Gemeente Nijkerk –Ontwerpbestemmingsplan Buitengebied 2016 en ontwerp planMER

Logo Nijkerk

Burgemeester en wethouders van de gemeente Nijkerk maken in verband met het bepaalde in artikel 3.8 van de Wet ruimtelijke ordening bekend dat het ontwerpbestemmingsplan Buitengebied 2016 ter inzage komt te liggen. Het ontwerpbestemmingsplan geeft de regels voor alle percelen in het buitengebied van de gemeente Nijkerk. Het beschermen van de aanwezige landschappelijke en natuurlijke waarden, in combinatie met het vastleggen van de gebruiks- en bouwmogelijkheden van bestaande (agrarische) bedrijven en woningen staat voorop. Hierbij zijn de geldende regelingen geactualiseerd naar de nu geldende maatstaven. Daarnaast is gestreefd om de regelingen voldoende flexibiliteit mee te geven, zodat ook op toekomstige ontwikkelingen kan worden ingespeeld.

In het ontwerpbestemmingsplan zijn diverse aanpassingen ten opzichte van het voorontwerp-bestemmingsplan doorgevoerd als gevolg van onder andere de inspraak en het overleg met instanties.

Ontwerp PlanMER

Voor het opstellen van het bestemmingsplan moet ook een milieueffectrapport (planMER) worden opgesteld. Een dergelijk rapport biedt inzicht in de milieueffecten van de ontwikkelingen die op grond van het bestemmingsplan in het plangebied mogelijk worden gemaakt. Op basis van het planMER kan een verantwoorde keuze worden gemaakt over welke ontwikkelingen op grond van het bestemmingsplan wel en niet mogelijk (kunnen of moeten) worden gemaakt.

Het bestemmingsplan biedt namelijk het kader voor toekomstige activiteiten waarvoor volgens de Wet milieubeheer en het daaraan gekoppelde Besluit milieueffectrapportage, een besluit- m.e.r. (beoordeling) verplicht is. Het betreft hier de mogelijkheden tot vergroting van bestaande veehouderijen.

Daarnaast is op voorhand niet uit te sluiten dat de uitbreidingsmogelijkheden van veehouderijen effecten kunnen hebben op Natura-2000 gebieden in en nabij het plangebied. Als negatieve effecten niet kunnen worden uitgesloten, dient een Passende beoordeling in het kader van de Natuurbeschermingswet 1998 te worden opgesteld. Ook op basis hiervan moet een planMER worden opgesteld.

Inzage

Het ontwerpbestemmingsplan en het ontwerp-PlanMER liggen met ingang van donderdag 18 februari 2016 zes weken ter inzage. De stukken zijn in te zien in de Publiekswinkel van het stadhuis, Kolkstraat 27 te Nijkerk, uitsluitend na telefonische afspraak via telefoonnummer 14 033.

Daarnaast is het bestemmingsplan digitaal te raadplegen via de link http://www.ruimtelijkeplannen.nl/web-roo/?planidn=NL.IMRO.0267.BP0057-0002 Via www.nijkerk.eu (Ruimtelijke plannen) is het ontwerpbestemmingsplan en het ontwerp-PlanMER eveneens te raadplegen.

Zienswijzen

Gedurende de periode dat het plan ter inzage ligt kan een ieder naar keuze digitaal (wat de voorkeur heeft) schriftelijk of mondeling een zienswijze over zowel het ontwerpbestemmingsplan als over het ontwerp-PlanMER bij de gemeenteraad naar voren brengen. Op de website van de gemeente Nijkerk vindt u een digitaal formulier onder de publicatie van het ontwerp bestemmingsplan en het ontwerp-PlanMER. Schriftelijke zienswijzen dient men te richten aan de gemeenteraad van de gemeente Nijkerk, Postbus 1000, 3860 BA Nijkerk. Degene die van de mogelijkheid gebruik wil maken om mondelinge zienswijzen in te brengen kan tijdens werkdagen contact opnemen met de afdeling Maatschappelijke en Ruimtelijke Ontwikkeling via 14 033.

 

Nijkerk, 17 februari 2016

Naar boven