Gewijzigde vaststelling Bestemmingsplan Buitengebied (als gevolg van uitspraak Raad van

Logo Heerhugowaard

St a te)

Het college van burgemeester en wethouders van Heerhugowaard maakt bekend dat de raad bij besluit van 25 oktober 2016 het bestemmingsplan Buitengebied gewijzigd heeft vastgesteld ten opzichte van het op 17 februari 2015 vastgestelde bestemmingsplan. Dit besluit volgt op de tussenuitspraak van de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State van 29 juni 2016 met kenmerk 20150342/1/R1. Hierbij heeft de ABRvS de raad opgedragen om een aantal gebreken te herstellen, zonder dat daarbij toepassing hoeft te worden gegeven aan afdeling 3.4 Awb. Daarnaast is een gedeelte van het bestemmingsplan onherroepelijk geworden, maar is ook een voorlopige voorziening getroffen ten aanzien van de bestemming Leiding.

Wijzigingen ten opzichte van het eerder vastgestelde bestemmingsplan

De wijzigingen hebben betrekking op de volgende situaties:

  • 1.

    Uitbreiding van de mogelijkheid tot glastuinbouw ter hoogte van de Altonstraat 10 richting de Middenweg.

  • 2.

    Het opnemen van een bouwblok rondom de schuur aan de A.C. de Graafweg 4b.

  • 3.

    Het opnemen van de tekst uit het Besluit externe veiligheid Buisleidingen ten aanzien van de bestemming ‘Leiding’.

  • 4.

    Het opnemen van de bestemming ‘waarde – Cultuurhistorie’ ten aanzien van de water loop ter plaatse van de voormalige Zwarteweg aan de Jan Glijnisweg (ten zuiden van nr 2c).

Voorlopige voorziening

Omdat de regeling zoals vastgesteld op 17 februari 2015 ten aanzien van de bestemming ‘Leiding’ geen volledige bescherming voor de leiding bood, heeft de Afdeling een voorlopige voorziening getroffen waarbij de tekst uit het Besluit externe veiligheid Buisleidingen ten aanzien van de afwijkingsbevoegheid om omgevingsvergunning te verlenen(artikel 22.3.4van het bestemmingsplan) is overgenomen. Een omgevingsvergunning kan alleen worden verleend als er geen kwetsbare objecten worden toegelaten.

Terinzagelegging

Vanaf woensdag 15 maart 2017 ligt het plan gedurende zes weken digitaal ter inzage bij het Informatiecentrum in de hal van het gemeentehuis aan de Parelhof 1. De openingstijden van het gemeentehuis zijn maandag tot en met donderdag van 10.00 uur tot 17.00 uur en vrijdag van 10.00 uur tot 20.00 uur. Voor informatie kunt u bellen met Mw I. Zwollo via nummer 14-072.

Het bestemmingsplan is tevens digitaal op de landelijke voorziening www. ruimtelijkeplannen.nl te raadplegen. Als u bij ID invult NL.IMRO.0398.BP11BUITENGEBIED00-VA02 wordt u direct naar het plan geleid.

Beroep

Gedurende voornoemde termijn kan tegen het besluit van de gemeenteraad beroep worden ingesteld door belanghebbenden voor zover het beroep zich richt tegen de wijziging die de raad bij de vaststelling heeft aangebracht.

Het beroep kunt u richten aan de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA in Den Haag. Een beroepsschrift heeft geen schorsende werking.

Tevens kan een verzoek om voorlopige voorziening worden ingediend bij de Voorzitter van de Afdeling.

Inwerkingtreding

Het besluit tot gewijzigde vaststelling treedt in werking met ingang van de dag na die waarop de beroepstermijn afloopt. Indien binnen de beroepstermijn een verzoek om voorlopige voorziening is ingediend, treedt het besluit tot vaststelling niet in werking voordat op dat verzoek is beslist.

Andere gevolgen uitspraak

Tegen een aantal onderdelen van het bestemmingsplan Buitengebied is een reactieve aanwijzing gegeven door de Provincie Noord-Holland.

De Provincie kon zich niet vinden in de mogelijkheid die het bestemmingsplan bood tot het bouwen van paardenbakken en schuilstallen. Hiertegen heeft de gemeente beroep ingesteld. Dat is ongegrond verklaard. Hiermee is er definitief geen mogelijkheid tot het realiseren van deze bouwwerken binnen het bestemmingsplan Buitengebied.

De Provincie heeft daarnaast tegen de wijzigingsbevoegdheid onder artikel 40, lid d (van agrarisch naar Bedrijf) een reactieve aanwijzing ingediend. Hiermee was het mogelijk om voormalige agrarische gebouwen een andere bedrijfsbestemming te geven. De Provincie vond de mogelijkheden te ruim. Het beroep hiertegen is ongegrond verklaard en de mogelijkheid verdwijnt uit het bestemmingsplan.

Daarnaast waren er zes individuele percelen getroffen door een reactieve aanwijzing. De Middenweg 591, Stationslaan 1, Veenhuizerweg 1b, 25 en 48 en Waarddijk 2. De gemeente had hier een bedrijfsbestemming opgenomen na beëindiging van het agrarische bedrijf. In navolging van de hierboven omschreven reactieve aanwijzing is het beroep hiertegen ook ongegrond verklaard. Voor die percelen herleeft de beheersverordening voor het Buitengebied, het voorheen geldende planologische regime.

N.B. Tegen deze laatste onderdelen genoemd onder ‘ Andere gevolgen uitspraak’ is geen beroep meer mogelijk.

Heerhugowaard, 14 maart 2017.

Burgemeester en wethouders van Heerhugowaard,

11RO04 s

Naar boven