Definitieve vaststelling Natura 2000-beheerplannen Fochteloërveen, Holtingerveld, Drents-Friese Wold & Leggelderveld, Bargerveen en Elperstroomgebied, Ministerie van Economische Zaken

De natuur beleven, benutten en beschermen. Daar draait het om in de Natura 2000-gebieden. Nederland telt 161 Natura 2000-gebieden. Ze maken deel uit van een samenhangend netwerk van natuurgebieden binnen de Europese Unie. De Natura 2000-gebieden Fochteloërveen, Holtingerveld, Drents-Friese Wold & Leggelderveld en Elperstroomgebied liggen in Drenthe en in Friesland.

Natura 2000-beheerplannen

Voor deze gebieden zijn beheerplannen opgesteld. Bij elk beheerplan hoort een nota van antwoord waarin de antwoorden gebundeld zijn op de bij de ontwerpbeheerplannen ingediende zienswijzen. Deze documenten zijn nu vastgesteld door de bevoegde gezagen. De beheerplannen hebben een planperiode van zes jaar.

Terinzagelegging

De beheerplannen en de nota’s van antwoord liggen van 6 april 2017 tot en met 17 mei 2017 ter inzage. De beheerplannen en de nota’s kunt u digitaal inzien via www.provincie.drenthe.nl/natura2000.

De stukken liggen ook ter inzage bij:

  • provincie Fryslân: Tweebaksmarkt 52, Leeuwarden (Fochteloërveen, Drents-Friese Wold & Leggelderveld)

  • gemeente Aa en Hunze: Spiekersteeg 1, Gieten (Elperstroomgebied)

  • gemeente Emmen: Raadhuisplein 1, Emmen (Bargerveen)

  • gemeente Midden-Drenthe, Raadhuisplein 1, Beilen (Elperstroomgebied, Drents-Friese Wold en Leggelderveld)

  • gemeente Noordenveld, Raadhuisstraat 1, Roden (Fochteloërveen)

  • gemeente Ooststellingwerf: 't Oost 11, Oosterwolde (Fochteloërveen, Drents-Friese Wold en Leggelderveld)

  • gemeente Westerveld: Raadhuislaan 1, Diever (Holtingerveld, Drents-Friese Wold en Leggelderveld)

  • gemeente Weststellingwerf: Griffioenpark 1, Wolvega (Drents-Friese Wold en Leggelderveld)

Mogelijkheid tot beroep instellen

Tegen specifieke onderdelen van de beheerplannen kan beroep ingesteld worden. Beroep staat volgens artikel 8.1 van de Wet natuurbescherming open tegen de beschrijvingen van activiteiten die het bereiken van instandhoudingsdoelstellingen niet in gevaar brengen en tegen de daarbij aangegeven voorwaarden en beperkingen. Hierbij gaat het om activiteiten die via het beheerplan vrijgesteld zijn van vergunningplicht. Geen beroep is mogelijk tegen de elementen gericht op uitvoering, zoals de maatregelen of de fasering van de uitvoering.

Wie mag beroep instellen

Ingevolge artikel 6:13 van de Algemene wet bestuursrecht kunnen alleen belanghebbenden die op de ontwerpbeheerplannen zienswijzen hebben ingediend, beroep instellen bij de rechtbank. Ook belanghebbenden aan wie redelijkerwijs niet kan worden verweten dat zij geen zienswijze op de ontwerpbeheerplannen naar voren hebben gebracht, kunnen beroep instellen. De termijn voor het indienen van een beroepschrift bedraagt zes weken.

Hoe kunt u beroep instellen

De beroepstermijn start op 7 april en duurt tot en met 18 mei 2017. Indien u in beroep wenst te gaan, stuurt u een beroepschrift naar de rechtbank van het arrondissement waar de gemeente waar u woont onder valt. Zie voor de onderverdeling van gemeenten over de verschillende rechtbanken (arrondissementen): www.rechtspraak.nl/organisatie-en-contact/organisatie/rechtbanken.

U dient uw naam en adres te vermelden, de datum, de omschrijving van het besluit waarmee u het niet eens bent én waarom u het niet eens bent met het besluit, en uw handtekening. Het instellen van beroep schorst de werking van de beheerplannen niet. De behandeling van het beroep verloopt verder via de rechtbank.

Meer weten en contact

Voor meer informatie kunt u terecht op www.provincie.drenthe.nl/natura2000. Voor vragen kunt u contact opnemen met het klantcontactcentrum (KCC) van de provincie Drenthe: 0592 – 36 55 55 (lokaal tarief).

Naar boven