Wijzigingsbesluit Natura 2000-gebied Solleveld & Kapittelduinen, Ministerie van Economische Zaken

De Staatssecretaris van Economische Zaken (EZ) maakt bekend dat hij het aanwijzingsbesluit van het Natura 2000-gebied Solleveld & Kapittelduinen van 27 september 2011 (PDN/2011-099 | Stcrt.2011, nr.17585) heeft gewijzigd. Dit wijzigingsbesluit is genomen op grond van artikel 2.1, zevende lid, artikel 9.1, tweede, derde en vierde lid, en artikel 2.11, eerste en tweede lid van de Wet natuurbescherming. Aan dit wijzigingsbesluit is de uniforme openbare voorbereidingsprocedure voorafgegaan. Tijdens deze procedure heeft het ontwerpwijzigingsbesluit ter inzage gelegen en is de mogelijkheid geboden om een zienswijze in te dienen.

Op grond van de Wet kenbaarheid publiekrechtelijke beperkingen onroerende zaken zal dit besluit, wat betreft de kadastrale registratie, als beperking worden ingeschreven.

Inhoud wijzigingsbesluit

Met dit wijzigingsbesluit wordt het Natura 2000-gebied Solleveld & Kapittelduinen gewijzigd en komt de voorlopige aanwijzing van Spanjaards Duin als Natura 2000-gebied te vervallen. Dit houdt concreet het volgende in:

  • Spanjaards Duin is in 2011 als Habitatrichtlijngebied aangemeld als onderdeel van Solleveld & Kapittelduinen. Dit gebied is vanaf 16 november 2012 onderdeel geworden van het gebied Solleveld zoals vermeld op de Lijst van gebieden van communautair belang (onder nummer NL1000016). De naam van het gebied is overigens op deze lijst pas veranderd in Solleveld & Kapittelduinen op 3 december 2014. Met dit wijzigingsbesluit wordt geregeld dat Spanjaards Duin onderdeel wordt van de speciale beschermingszone Solleveld & Kapittelduinen. De voorlopige aanwijzing van Spanjaards Duin als afzonderlijk Natura 2000-gebied komt te vervallen.

  • De compensatieopgaven zoals verwerkt in de instandhoudingsdoelen uit het besluit tot voorlopige aanwijzing van Spanjaards Duin zijn nu opgenomen in de instandhoudingsdoelstellingen voor Solleveld & Kapittelduinen. Dit betreft uitbreiding met 9,8 hectare van het habitattype Grijze duinen (H2130), uitbreiding met 6,1 hectare van het habitattype Vochtige duinvalleien en ontwikkeling van biotoop voor de vestiging van een duurzame populatie van de Groenknolorchis (H1903).

  • Het habitattype Embryonale duinen wordt toegevoegd aan Solleveld & Kapittelduinen. Dit type was al in het oorspronkelijke gebied Solleveld & Kapittelduinen aanwezig blijkens de verbeterde habitattypenkaart.

  • Tevens wordt de instandhoudingsdoelstelling van het habitattype Vochtige duinvalleien (H2190) uitgebreid met het subtype 'open water'(A). Dit subtype was al in het oorspronkelijke gebied Solleveld & Kapittelduinen aanwezig blijkens de verbeterde habitattypenkaart.

  • Van de gelegenheid wordt gebruik gemaakt om aan te geven wat onder 'behoud' moet worden verstaan en vanaf welk niveau 'uitbreiding' en 'verbetering' nagestreefd moet worden. Vanwege onduidelijkheid over de interpretatie van het begrip 'duinvoet' in de tekstueel aangeduide zeewaartse grens, is ervoor gekozen de uitzondering op de kaart, in de vorm van een dynamische tekstuele grens, te laten vervallen. Dat betekent dat de op kaart ingetekende grens de daadwerkelijke (juridisch geldende) grens is.

  • De kaart van Natura 2000-gebied Solleveld & Kapittelduinen wordt vervangen door een nieuwe (datum kaartproductie 2-2-2017), waarbij Spanjaards Duin is toegevoegd en waarbij daarnaast ook de zeewaartse grens is aangepast. Bij de begrenzing is zo goed mogelijk rekening gehouden met het voorkomen van zowel Embryonale duinen (H2110) als Witte duinen (H2120). In januari 2017 is de aangepaste zeewaartse grens waardoor het Habitatrichtlijngebied is uitgebreid, aangemeld op de Lijst van gebieden van communautair belang.

  • Bij Slag Vluchtenburg wordt bestaande verharding op kaart niet meer mee begrensd, en wordt er een vergelijkbare oppervlakte aan duin toegevoegd aan het natura 2000-gebied.

  • De strandovergangen van Spanjaards Duin worden op kaart mee begrensd, maar de algemene exclaveringsformule blijft gelden.

  • Met ingang van 1 januari 2017 is de Wet natuurbescherming van kracht, waardoor de doelstellingen ten aanzien van het natuurschoon of de natuurwetenschappelijke betekenis van het voormalige beschermde natuurmonument geen onderdeel meer uitmaakt van de instandhoudingsdoelstelling van het Natura 2000-gebied.

  • Op verzoek van het Kadaster wordt voor eigenaren van percelen met de kadastrale aanduiding van appartement de belemmering vanwege de Wet natuurbescherming verduidelijkt.

De exacte inhoud van de wijzigingen staat beschreven in de Nota van toelichting van het wijzigingsbesluit Solleveld & Kapittelduinen.

Mogelijkheid tot beroep instellen

Op grond van artikel 9.1, derde lid van de Wet natuurbescherming kan geen beroep worden ingesteld tegen artikel 2, derde lid van dit besluit. Dit betekent dat geen beroep kan worden ingesteld tegen van rechtswege vervallen instandhoudingsdoelen van beschermde natuurmonumenten. Tegen de overige onderdelen van het wijzigingsbesluit staat wel beroep open.

Wie mag beroep instellen?

Ingevolge artikel 6:13 van de Algemene wet bestuursrecht kunnen alleen belanghebbenden die op het ontwerpwijzigingsbesluit zienswijzen hebben ingediend, beroep instellen bij de rechtbank. Ook belanghebbenden aan wie redelijkerwijs niet kan worden verweten dat zij geen zienswijze op het ontwerpwijzigingsbesluit naar voren hebben gebracht, kunnen beroep instellen. De termijn voor het indienen van een beroepschrift bedraagt zes weken, vanaf de dag na die waarop het wijzigingsbesluit ter inzage is gelegd.

Hoe kunt u beroep instellen?

De beroepstermijn start op 4 mei 2017 en duurt tot en met 14 juni 2017. Indien u in beroep wenst te gaan, stuurt u een beroepschrift naar de rechtbank van het arrondissement waar de gemeente waar u woont onder valt. Indien u niet in Nederland woont, kunt u een beroepschrift indienen bij de rechtbank in Den Haag. Zie voor de onderverdeling van gemeenten over de verschillende rechtbanken (arrondissementen): www.rechtspraak.nl/organisatie-en-contact/organisatie/rechtbanken.

U dient uw naam en adres te vermelden, de datum, de omschrijving van het besluit waarmee u het niet eens bent én waarom u het niet eens bent met het besluit, en uw handtekening. Het instellen van beroep schorst de werking van het wijzigingsbesluit niet. De behandeling van het beroep verloopt verder via de rechtbank.

Waar en hoe kunt u het wijzigingsbesluit inzien?

Tijdens de periode van terinzagelegging van 3 mei 2017 tot en met 13 juni 2017 kunt u het wijzigingsbesluit digitaal raadplegen via de website www.rijksoverheid.nl/natura2000. Daarnaast kunt u de papieren versie inzien op de vestiging van het Ministerie van Economische Zaken, Bezuidenhoutseweg 73, 2594 AC in Den Haag. Houdt u daarbij rekening met de reguliere openingstijden.

Nadere informatie

Meer informatie over Natura 2000 en gerelateerde onderwerpen vindt u op de website www.rijksoverheid.nl/natura2000. Voor vragen over Natura 2000 of het opvragen van (achtergrond)documenten kunt u op werkdagen van 8.30 uur tot 16.30 uur contact opnemen met het klantcontactcentrum van RVO.nl, telefoon 088 – 042 42 42 (lokaal tarief).

Naar boven