Ontwerp bestemmingsplan Actualisatieplan Heerhugowaard 2016

Logo Heerhugowaard

De gemeenteraad van Heerhugowaard heeft op 28 maart 2017 het bestemmingsplan Actualisatieplan Heerhugowaard 2016 vastgesteld. Deze (partiële) herziening heeft zowel betrekking op het hele grondgebied van Heerhugowaard als op enkele individuele percelen.

Vanuit efficiëntie oogpunt is besloten om diverse punten die naar voren zijn gekomen uit de praktijk te bundelen en gezamenlijk in een partiële herziening op te nemen. Het gaat daarbij om de volgende onderwerpen:

  • Bestemmingsplan De Draai wordt geactualiseerd waarbij de gronden met oevers in het plangebied de Draai die worden uitgegeven een passende bestemming krijgen

  • Daarnaast worden in bestemmingsplan De Draai de bestemmingsplanregels verbeterd met betrekking tot de bijgebouwenregeling.

  • In het bestemmingsplan Kern Noord wordt een afwijkingsbevoegdheid opgenomen om op hoekpercelen de zijtuin te kunnen benutten voor parkeren.

  • Bij de Citrien 2 tot en met 10 wordt de bouwhoogte in overeenstemming met de bestaande situatie vastgelegd. Deze is in het bestemmingsplan Heerhugowaard Zuid-West niet juist opgenomen.

  • De wijzigingsbevoegdheid die is opgenomen in het bestemmingsplan ZuidOosthoek voor dakterrassen en overschrijden van bouwhoogte door terrasoverschrijding komt te vervallen.

  • In het bestemmingsplan Stationsgebied wordt een deel van het openbaar gebied voorzien van een aanduiding 'terrassen'.

  • De bestaande bedrijfswoning op het perceel Industriestraat 4a wordt positief bestemd middels een aanduiding 'bedrijfswoning'.

  • De bestaande en vergunde kamerverhuur/pensionbestemming op het perceel Middenweg 176a wordt positief bestemd middels een specifieke aanduiding op de verbeelding.

  • Een aanduiding voor 'wonen' op het perceel Rustenburgerweg 38 wordt gewijzigd in 'bedrijfswoning'.

  • In de gemengde bestemming bij bestemmingsplan Beveland worden grote detailhandelsbedrijven (meer dan 500 m2) die voorzien in rijwielhandel/bromfietsen opgenomen in de bestemming Gemengd.

  • Op het perceel J. Duikerweg 4 wordt een aanduiding opgenomen voor het bestaande gebruik als kantoor.

  • De bestemming Agrarisch -1 in het bestemmingsplan Buitengebied wordt uitgebreid om technische installaties die de bouwhoogte overschrijden toe te staan.

  • Het bestaande gebruik als paardenhouderij op het perceel Rustenburgerweg 132 is niet opgenomen in de bestemming Agrarisch-1 die ter plaatse geldt, maar is opgenomen in de bestemming Agrarisch met waarden. Dat wordt gecorrigeerd.

  • Op het perceel Veenhuizerweg 44a wordt de bestemming gewijzigd van bedrijfswoning naar (burger)woning. Deze wijziging zou doorgevoerd worden in het bestemmingsplan Buitengebied maar is niet volledig verwerkt.

  • De begrenzing tussen de bestemming Agrarisch en Wonen achter de woningen Frik 1, 3, 5 en 7 en Schapenweg 3 wordt verschoven. De nieuwe begrenzing sluit beter aan bij de bestaande praktijk. De bestemming Wonen achter de woningen wordt hierdoor iets groter.

  • Bij het Van Eedenplein wordt de aanduiding Maatschappelijk toegevoegd aan de geldende bestemming.

  • De in het bestemmingsplan Broekhorn opgenomen mogelijkheid voor het innemen van een ligplaats wordt nader aangevuld.

  • Er wordt in de algemene wijzigingsbevoegdheden een wijzigingsbevoegdheid opgenomen om voor bestaande leidingen de dubbelbestemming zoals die in bestemmingsplannen is vastgelegd te wijzigen, als de leiding wordt verlegd.

  • De recentelijk verkochte stukjes openbaar groen die geen openbare bestemming meer hebben zijn positief bestemd (Wonen, Wonen-1, Tuin, Tuin-1 en Tuin-2)

Terinzageligging

Het vastgestelde plan ligt met ingang van 13 april 2017 ter inzage bij het Informatiecentrum in de hal van het gemeentehuis aan de Parelhof 1. De openingstijden van het gemeentehuis zijn maandag tot en met donderdag van 10.00 uur tot 17.00 uur en vrijdag van 10.00 uur tot 20.00 uur. Het vastgestelde bestemmingsplan is digitaal te raadplegen op de website www.ruimtelijkeplannen.nl. Als u bij zoekterm de naam Actualisatieplan Heerhugowaard 2016 invult of de volgende code: NL.IMRO.0398.BP59ACTUALISATIE3-VA01 invult, wordt u direct naar het plan geleid.

Beroepsmogelijkheden

Vanaf 13 april 2017 kan gedurende een termijn van 6 weken beroep worden ingesteld door,

  • -

    belanghebbenden die tijdig een zienswijze tegen het ontwerp bestemmingsplan naar voren hebben gebracht;

  • -

    belanghebbenden die kunnen aantonen redelijkerwijs niet in staat te zijn geweest om een zienswijze tegen het ontwerp bestemmingsplan in te stellen;

  • -

    belanghebbenden die beroep willen instellen tegen de wijzigingen die de gemeenteraad bij vaststelling van het bestemmingsplan heeft aangebracht.

Het beroep moet worden gericht aan de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA 's-Gravenhage.

Het bestemmingsplan treedt in werking met ingang van de dag na die waarop de beroepstermijn afloopt. Het instellen van beroep schorst de inwerkingtreding van het bestemmingsplan niet. Indien gedurende de beroepstermijn met betrekking tot het vaststellingsbesluit, naast het beroep, bij de Voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, ook een verzoek om voorlopige voorziening is ingediend, treedt het bestemmingsplan niet in werking voordat op dat verzoek is beslist. Een beroepschrift moet worden gericht aan: De Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA ’s-Gravenhage. Een verzoek om een voorlopige voorziening moet worden gericht aan: De voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA ’s-Gravenhage.

Voor zowel het instellen van beroep als het doen van een verzoek om voorlopige voorziening is griffierecht verschuldigd.

Heerhugowaard,

12 april 2017

Burgemeester en wethouders van Heerhugowaard.

15RO09s

Naar boven