Verkeersbesluit, parkeerverbod Nieuwveenseweg, Nieuwkoop

Logo Nieuwkoop

Op grond van artikel 18, eerste lid, onder d, van de Wegenverkeerswet 1994 zijn wij, gemeente Nieuwkoop, bevoegd dit verkeersbesluit te nemen.

OVERWEGINGEN TEN AANZIEN VAN HET BESLUIT

Op de Nieuwveenseweg ter hoogte van huisnummer 11A in Nieuwkoop wordt soms geparkeerd op de weg. Dit is toegenomen sinds op huisnummer 11A een theetuin gevestigd zit. Echter is er geen ruimte om hier op de weg te parkeren, zonder de doorstroming van het verkeer te belemmeren.

Daarnaast bevindt dit weggedeelte zich vlak na een bocht en weggebruikers komende vanuit deze richting verwachten, gezien de aard van de weg, geen geparkeerde auto’s op de weg. Dit leidt tot uitwijkmanoeuvres en daarmee een verminderde waarborging van de verkeersveiligheid. De Nieuwveenseweg kent hier een maximum snelheid van 50 km/uur en daarom is het belangrijk de doorstroming op de weg te waarborgen en geen obstakels op de weg te hebben die men niet verwacht.

Ook is dit een belangrijke schoolthuisroute en dat maakt dat deze weg veilig moet zijn ingericht. In de directe nabijheid van dit weggedeelte, tegenover Nieuwveenseweg 13 t/m 21A, is een groot parkeerterrein met ruimschoots voldoende vrije parkeergelegenheid, waar men de auto kan parkeren. Er is onlangs een trottoir aangebracht tussen het parkeerterrein en de Nieuwveenseweg, zodat tussendoor kan worden gestoken richting huisnummer 11A. Daarmee doet het verkeersbesluit niet af aan de parkeergelegenheid of de bereikbaarheid van panden aan de Nieuwveenseweg.

Tussen de straat De Grendel en de bocht in de Nieuwveenseweg wordt aan beide zijden van de weg een parkeerverbod ingesteld.

Vereiste van besluit

Op grond van artikel 15, eerste lid, van de Wegenverkeerswet 1994 moet een verkeersbesluit worden genomen voor de plaatsing of verwijdering van de in artikel 12 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer genoemde verkeerstekens, alsmede voor

onderborden voor zover daardoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd.

Motivering

Uit het oogpunt van:

het verzekeren van de veiligheid op de weg

het beschermen van de weggebruikers en passagiers

het in stand houden van de weg en het waarborgen van de bruikbaarheid daarvan

het zoveel mogelijk waarborgen van de vrijheid van het verkeer

 

zoals bedoeld in art. 2 van de Wegenverkeerswet, is het gewenst om een parkeerverbod in te stellen op de Nieuwveenseweg in Nieuwkoop ter hoogte van nummer 11A.

Met dit verkeersbesluit wordt beoogd te voorkomen dat de doorstroming van het verkeer gehinderd wordt. Daarnaast is het doel te voorkomen dat de verkeersveiligheid van weggebruikers niet gewaarborgd kan worden, doordat er uitwijkmanoeuvres moeten worden gemaakt wanneer auto's hier op de weg staan geparkeerd vlak na een bocht.

Overeenkomstig artikel 24 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer is overleg gepleegd met de door de korpschef van de nationale politie daartoe gemachtigde verkeersadviseur. Deze heeft positief geadviseerd.

BESLUITEN

Op grond van vorenstaande overwegingen besluiten burgemeester en wethouders:

 

  • 1.

    Door middel van het plaatsen borden E1, zoals bedoeld in bijlage 1 van het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990, te bepalen dat een parkeerverbod geldt aan beide zijden van de Nieuwveenseweg ter hoogte van huisnummer 11A in Nieuwkoop.

  • 2.

    Deze maatregel uit te voeren overeenkomstig bijgevoegde situatieschets.  

    Namens burgemeester en wethouders van Nieuwkoop,

       

    Sjoerd Dijkstra

    Afdelingsmanager Beheer Openbare Ruimte

     

Bezwaar

 

Op grond van artikel 7:1 van de Algemene wet bestuursrecht kunt u tegen dit besluit binnen zes weken na de dag van verzending of uitreiking een gemotiveerd bezwaarschrift indienen bij burgemeester en wethouders.

Een bezwaarschrift schorst de werking van het besluit niet.

 

Op grond van artikel 8:81 van de Algemene wet bestuursrecht kunt u wel de Voorzieningenrechter van de Rechtbank Postbus 20302, 2500 EH Den Haag, verzoeken een voorlopige voorziening te treffen indien onverwijlde spoed, gelet op de betrokken belangen, dat vereist. Voorwaarde is wel dat u ook bezwaar hebt gemaakt.

 

Het bezwaarschrift moet worden ondertekend en moet ten minste bevatten;

  • 1.

    de naam en het adres van de indiener,

  • 1.

    de dagtekening,

  • 1.

    een omschrijving van het besluit waartegen het bezwaar is gericht en

  • 1.

    de gronden van het bezwaar.

 

Het besluit ligt gedurende een termijn van zes weken ter inzage bij het klantcontactcentrum, Teylersplein 1 te Nieuwveen.

  

Situatieschets

Naar boven