Besluit van de Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking en de Minister van Economische Zaken van 25 april 2017, nr. IGG-2017.550751, houdende benoeming prof. dr. D.J. Koch tot tijdelijk voorzitter van het implementatieproces aangaande het EITI-kader

De Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking en de Minister van Economische Zaken,

Gezien onderdeel 1.1.b van het Extractive Industries Transparency Initiative Standard 2016;

BESLUITEN:

Artikel 1. Benoeming tijdelijk voorzitter

  • 1. Met ingang van 1 april 2017 wordt prof. dr. D.J. Koch, te ’s-Gravenhage, benoemd tot voorzitter van het implementatieproces aangaande het Extractive Industries Transparency Initiative-kader als bedoeld in het Extractive Industries Transparency Initiative.

  • 2. Tot de werkzaamheden van de voorzitter behoren het formeren van een multi-stakeholder groep en het opstellen van een breed-gedragen werkplan. Dit dient te resulteren in een succesvolle kandidaatstelling van Nederland als lid van het Extractive Industries Transparency Initiative binnen een jaar na totstandkoming van dit besluit.

  • 3. De voorzitter spant zich in om zo spoedig mogelijk te voorzien in de benoeming van zijn opvolger en geeft daartoe leiding aan het proces van kandidaatstelling.

Artikel 2. Periode

De benoemingstermijn eindigt met ingang van het tijdstip waarop de opvolger van prof. dr. D.J. Koch in functie treedt, doch niet later dan 1 oktober 2018.

Dit besluit zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst en in afschrift worden gezonden aan betrokkene.

De Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, E.M.J. Ploumen

De Minister van Economische Zaken, H.G.J. Kamp

TOELICHTING

Het Extractive Industries Transparency Initiative(EITI) betreft een internationaal initiatief dat het bevorderen van transparantie in de delfstoffenwinning tot doel heeft. Het EITI is een publiek-private samenwerking, waarin bedrijven uit de betrokken sectoren, overheden en maatschappelijke organisaties gezamenlijk optrekken (Kamerstukken II 2015/16 32 852, nr. 29).

Om kandidaat-lid te worden van het EITI dient Nederland te voldoen aan het Extractive Industries Transparency Initiative-kader. Een van de eisen uit vorenbedoeld kader is de benoeming van een voorzitter voor onder andere het implementatieproces van het EITI. In dit benoemingsbesluit wordt prof. dr. D.J. Koch benoemd tot tijdelijk voorzitter. Tot zijn werkzaamheden behoren het samenstellen van een multi-stakeholder groep alsmede het opstellen van een breed-gedragen werkplan. Tevens zal de tijdelijk voorzitter trachten voor 1 oktober 2018 te voorzien in zijn opvolging.

De Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, E.M.J. Ploumen

De Minister van Economische Zaken, H.G.J. Kamp

Naar boven