Verkeersbesluit van Gedeputeerde Staten van Noord-Holland nr. 768061/768064, tot het tijdelijk instellen van een snelheid van 50 km/u op de N202 (Amsterdamseweg) tussen hectometerpaal 0,5 en 0,8 in de gemeente Velsen, ten behoeve van de renovatie van de Velsertunnel.

Logo Noord-Holland

 

Aanleiding

De Velsertunnel in Rijksweg A22 wordt in 2016 gerenoveerd door Rijkswaterstaat. Daarvoor vinden er ook op de toeleidende wegen, waaronder de N202 werkzaamheden plaats en rijdt er veel bouwverkeer. Om dit verkeer en de werkzaamheden in goede banen te leiden dient een snelheidsbeperking te worden ingesteld op de N202 tussen hectometerpaal 0,5 en 0,8. Voor het plaatsen van bord A1 (50) dient een verkeersbesluit te worden genomen.

De overige maatregelen zoals de geslotenverklaring voor de opritten van de A22 hebben te maken met de renovatie van de Velsertunnel. Deze vallen buiten de bevoegdheid van de provincie.

 

Motivering en maatregelen

Gedurende de werkzaamheden aan de Velsertunnel is deze tunnel geheel afgesloten. Er is gedurende de renovatie bouwverkeer naast het overige wegverkeer dat een andere weg dient te kiezen omdat de tunnel gesloten is. Om dit wegverkeer en bouwverkeer in goede banen te leiden dient de snelheid op een deel van de N202 te worden verlaagd naar 50 km/u gedurende de werkzaamheden. Door de snelheidsverlaging wordt verkeer erop geattendeerd dat er werkzaamheden plaatsvinden en heeft verkeer meer tijd om te anticiperen op de gewijzigde situatie daar. De snelheidsverlaging zal worden aangegeven door het plaatsen van bord A1(50), van bijlage I van het RVV 1990. De werkzaamheden aan de tunnel starten in april 2016 en duren naar verwachting 9 maanden.

 

Noodzaak en doelstelling verkeersbesluit

Op grond van artikel 15, lid 1 van de Wegenverkeerswet 1994 en artikel 12 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer (BABW) moet voor het plaatsen van de borden A1(50), een verkeersbesluit worden genomen. De doelstelling van dit verkeersbesluit is het verzekeren van de veiligheid op de weg en het beschermen van weggebruikers en passagiers zoals genoemd art. 2 eerste lid van de Wegenverkeerswet.  

Deze maatregel is tijdelijk van aard doch duurt langer dan vier maanden. Op grond van art 15 Wegenverkeerswet (Wvw) 1994 jo. art 12 en art 37 Besluit administratieve bepalingen wegverkeer (Babw) dient bij tijdelijke verkeersmaatregelen die langer dan vier maanden duren een verkeersbesluit genomen te worden.

 

Verplicht overleg

Over een verkeersbesluit dient op grond van artikel 24 van het BABW overleg worden gevoerd met de korpschef van de nationale politie. De daartoe gemachtigde medewerker verkeersadvisering van politie heeft ingestemd met de maatregelen.

 

Afweging belangen

De maatregel is genomen met het oogmerk de veiligheid van de weggebruiker te waarborgen. De N202 blijft gedurende de renovatiewerkzaamheden bereikbaar. De snelheid is slechts tijdelijk verlaagd ter hoogte van de oprit/afrit van de Velsertunnel over een korte afstand (ca. 350 meter). Gelet hierop verwachten wij niet dat door de maatregelen belangen van verkeersdeelnemers onevenredig geschaad zullen worden.

 

Bevoegdheid

Het weggedeelte waar deze maatregel voor wordt getroffen, is in beheer bij de provincie Noord-Holland. Op grond van artikel 18, lid 1, sub b, van de Wegenverkeerswet 1994 de zij de Gedeputeerde Staten van Noord-Holland het bevoegde bestuursorgaan om dit verkeersbesluit te nemen.

 

BESLUIT

Gelet op het voorgaande besluiten wij:

  • 1.

    Door het plaatsen van bord A1 (50) van bijlage I van het RVV 1990 op de N202 tussen hectometerpaal 0,5 en 0,8, vanaf april 2016 een maximum snelheid in te stellen van 50 km/uur. Deze snelheid geldt gedurende de renovatiewerkzaamheden van de Velsertunnel (9 maanden) of voor zoveel korter/langer dan noodzakelijk is;

  • 2.

    Van dit besluit mededeling te doen in de Staatscourant.

 

 

Haarlem, 15 februari 2016

Gedeputeerde Staten van Noord-Holland,

namens dezen,

F.J. van der Linden

Sectormanager Beheerstrategie en Programmering Infrastructuur

Mededelingen

1. Als u belanghebbende bent kunt u binnen zes weken na de publicatie van dit besluit schriftelijk bezwaar aantekenen. Het bezwaarschrift kunt u sturen aan Gedeputeerde Staten van Noord-Holland, ter attentie van de secretaris van de Hoor- en adviescommissie, Postbus 123, 2000 MD Haarlem.

U kunt telefonisch een folder aanvragen over de bezwaarprocedure (023-514 41 41) of voor meer informatie de provinciale website bezoeken: www.noord-holland.nl.

2. Voor vragen of opmerkingen over het besluit kunt u bellen met mevrouw R. Puggioni, werkzaam bij de afdeling Beheerstrategie en Programmering Infrastructuur, tel. (023) 514 34 46.

 

 

Naar boven