Verkeersbesluit voor Bromfiets op de rijbaan

Logo Langedijk

Volgnummer mandaat: 4a 22

Datum: 6 maart 2017

Afdeling/team: OW/beheer

Adviseur: M. Koning

 

Bevoegdheid:

Op grond van artikel 18, eerste lid, onder d, van de Wegenverkeerswet 1994 zijn burgemeester en wethouders van Langedijk bevoegd dit verkeersbesluit te nemen. Op grond van de mandaatregeling Langedijk is deze bevoegdheid gemandateerd aan de afdelingsmanager Openbare Werken.

Aanleiding:

Bromfietsers zijn de meest kwetsbare groep verkeersdeelnemers in Nederland. De kans dat een bromfietser door een ongeluk in het ziekenhuis terechtkomt, is 50 keer zo groot als voor de gemiddelde verkeersdeelnemer. Veel ongelukken worden veroorzaakt doordat automobilisten de relatief snelle bromfietsers niet zien aankomen. Dit speelt vooral bij het afslaan: de afslaande auto ziet een rechtdoorgaande bromfiets op het naastgelegen fietspad niet of te laat aankomen. Ook het grote snelheidsverschil tussen fietsers en bromfietsers op fietspaden en fietsstroken leidt tot veel ongelukken en hinder.

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat de verkeersveiligheid wordt verbeterd wanneer bromfietsen op de rijbaan in plaats van op het fietspad rijden. Bromfietsen zijn zo beter zichtbaar voor automobilisten en de onderlinge snelheidsverschillen tussen de diverse verkeersdeelnemers zijn kleiner. Sinds 15 december 1999 rijdt de bromfiets daarom binnen de bebouwde kom en op wegen buiten de bebouwde kom met een maximum snelheid van 60 km/uur in principe op de rijbaan. In 2001 is deze maatregel geëvalueerd door een vergelijking van situaties waar bromfiets op de rijbaan was ingevoerd met situaties waar de bromfiets op het fietspad bleef. Daaruit bleek dat de bromfietsen op de rijbaan-maatregel duidelijk heeft bijgedragen aan de totale daling van het aantal bromfietsongevallen.

Om het snelheidsverschil tussen auto’s en bromfietsen op de rijbaan te verkleinen, mogen bromfietsen sinds 1 april 2008 op de rijbaan 45 km/uur rijden. Hierdoor stroomt het verkeer homogener door en worden ergernissen voorkomen. Binnen de bebouwde kom rijdt een bromfiets dus op de rijbaan, tenzij anders is aangegeven. Bromfietsers moeten namelijk het verplichte fiets-/bromfietspad volgen aangeduid door verkeersbord G12a. Hiervoor wordt onder andere gekozen als de snelheid op de rijbaan hoger is dan 60 km/uur.

Vereiste van het besluit:

Op grond van artikel 15, eerste lid, van de Wegenverkeerswet 1994 moet een verkeersbesluit worden genomen voor de plaatsing of verwijdering van de in artikel 12 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer genoemde verkeerstekens, alsmede voor onderborden voor zover daardoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd.

Motivering:

In de gemeente Langedijk zijn er nog een aantal wegen binnen de bebouwde kom waar bromfietsen niet op de rijbaan rijden, maar op het fietspad. Op onderstaande weggedeelten wordt voorgesteld om bromfietsen te verplaatsen naar de rijbaan:

- TwuyverwegWestelijke Randweg, tussen Twuyverweg en de Vroedschap;

- Voorburggracht, tussen de rotonde Westelijke Randweg en het Bindingspad

- Stationsweg/Papenhorn;Nauertogt, tussen de rotonde Veertweg en de rotonde Dulleweg;

- Nauertogt tussen de fietstunnel N245 en de Achtergraft; 

Uit het oogpunt van het verzekeren van de veiligheid op de weg en het beschermen van de weggebruikers en passagiers is het gewenst om op bovenstaande weggedeelten de plaats van de bromfietser van het fietspad te verplaatsen naar de rijbaan. Hiervoor zullen de borden G12a (“fiets/bromfietspad”) worden vervangen door borden G11 (“verplicht fietspad”). Op de Papenhorn en de Westelijke Randweg wordt bord C15 (“gesloten voor fietsen, bromfietsen en invalidenvoertuigen”) vervangen door bord C14 (“gesloten voor fietsen en voor invalidenvoertuigen zonder motor”).

Overleg:

Overeenkomstig artikel 24 van het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het Wegverkeer, is overleg gepleegd met de, namens de politiechef, gemandateerde Verkeersadviseur van de Eenheid Noord-Holland. Deze heeft ingestemd met de maatregel.

Overeenkomstig artikel 25 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer is voorts overleg gepleegd met de gemeente Heerhugowaard, gelet op de route Broekerweg – Uitvalsweg – Papenhorn.

BESLUIT

Op grond van vorenstaande overwegingen besluiten burgemeester en wethouders om op de onderstaande weggedeelten de plaats van de bromfiets ter verplaatsen van het fietspad naar de rijbaan:

 

  • 1.

    Twuyverweg

  • 2.

    Westelijke Randweg, tussen Twuyverweg en de Vroedschap;

  • 3.

    Voorburggracht, tussen de rotonde Westelijke Randweg en het Bindingspad

  • 4.

    Stationsweg/Papenhorn;

  • 5.

    Nauertogt, tussen de rotonde Veertweg en de rotonde Dulleweg;

  • 6.

    Nauertogt tussen de fietstunnel N245 en de Achtergraft;

 

Als gevolg hiervan worden ook op de Papenhorn en Uitvalsweg voortaan bromfietsen toegestaan.

 

Hiervoor worden de borden G12a (“fiets/bromfietspad”) vervangen door borden G11 (“verplicht fietspad”) uit bijlage 1 van het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990 op de benodigde plaatsen aan het begin van elk wegvak.

 

Op de Papenhorn, Uitvalsweg en Westelijke Randweg wordt bord C15 (“gesloten voor fietsen, bromfietsen en invalidenvoertuigen”) vervangen door bord C14 (“gesloten voor fietsen en voor invalidenvoertuigen zonder motor”) uit bijlage 1 van het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990.

Zuid-Scharwoude, 6 maart 2017

Burgemeester en wethouders van Langedijk

Namens deze,

J.J. Kalverboer

afdelingsmanager Openbare Werken

Mededelingen

Inzage:

De stukken behorende bij dit verkeersbesluit liggen gedurende zes weken, met ingang van 9 maart 2017 ter inzage in het gemeentehuis tijdens openingsuren.

 

Bezwaar:

Belanghebbenden die niet met deze beslissing akkoord gaan, kunnen daartegen binnen zes weken na 9 maart 2017 een gemotiveerd bezwaarschrift indienen bij het college van burgemeester en wethouders. Indien u een bezwaarschrift heeft ingediend en onverwijlde spoed, gelet op de betrokken belangen, dat vereist, kunt u voorlopige voorziening vragen bij de Voorzieningenrechter van de Rechtbank, Postbus 251, 1800 BG Alkmaar.

 

Nadere informatie:

Voor nadere informatie over dit verkeersbesluit kunt u terecht bij de verkeerskundige van de Gemeente Langedijk: M. (Maarten) Koning, telefoon: 0226-334433.

Naar boven