Verkeersbesluit schoolzone Floralaan

Logo Eindhoven

Het college van burgemeester en wethouders van Eindhoven neemt een verkeersbesluit voor de volgende straten:

  • Floralaan west

  • Roostenlaan

  • Kortonjolaan

  • Bovistenlaan

  • Gaspeldoornlaan

Wettelijk kader

Voor de volgende inrichtingselementen in het plan is een verkeersbesluit vereist:

  • instellen van een schoolzone met een adviessnelheid van 15 km/uur in gedeeltes van de genoemde straten;

  • Instellen van parkeerverbodszone in de Bovistenlaan, Gaspeldoornlaan en Kortonjolaan voor zover deze in de schoolzone vallen;

  • Instellen van een zoen- en zoefstrook aan de Roostenlaan.

  • Instellen van een keerverbod op de kruising Floralaan-west / Roostenlaan

Het gemeentebestuur is bevoegd tot het nemen van dit besluit. De basis hiervoor is artikel 18, lid 1, sub d van de Wegenverkeerswet 1994.

De onderstaande belangen zijn de basis voor het verkeersbesluit. Zij staan in artikel 2 van de Wegenverkeerswet 1994:

  • het verzekeren van de veiligheid op de weg;

  • het beschermen van weggebruikers en passagiers;

  • het zoveel mogelijk waarborgen van de vrijheid van het verkeer;

Aanleiding

De genoemde wegen zijn bij de gemeente Eindhoven in beheer. Aan de Floralaan is basisschool Floralaan gevestigd. Op dit moment zijn er geen maatregelen getroffen om automobilisten te attenderen op de aanwezigheid van de school en schoolgaande kinderen. De aanwezige zoen- en zoefstrook blijkt ontoereikend te zijn voor het benodigd aantal kinderen.

B elangen a fweging

De Roostenlaan is een erftoegangsweg waar een busroute over loopt. De Bovistenlaan is voor een deel een erftoegangsweg met haakse parkeervakken. Het noordelijke deel van de Bovistenlaan en de Gaspeldoonlaan en Kortonjolaan zijn erftoegangswegen waar het parkeren plaatsvindt in langsparkeerhavens of op de rijbaan. Dit laatste levert rond de haal- en brengtijden van de school vaak chaotische en onoverzichtelijke verkeerssituaties op. Door het aanbrengen van een parkeerverbodszone wordt voorkomen dat buiten de parkeervakken wordt geparkeerd. Door het aanbrengen van een schoolzone met een adviessnelheid van 15 km/uur in de straten rondom de school worden weggebruikers geattendeerd op de aanwezigheid van de schoolgaande kinderen. Dit zorgt voor een verbeterde verkeersveiligheid voor de schoolkinderen.

De bestaande zoen- en zoefstrook aan de Floralaan biedt onvoldoende ruimte. Daarnaast bestaat er bij de school de behoefte om ook aan de andere zijde van de school een zoen- en zoefstrook te realiseren. Uit parkeeronderzoek blijkt dat er aan de Roostenlaan rond de schooltijden vaak nog parkeerruimte beschikbaar is. Bovendien zijn deze parkeerplaatsen dicht bij de achteringang van de school gelegen. Om deze redenen wordt hier dan ook een extra zoen- en zoefstrook gerealiseerd.

Op de met verkeerslichten geregelde kruising Floralaan – Roostenlaan is het met name in de ochtendspits druk. Een aantal automobilisten (voornamelijk ouders) komend vanaf de Floralaan west maakt op deze drukke momenten een keerbeweging op deze kruising. Dit is ongewenst in verband met de hoeveelheid schoolkinderen (van basisschool Floralaan en van Maerlant-lyceum) dat op dat moment per fiets of te voet de kruising oversteekt. Hierom wordt een keerverbod ingesteld op schooldagen tussen 8.00 en 9.00 uur.

Samenspraak

De voorgenomen maatregelen zijn tot stand gekomen in samenwerking met basisschool Floralaan, (verkeers)ouders, omwonenden en de wijkagent. Het Voorlopig en concept-Definitief Ontwerp voor de schoolzone zijn op een tweetal informatiebijeenkomsten waarvoor alle omwonenden en ouders van de school zijn uitgenodigd gepresenteerd. Alle betrokkenen zijn met een wijkinfo op de hoogte gebracht van het Definitief Ontwerp.

Advies politie

De politie ziet erop toe dat de verkeersregels worden nageleefd. Daarom is het plan ook met haar besproken. Zij is akkoord met het instellen van een schoolzone en een parkeerverbodszone. De politie geeft aan dat de zoen- en zoefstrook met bebording is ingericht die niet handhaafbaar is. Gekozen is om deze bebording toe te passen, vanwege de eenduidigheid in heel de gemeente en de duidelijkheid en herkenbaarheid voor de weggebruiker. Het keerverbod is volgens de politie moeilijk tot niet handhaafbaar.

Besluit

Het verkeersbesluit nemen voor:

 

  • 1.

    instellen van een schoolzone met een adviessnelheid van 15 km/uur op gedeelten van de Roostenlaan, Floralaan, Bovistenlaan, Gaspeldoornlaan en Kortonjolaan;

  • 2.

    instellen van een parkeerverbodszone van maandag t/m vrijdag tussen 8.00 en 16.00 uur op de Bovistenlaan, Gaspeldoornlaan en Kortonjolaan, voor zover deze in de schoolzone zijn gelegen;

  • 3.

    Instellen van een zoen- en zoefstrook aan Roostenlaan van maandag t/m vrijdag tussen 8.00 en 16.00 uur;

  • 4.

    Instellen van een keerverbod op de kruising Floralaan west – Roostenlaan voor verkeer vanuit westelijke richting van maandag t/m vrijdag tussen 8.00 en 9.00 uur. 

    De maatregelen zijn aangegeven op tekening VKO-20160029, gedateerd op 19 april 2017.

     

    Bezwaar

    Belanghebbenden kunnen, tot uiterlijk 6 weken na publicatie van het besluit, schriftelijk bezwaar indienen bij burgemeester en wethouders, Postbus 90150, 5600 RB Eindhoven.

    Het bezwaarschrift moet worden ondertekend en bevat  ten minste:

  • 1.

    de naam en het adres van de indiener

  • 2.

    de dagtekening

  • 3.

    een omschrijving van het besluit waartegen het bezwaar is gericht

  • 4.

    de gronden van het bezwaar. 

 

Het bezwaar schorst niet de werking van het besluit.

Wel kan een belanghebbende, met een spoedeisend belang, binnen dezelfde termijn een voorlopige voorziening vragen bij de voorzieningenrechter van Rechtbank Oost-Brabant, Postbus 90125, 5200 MA ’s-Hertogenbosch.

Het verzoek om een voorlopige voorziening moet voldoen aan dezelfde eisen als een bezwaarschrift.

 

Eindhoven, 10 mei 2017

 

Hoogachtend,

namens burgemeester en wethouders van Eindhoven,

    

J. Lebon

Hoofd afdeling Verkeer en Milieu

Naar boven