955 JB  Ellecom. Om 19.45 uur vindt een centrale presentatie plaats. Aansluitend aan deze presentatie is er gelegenheid tot het stellen van vragen aan zowel medewerkers van de gemeente Rheden als aan de initiatiefnemers (landgoed Middachten en de betrokken agrariër). De informatieavond eindigt om 21.30 uur. U hoeft zich niet aan te melden voor deze avond.

Inzage van stukken

Het voorontwerpbestemmingsplan, met inbegrip van de bijbehorende milieueffectrapportage, kan van donderdag 19 januari 2017 tot en met woensdag 15 februari 2017 worden ingezien bij de Servicebalie in het gemeentehuis te De Steeg, Hoofdstraat 3 te De Steeg.

U kunt het voorontwerpbestemmingsplan in elektronische vorm raadplegen op de website www.ruimtelijkeplannen.nl. Op deze website selecteert u onder het tabblad ‘een plan bekijken’ en vervolgens ‘Bestemmingsplannen’, waarna u het bestemmingsplan kunt oproepen door onder Locatie of Naam de gevraagde gegevens in te vullen. U kunt ook gebruikmaken van het planidentificatienummer NL.IMRO.0275.BP2015EllecomLandg-VO01.

Inspraakreacties

Gedurende de termijn van 19 januari 2017 tot en met 15 februari 2017 kan een ieder schriftelijk (geen e-mail) zijn inspraakreactie naar voren brengen bij het college van burgemeester en wethouders van Rheden, Postbus 9110, 6994 ZJ De Steeg. Wij vragen u in uw brief duidelijk het zaaknummer 555568 te vermelden.

Ook bestaat de mogelijkheid om binnen dezelfde termijn mondeling een inspraakreactie naar voren te brengen. Hiervoor moet u een afspraak maken met de heer P. Zweers, telefoonnummer (026) 49 76 441.

Vervolgprocedure

De inspraakreacties (en de reacties van de overleginstanties) op het voorontwerpbestemmingsplan en bijbehorende milieueffectrapportage worden beantwoord door burgemeester en wethouders. Hierna krijgen het (al dan niet aangepaste) voorontwerpbestemmingsplan en de bijbehorende milieueffectrapportage de status van ontwerpbestemmingsplan/ontwerpmilieueffectrapportage. Dat wordt opnieuw gepubliceerd in de Regiobode, op www.ruimtelijkeplannen.nl en tevens in de Staatscourant. U kunt dan over het ontwerpbestemmingsplan en over de ontwerpmilieueffectrapportage zienswijzen inbrengen bij de gemeenteraad. De gemeenteraad besluit over de zienswijzen en over de vaststelling van het uiteindelijke bestemmingsplan en bijbehorende milieueffectrapportage. Daarna kan door degenen die tijdig een dergelijke zienswijze hebben ingediend nog beroep worden ingesteld bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.

Het al dan niet indienen van een inspraakreactie heeft geen invloed op de mogelijkheid om later zienswijzen in te brengen bij de gemeenteraad dan wel op de mogelijkheid om later in beroep te gaan bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.

De Steeg, 18 januari 2017

 

Naar boven