VERKEERSBESLUIT

Nr. 17326

Regelen verkeersstromen in de kern Schinveld en het fysiek afsluiten voor doorgaand verkeer van de Bleekplaats.

Logo Onderbanken

Nr. 17326

 

BURGEMEESTER EN WETHOUDERS

VAN ONDERBANKEN

Regelen verkeersstromen in de kern Schinveld en het fysiek afsluiten voor doorgaand verkeer van de Bleekplaats.

 

Overwegingen ten aanzien van het besluit

Aanleiding.

Door toenemende klachten over de verkeersveiligheid en leefbaarheid in de kern Schinveld heeft het college van Onderbanken in 2014 opdracht gegeven voor het opstellen van een verkeerscirculatieplan, waarmee deze problemen kunnen worden ondervangen.

Na een traject van twee jaar, waarbij inwoners en ondernemers van Schinveld alsmede een externe deskundige zijn betrokken, was het plan gereed.

Op 6 oktober 2016 heeft de raad van de gemeente Onderbanken het Verkeerscirculatieplan voor de kern Schinveld vastgesteld. Dit plan verwoordt de visie over de verkeersstromen voor de kern Schinveld ter bevordering van de verkeersveiligheid en leefbaarheid binnen de kern Schinveld.

Naar aanleiding van het door de raad vastgestelde plan heeft het college van B&W van Onderbanken opdracht gegeven tot (gedeeltelijke) implementatie van het plan.

Doordat de gevolgen van de opstelling van de buitenring en tevens de gevolgen van verschillende projecten binnen de kern Schinveld nog niet te voorzien zijn, is besloten de te nemen maatregelen te versoberen, e.e.a. in samenspraak met zowel de raad van Onderbanken als een externe deskundige. Door implementatie van het versoberd pakket aan maatregelen worden de doelen, verbeterde leefbaarheid en levendigheid van de kern Schinveld, gesteld in het door de raad vastgestelde plan behaald.

Vereiste van besluit.

Op grond van artikel 15, eerste en tweede lid, van de Wegenverkeerswet 1994 moet een verkeersbesluit worden genomen voor de plaatsing of verwijdering van de bij algemene maatregel van bestuur aangewezen verkeerstekens, en onderborden voor zover daardoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd, geschiedt krachtens een verkeersbesluit.

Tevens moet een verkeersbesluit worden genomen voor het treffen van maatregelen op of aan de weg tot wijziging van de inrichting van de weg of tot het aanbrengen of verwijderen van voorzieningen ter regeling van het verkeer, indien de maatregelen leiden tot een beperking of uitbreiding van het aantal categorieën weggebruikers dat van een weg of weggedeelte gebruik kan maken.

Motivering/overwegingen.

Uit het oogpunt van:

Het verzekeren van de veiligheid op de weg;

het beschermen van weggebruikers en passagiers;

het in stand houden van de weg en het waarborgen van de bruikbaarheid daarvan;

het zoveel mogelijk waarborgen van de vrijheid van het verkeer.

Is het wenselijk onderstaande besluiten ter regeling van de verkeersstromen binnen de kern Schinveld, als volgt 1 te regelen;

Éénrichtingsverkeer in te stellen aan de Beekstraat te Schinveld komende uit de richting van het Wilhelminaplein richting de Kloosterlaan met uitzondering voor fietsers, door middel van verkeersborden C02, C03 en OB52. Tevens wordt het bord C04r geplaatst komende vanuit Aan de Platz richting de Beekstraat,

De éénrichtingssituatie aan de Heidestraat te Schinveld om te keren, in de nieuwe situatie is het alleen mogelijk vanuit de Bleekplaats richting de Kerkstraat te rijden met uitzondering voor fietsers, door middel van de verkeersborden C02, C03 en OB52,

Het aanbrengen van een fysieke knip op de Bleekplaats ter hoogte van Beekstraat huisnummer 38 – 40.

Het instellen van een verbod voor vrachtverkeer op de Kerkstraat en Heidestraat met uitzondering voor bestemmingsverkeer door middel van verkeersborden C07 en OB108, welke worden geplaatst bij de kruisingen Kerkstaat - Brunssumerstraat en Heidestraat – Putbergstraat.  

Wettelijke bepalingen.

Dit verkeersbesluit is gebaseerd op de wettelijke bepalingen van artikel 2. eerste lid onder a,b, c en d, alsmede de wettelijke bepaling van artikel 2. tweede lid onder a en b van de wegenverkeerswet 1994. 

Overleg.

Dit verkeersbesluit is conform art. 24 BABW in conceptvorm toegestuurd aan hulpdiensten. Tevens is dit besluit toegestuurd aan direct belanghebbenden binnen de kern Schinveld. Met betrekking tot het voorgenomen verkeersbesluit zijn geen zienswijzen ingediend.

BESLUIT

Op grond van vorenstaande overwegingen besluiten Burgemeester en Wethouders van Onderbanken:

  • 1.

    Het door middel van het aanbrengen van een fysieke barrière voor doorgaand verkeer fysiek afsluiten van de Bleekplaats, conform bijlage 1;

  • 2.

    Het éénrichting maken van de Beekstraat vanaf het Wilhelminaplein tot aan de kruising president Roseveldstraat met uitzondering voor fietsers, conform bijlage 1. Door middel van verkeersborden C02, C03, C04r en OB52.

  • 3.

    De éénrichting situatie aan de Heidestraat vanaf de Putbergstraat tot aan de Kerkstraat omkeren met uitzondering voor fietsers, conform bijlage 1. Door middel van verkeersborden C02, C03 en OB52.

  • 4.

    Het instellen van een vrachtverbod met uitzondering voor bestemmingsverkeer op de Heidestraat en Kerkstraat door middel van verkeersborden C07 en OB108.

Schinvel 12 april 2017

Burgemeester en Wethouders van Onderbanken

Secretaris, Burgemeester,

F.C.W. Geraets O.M.T. Wolfs

Mededelingen

Inwerkingtreding besluit

Dit besluit treedt in werking 6 weken na bekendmaking van dit besluit. Dit besluit zal worden bekend gemaakt op 19 april 2017 door publicatie via de website van de Staatscourant (www.officielebekendmakingen.nl), compleet met eventuele bijlagen.

Tevens zal er een vermelding van dit besluit worden geplaatst in het Onderbanken journaal.

Rechtsbescherming.

Tegen dit besluit kunt u bezwaar maken. Binnen 6 weken na de dag van publicatie van dit besluit dient u dan schriftelijk een bezwaarschrift in te dienen bij het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Onderbanken, postbus 1090, 6450 CB Schinveld.

Aan het indienen van een bezwaarschrift zijn geen kosten verbonden.

Uw bezwaarschrift dient in ieder geval te bevatten:

uw naam en adres;

uw handtekening;

de datum waarop u het bezwaarschrift heeft geschreven (dagtekening);

een omschrijving van het besluit waartegen uw bezwaar is gericht;

de motivering van uw bezwaar (de gronden).

Een bezwaarschrift schorst de werking van dit besluit niet. Indien u van mening bent dat er onmiddellijk tegen dit besluit actie moet worden ondernomen, kunt u nadat u een bezwaarschrift heeft ingediend, op grond van artikel 8: 81 van de Algemene wet bestuursrecht, de voorzieningenrechter van de rechtbank te Maastricht verzoeken een zogenaamde voorlopige voorziening te treffen. Een dergelijke voorziening kan bijvoorbeeld de schorsing van het besluit inhouden. Aan een verzoek om voorlopige voorziening zijn echter wel kosten verbonden. Voor nadere informatie hierover kunt u terecht bij de rechtbank.

Een verzoek om een voorlopige voorziening dient u te richten aan de voorzieningenrechter van de rechtbank, sector bestuursrecht, postbus 1988, 6201 BZ Maastrich. U kunt ook digitaal een voorlopige voorziening indienen bij de hierboven genoemde rechtbank via http://loket.rechtspraak.nl/bestuursrecht. Daarvoor moet u wel beschikken over een elektronische handtekening (DigiD). Kijk op de genoemde site voor de precieze voorwaarden.

 

Naar boven