Verkeersbesluit fietspaden Ringbaan tussen Oosteinde en Boslaan.

Logo Scherpenzeel

Datum: 28 maart 2017

Kenmerk: 2075069

BURGEMEESTER EN WETHOUDERS VAN DE GEMEENTE SCHERPENZEEL

Op grond van artikel 18, eerste lid, onder d, van de Wegenverkeerswet 1994, zijn wij bevoegd dit verkeersbesluit te nemen.

Op grond van de, Mandaatregeling gemeente Scherpenzeel 2016 vastgesteld 15 maart 2016, ligt het mandaat tot het nemen van een verkeersbesluit bij het afdelingshoofd van de afdeling Ruimte & Groen.

OVERWEGINGEN TEN AANZIEN VAN HET BESLUIT

1. dat de aan te wijzen locatie in beheer en eigendom is van de gemeente Scherpenzeel;

2. dat krachtens artikel 2 lid 1 van de Wegenverkeerswet 1994 met onderhavig verkeersbesluit wordt beoogd:

a. het verzekeren van de veiligheid op de weg;

b. het beschermen van weggebruikers en passagiers;

c. het in stand houden van de weg en het waarborgen van de bruikbaarheid daarvan;

d. het zoveel mogelijk waarborgen van de vrijheid van het verkeer;

3. dat krachtens artikel 15 lid 1 van de Wegenverkeerswet 1994 een verkeersbesluit dient te worden genomen voor de plaatsing van de in artikel 12 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer opgenomen verkeerstekens, evenals voor onderborden voor zover daardoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd;

4. in artikel 15, lid 2 van de Wegenverkeerswet is opgenomen dat voor het plaatsen of verwijderen van (fysieke) maatregelen die leiden tot een beperking of uitbreiding van het aantal categorieën weggebruikers die gebruik kunnen maken van een weg een verkeersbesluit is vereist;

5. het treffen van een verkeersmaatregel een normale maatschappelijke ontwikkeling is waarmee een ieder kan worden geconfronteerd en waarvan de nadelige gevolgen in beginsel voor rekening van betrokkenen behoren te blijven.

MOTIVERING

 

  • 1.

    De Ringbaan is gelegen tussen Oosteinde en de Boslaan.

  • 2.

    Aan bovenstaand weggedeelte een basisschool is gevestigd.

  • 3.

    Dat aan onderhavig weggedeelte vrij liggende rode paden liggen, die de facto worden gebruikt als fietspaden.

  • 4.

    Echter door het ontbreken van bebording is het wettelijk toegestaan om te rijden over de rijbaan van de Ringbaan.

  • 5.

    Bovenstaande is onwenselijk, gelet op de verkeersveiligheid van de verkeersdeelnemers.

     

Om deze redenen is het gewenst om de rode paden langs de Ringbaan in te stellen als verplichte fietspaden, door middel van de modelborden G11 (verplicht fietspad), G12 (einde verplicht fietspad) en onderbord OB501-R/L, zoals bedoeld in het Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990. 

Overeenkomstig artikel 24 van het Besluit Administratieve bepalingen inzake het wegverkeer is overleg gepleegd met de Korpschef van Politie Oost Nederland, namens die de verkeersadviseur.   

De bekendmaking van het onderhavige verkeersbesluit met de daarop betrekking hebbende stukken en de mogelijkheid bezwaar kenbaar te maken, wordt op 3 april 2017 gepubliceerd in de Staatscourant. 

 

BESLUIT

Op grond van vorenstaande overwegingen besluiten Burgemeester en Wethouders

om een verplicht fietspad in te stellen aan de Ringbaan, tussen Oosteinde en de Boslaan, door middel van modelborden G11 (verplicht fietspad), G12 (einde verplicht fietspad) en onderbord OB501-R/L, zoals bedoeld in het Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990 en aangegeven in de bijlage behorende bij dit besluit.

 

MEDEDELINGEN

 

Bent u het niet eens met dit besluit?

 

Als u het niet eens bent met dit besluit, dan kunt u hiertegen bezwaar maken. Dit kunt u per brief of digitaal (via een webformulier met DigiD) doen. Dit heet een bezwaarschrift.

Het bezwaarschrift moet binnen zes weken na de datum van verzending van het besluit bij de gemeente binnen zijn. Als uw bezwaarschrift te laat binnen is, dan wordt het bezwaar niet behandeld.

In het bezwaarschrift moet staan:

- uw naam en adres;

- de datum waarop u het bezwaarschrift verstuurt;

- het besluit waartegen u bezwaar maakt;

- de reden(en) waarom u het niet eens bent met het besluit;

- uw handtekening.

Wilt u op de enveloppe duidelijk vermelden: ‘bezwaarschrift’

Informatie over het digitaal indienen van een bezwaarschrift kunt u vinden op www.scherpenzeeel.nl onder het kopje Inwoners. U kunt een bezwaarschrift niet via de email indienen.

Ook andere personen die belang hebben bij dit besluit, kunnen een bezwaarschrift indienen. Als dat gebeurt, dan laten wij u dat weten.

 

Voorlopige voorziening

Als u bezwaar maakt, blijft het besluit geldig totdat we over uw bezwaar hebben beslist. Misschien kunt of wilt u onze beslissing op uw bezwaar niet afwachten. Dan kunt u de voorzieningenrechter vragen om een regeling te treffen. Deze regeling heet een voorlopige voorziening of schorsing. Dit betekent dat de rechter snel naar uw verzoek kijkt en beslist of het besluit nog niet in werking moet treden.

Hiervoor moet u de rechtbank laten zien, dat u bezwaar hebt gemaakt bij de gemeente.

Een verzoek om voorlopige voorziening kunt u indienen bij de Voorzieningenrechter van de Rechtbank Arnhem, sector Bestuursrecht, postbus 9030, 6800 EM Arnhem.

U moet hiervoor een vergoeding betalen. Dat wordt griffierecht genoemd. Voor informatie over de actuele tarieven voor griffierecht kunt u de website www.rechtspraak.nl raadplegen of de rechtbank bellen.

Voor meer informatie over bezwaar en voorlopige voorziening kunt u kijken op www.scherpenzeel.nl onder het kopje Inwoners.

     

Dit besluit trekt in werking nadat dit bekend is gemaakt.

 

Namens burgemeester en wethouders van Scherpenzeel,

      

P.G.C.R. van Boxtel

Afdelingshoofd Ruimte & Groen

 

Scherpenzeel, 28 maart 2017

  

AFSCHRIFTEN

Dhr. van C.J. Triest - Verkeersadviseur Politie Oost-Nederland

 

BIJLAGE 1

Overzicht Verkeersbesluit fietspaden Ringbaan tussen Oosteinde en Boslaan.

Naar boven