Wijziging bestemmingsplan Binnenstad e.o. en voornemen milieueffectrapportage in verband met het aanleggen van overnachtingsplaatsen

Logo Gorinchem

Vooraankondiging wijziging bestemmingsplan Binnenstad e.o.

In overeenstemming met artikel 1.3.1 van het Besluit ruimtelijke ordening en artikel 7. 9 van de Wet milieubeheer maken burgemeester en wethouders van Gorinchem bekend dat het bestemmingsplan Binnenstad e.o. wordt gewijzigd. Dit in verband met het besluit van de minister van Infrastructuur en Milieu om de m.e.r.-procedure op te starten om vier extra overnachtingsplaatsen voor binnenvaartschippers in de Vluchthaven van Gorinchem te realiseren. De locatie voor de geplande overnachtingsplaatsen is de noordwesthoek van de Vluchthaven van Gorinchem, ten zuiden van de Nieuwe Wolpherensedijk en grenzend aan de Krinkelwinkel.

Kaderstelling voor het nieuwe bestemmingsplan

Op 17 december 2015 heeft de gemeenteraad unaniem ingestemd met de Kaderstelling voor het bestemmingsplan. De kaderstelling is tot stand gekomen na meerdere openbare Raadsbijeenkomsten, waarbij door belanghebbenden kenbaar is gemaakt onder welke voorwaarden het wijzigen van het bestemmingsplan acceptabel wordt geacht. In de kaderstelling zijn de uitgangspunten voor het bestemmingsplan weergegeven, zoals de locatie en toekomstige bestemming.

Zienswijzen

Van woensdag 24 februari tot en met dinsdag 5 april 2016 kan een ieder een zienswijze over het voornemen naar voren brengen bij het college van burgemeester en wethouders van Gorinchem. Rijkswaterstaat verzamelt alle reacties en zal deze in samenwerking met de gemeente beantwoorden.

Zienswijzen kunnen op de volgende wijze worden ingediend:

  • -

    per e-mail op het adres wnz_overnachtingsplaatsen@rws.nl;

  • -

    per post aan het college van burgemeester en wethouders van Gorinchem, Postbus 108, 4200 AC Gorinchem.

Uw reactie dient de volgende informatie te bevatten: naam en adres van de indiener, datum, redenen van de zienswijze en het plan waarop de zienswijze betrekking heeft.

Vervolg

Voor de aanleg van de overnachtingsplaatsen wordt door Rijkswaterstaat een milieueffectrapport (MER) gemaakt. Samen met belanghebbenden en ambtelijke partijen is in een ontwerpatelier nagedacht over mogelijke wijzen van inrichting van de vier overnachtingsplaatsen. Mede met deze informatie zijn kansrijke en geschikte varianten ontwikkeld die in het concept- MER worden beoordeeld op onder meer lucht, geluid, sociale aspecten, natuur, cultuur en veiligheid. Op basis van deze beoordeling zal na afstemming met eerder betrokken partijen aan het college van burgemeester en wethouders van Gorinchem de beoogd voorkeursvariant worden voorgelegd.

Na keuze van de voorkeursvariant zal het MER worden afgerond. Het MER zal vervolgens samen met het voorontwerpbestemmingsplan ter inzage gelegd worden. Tijdens de terinzagelegging kan een ieder schriftelijk of mondeling op beide documenten reageren. Tijdens deze periode toetst de Commissie voor de milieueffectrapportage het MER op onder meer volledigheid en objectiviteit. Indien reacties van u of van de commissie voor de m.e.r. hiertoe aanleiding geven worden het MER en het voorontwerp bestemmingsplan aangepast. Ook deze documenten worden ter inzage gelegd en staan open voor uw visie.

Het tijdstip van de terinzagelegging van het voorontwerpbestemmingsplan plus het MER en van het ontwerpbestemmingsplan en het MER worden later bekend gemaakt.

Wat willen we graag van u weten?

We zijn met name geïnteresseerd in de beantwoording van de volgende vragen:

  • -

    Wat moet volgens u ten behoeve van het voorontwerpbestemmingplan en/of het milieueffectrapport worden onderzocht?

  • -

    Op welke wijze wilt u bij de ontwikkeling van het ontwerptracébesluit, waaronder ook

het milieueffectrapport, worden betrokken?

We stellen het op prijs als u uw zienswijze toelicht met argumenten.

Nadere informatie

Voor inhoudelijke informatie over de studie overnachtingsplaatsen kunt u contact opnemen met de heer J. Van den Broeke van Rijkswaterstaat, tel. 06 - 11 31 63 29. E-mailen kan naar wnz_overnachtingsplaatsen@rws.nl

Voor meer informatie over de bestemmingsplanprocedure kunt u contact opnemen met de heer P. van der Werff van de gemeente Gorinchem, tel 0183 - 65 93 05. E-mailen kan naar p.vanderwerff@Gorinchem.nl

Naar boven