Bekendmaking vingerafdrukken van publieke sleutelcertificaten Agentschap Telecom voor vertrouwenslijst aanbieders van gekwalificeerde vertrouwensdiensten

Datum: 15 maart 2017

Nr. EZ-AT/7360092

Gelet op artikel 4 van de Regeling vertrouwensdiensten deelt Agentschap Telecom, namens de Minister van Economische Zaken, het volgende mee.

1. Inleiding

Op 1 juli 2016 is Verordening (EU) nr. 910/2014 van het Europees Parlement en de Raad van 23 juli 2014 (Pb EU L 257/73) betreffende elektronische identificatie en vertrouwensdiensten voor elektronische transacties in de interne markt in werking getreden voor wat betreft de bepalingen die handelen over vertrouwensdiensten. Ingevolge deze Verordening kunnen verleners van vertrouwensdiensten de status van gekwalificeerd verlener van vertrouwensdiensten verkrijgen indien zij aan de eisen van de Verordening voldoen.

Ingevolge de verordening dient Nederland een vertrouwenslijst op te stellen met onder meer informatie over de verleners van vertrouwensdiensten die in Nederland de status van gekwalificeerd hebben toegekend gekregen, samen met informatie over de gekwalificeerde vertrouwensdiensten die door hen verleend worden.

Ingevolge de door de minister van Economische Zaken vastgestelde Regeling vertrouwenslijsten dient een aanvraag tot toekenning van de status gekwalificeerd aan die verlener, en de door hem in die mededeling aangeduide vertrouwensdiensten, te worden ingediend bij Agentschap Telecom van het ministerie van Economische Zaken.

Namens de minister draagt Agentschap Telecom zorg voor het opstellen en bijhouden van een langs elektronische weg openbaar toegankelijke vertrouwenslijst ten aanzien van in Nederland gevestigde gekwalificeerde verleners van vertrouwensdiensten en van de door hen te verlenen gekwalificeerde vertrouwensdiensten.

De vertrouwenslijst stelt gebruikers van gekwalificeerde vertrouwensdiensten in staat om bijvoorbeeld een ontvangen gekwalificeerde elektronische handtekening of zegel te controleren op echtheid van de gekwalificeerde status. De vertrouwenslijst is een bron van vertrouwen en om de integriteit van de vertrouwenslijst zo goed mogelijk te beschermen, wordt deze gewaarborgd door een elektronische ondertekening.

De Nederlandse vertrouwenslijst wordt door Agentschap Telecom elektronisch ondertekend met een publieke sleutelcertificaat. Hiervoor zijn twee specifieke certificaten in gebruik. Deze publieke sleutelcertificaten zijn door middel van een notificatie doorgegeven aan de Europese Commissie voor opname in de ‘moederlijst’ waarin verwijzingen staan naar de vertrouwenslijsten van de lidstaten.

Artikel 4 van de Regeling Vertrouwensdiensten bepaalt dat de vingerafdrukken van de certificaten ook in de Staatscourant moeten worden gepubliceerd. De vingerafdruk van het certificaat authentiseert het certificaat. De vingerafdruk van het certificaat kan worden benut voor een extra controle dat de vertrouwenslijst daadwerkelijk met een certificaat van Agentschap Telecom is getekend.

2. Vingerafdrukken

Ingevolge artikel 4, tweede lid, Uitvoeringsbesluit (EU) 2015/1505 van de Europese Commissie van 8 september 2015 dienen twee of meer publieke sleutelcertificaten te worden vastgesteld met niet-gelijklopende geldigheidstermijnen van ten minste drie maanden.

Er zijn twee publieke sleutelcertificaten vastgesteld.

De vingerafdruk van het publieke sleutelcertificaat met de naam AT NL TSL Signer 1 is als volgt:

‎0c 4f 69 db eb 1b 00 61 3d 48 fb 2c 02 b8 00 db fc d9 84 2d

De vingerafdruk van het publieke sleutelcertificaat met de naam AT NL TSL Signer 2 is als volgt:

‎e4 27 c0 5f f1 e7 71 2b 2c c1 57 81 25 2b 3d 91 7e d4 e4 1b

De Minister van Economische Zaken, namens deze, A.C. van Emous Hoofd Veiligheid afdeling Toezicht Agentschap Telecom

Naar boven