Verkeersbesluit fysiek afsluiten Berfloweg ter hoogte van de rotonde Industrieplein in verband met de aanleg van de Laan hart van Zuid.

Logo Hengelo

Kenmerk 2108870

Gemeente Hengelo, sector fysiek, afdeling REO

 

BESLUIT

Het afsluiten van de Berfloweg ter hoogte van de rotonde Industrieplein in verband met de aanleg van de Laan hart van Zuid door middel van het plaatsen een fysieke afsluiting.

 

Toelichting

Problematiek

Op dit moment wordt gewerkt aan de aanleg van de Laan hart van Zuid, tussen het Esrein en het Industrieplein. De aanleg van de Laan hart van Zuid voorziet o.a. in de aanleg van een kruispunt met verkeerslichten op het kruispunt Laan hart van Zuid – Gieskesstraat – Parallelweg L.S. – Industrieplein. Op deze locatie bevindt zich momenteel nog een rotonde. Om de rotonde om te bouwen tot een kruispunt met verkeerslichten moet deze worden afgesloten. Dit gebeurt vanaf 10 april 2017. Vanaf dat moment wordt de aansluiting van de Berfloweg met de rotonde Industrieplein afgesloten om voorbereidende werkzaamheden uit te kunnen voeren. Vanaf 1 mei wordt de gehele rotonde afgesloten.

Na herinrichting van de rotonde tot kruispunt met verkeerslichten wordt de Berfloweg tijdelijk aangesloten op het nieuwe kruispunt, omdat op dat moment de Laan hart van Zuid nog niet volledig is aangelegd tussen het Esrein en het Industrieplein.

Nadat de Laan hart van Zuid tussen Esrein en het Industrieplein gerealiseerd is wordt de Berfloweg definitief afgesloten, uitgezonderd fietsverkeer. Het betreft een fysieke afsluiting waarbij de rijbaan versmald en over gaat in een verplicht fietspad. Het fietspad wordt aangesloten op het fietspad langs de Laan hart van Zuid. De Laan hart van Zuid neemt de functie voor doorgaand verkeer over van de Berfloweg.

Het is niet mogelijk om in de nieuwe situatie de Berfloweg aan te sluiten op de Laan hart van Zuid, omdat deze aansluiting te dicht op het kruispunt met verkeerslichten komt. De verkeersveiligheid en doorstroming kan dan niet meer worden gewaarborgd.

Het voornemen om de Berfloweg fysiek af te sluiten is opgenomen in de op 21 december 2014 door de gemeenteraad vastgestelde ‘Nota van Uitgangspunten Hoofdinfrastructuur’ Laan hart van Zuid. Voor het daadwerkelijk afsluiten moet een verkeersbesluit worden genomen.

Motivering

Overwegende:

 

  • 1.

    dat momenteel wordt gewerkt aan de aanleg van de Laan hart van Zuid tussen Esrein en het Industrieplein;

  • 2.

    dat de aanleg van het Laan hart van Zuid o.a. voorziet in de reconstructie van de rotonde op het kruispunt Industrieplein – Gieskesstraat – Parallelweg L.S – Berfloweg tot kruispunt met verkeerslichten.

  • 3.

    dat de Berfloweg vanaf 10 april 2017 ter hoogte van de rotonde wordt afgesloten voor voorbereidende werkzaamheden;

  • 4.

    dat de rotonde vanaf 1 mei volledig wordt afgesloten;

  • 5.

    dat na herinrichting van de rotonde tot kruispunt met verkeerslichten de Berfloweg een tijdelijke aansluiting krijgt op het nieuwe kruispunt, omdat de Laan hart van Zuid nog niet volledig is aangelegd tussen het Esrein en het Industrieplein;

  • 6.

    dat de Berfloweg ter hoogte van de Laan hart van Zuid definitief fysiek wordt afgesloten wanneer de Laan hart van Zuid gerealiseerd is tussen Esrein de het Industrieplein;

  • 7.

    dat fietsers worden uitgezond van de maatregel;

  • 8.

    dat het niet mogelijk is om de aansluiting van de Berfloweg op de Laan hart van Zuid definitief te handhaven, omdat deze te dicht op het kruispunt met verkeerslichten komt, waardoor de verkeersveiligheid en doorstroming niet kan worden gewaarborgd;

  • 9.

    dat hierover afspraken zijn gemaakt in de op 21 december 2014 door de gemeenteraad vastgestelde ‘Nota van Uitgangspunten Hoofdinfrastructuur’ Laan hart van Zuid;

  • 10.

    dat het verkeersbesluit wordt genomen vanuit het oogpunt van het verzekeren van de veiligheid op de weg, het beschermen van weggebruikers en passagiers, evenals het in stand houden van de weg en het waarborgen van de bruikbaarheid daarvan;

  • 11

    dat dit verkeersbesluit in strijd kan worden geacht met het zoveel mogelijk waarborgen van de vrijheid van het verkeer, maar dat een goede doorstroming op de Laan hart van Zuid en verkeersveiligheid van bovenliggend belang is;

  • 12

    dat over de genoemde maatregel is gecommuniceerd tijdens diverse inloopavonden over de Laan hart van Zuid;

  • 13

    dat de brandweer en politie op de hoogte is van de te treffen maatregel.  

    Procedure

    Op grond van artikel 15, tweede lid van de Wegenverkeerswet 1994 moet een verkeersbesluit worden genomen voor maatregelen op of aan de weg tot wijziging van de weg of tot het aanbrengen of verwijderen van voorzieningen ter regeling van het verkeer. In het “Mandaatbesluit 2016” van de gemeente Hengelo is vastgesteld dat het afdelingshoofd van de afdeling Ruimtelijke en Economische Ontwikkelingen gemandateerd is om verkeersbesluiten te nemen.

    Advies politie

Overeenkomstig artikel 24 van het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het Wegverkeer heeft overleg plaatsgevonden met de Politie eenheid Oost-Nederland, die kan instemmen met bovengenoemde maatregel.

Bezwaar

Wanneer u belanghebbende bent kunt u, tijdens de inzagetermijn, een gemotiveerd bezwaarschrift indienen bij het college van B en W. Het bezwaarschrift moet worden ondertekend en tenminste bevatten: uw naam en adres, de dagtekening, een omschrijving van het besluit waartegen het bezwaar is gericht en de gronden van het bezwaar. Gelijktijdig met het indienen van een bezwaarschrift kunt u de voorzieningenrechter van de rechtbank Overijssel, afdeling Bestuursrecht (postbus 10067, 8000 GB Zwolle) vragen een voorlopige voorziening te treffen. Een verzoek om een voorlopige voorziening moet dezelfde gegevens bevatten als een bezwaarschrift.

 

Naar boven