Tijdelijke verplaatsing bushalte Vlaszak

Logo Breda

DV16VB0345 d.d. 18 februari 2016

Burgemeester en wethouders van Breda

Gelet op:

De bepalingen in de Wegenverkeerswet 1994, het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990, het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het Wegverkeer (BABW) en de Algemene wet bestuursrecht;

Het Algemeen Mandaatbesluit Breda 2014, vastgesteld door burgemeester en wethouders op 15 juli 2014, inzake de bevoegdheid tot het nemen van verkeersbesluiten.

Overwegende:

Dat op grond van het bepaalde in artikel 37 BABW een verkeersbesluit genomen moet worden voor het in artikel 34 van het BABW bedoelde tijdelijk plaatsen van verkeerstekens en het uitvoeren van tijdelijke verkeersmaatregelen, indien de omstandigheden die tot tijdelijke plaatsing of tijdelijke maatregelen leiden van langere duur zijn dan vier maanden.

Uit het oogpunt van:

  • Het verzekeren van de veiligheid op de wegen

  • Het beschermen van de weggebruikers en passagiers

  • Het in standhouden van de weg en het waarborgen van de bruikbaarheid daarvan

Is het gewenst om

De bushalte aan de Vlaszak tijdelijk te verplaatsen in de periode van 1 maart 2016 tot en met 31 december 2017. Een en ander zoals weergegeven op de bij dit besluit behorende tekening ‘Project Gasthuistpoort tijdelijke situatie bushalte’ met tekeningnummer 298254.

Motivering

Aan de Vlaszak wordt momenteel het complex ‘De Gasthuyspoort’ gebouwd. De huidige bushalte ligt precies voor het te bouwen complex. Om de aansluitingen op nutsvoorzieningen en de parkeergarage toegankelijk te maken is het nodig om de bushalte tijdelijk te verplaatsen. Het betreft de halte aan de zijde van het centrum/nabij het voetgangersgebied. Aan de overzijde (zijde Boschstraat) blijft de bushalte op de bestaande locatie liggen.

 

De bushalte zal tijdelijk gesitueerd worden ter hoogte van de panden Kloosterplein 8, Vlaszak 8-12 en ter hoogte van de in aanbouw zijnde woningen van de Gasthuyspoort. De verplaatsing is nodig tot en met halverwege 2017. In verband met onvoorziene omstandigheden wordt dit verkeersbesluit genomen tot eind 2017. De gemeente streeft er echter naar om de geplande werkzaamheden binnen de geplande periode af te ronden.

 

De parkeerplaatsen ter hoogte van de panden Kloosterplein 7 en 8 en Vlaszak 8 tot en met 12 worden opgeheven en hier verdwijnt ook de fietsstrook. Het trottoir wordt verbreedt door het verwijderen van de aanwezige parkeerplaatsen en hier wordt over de lengte van de bushalte witte blokmarkering aangebracht. Ter hoogte van de blokmarkering geldt een parkeerverbod. Bij de bushalte wordt het bord L3, bushalte/tramhalte, geplaatst. Op het wegdek wordt een busstrook aangelegd, hier wordt de tekst ‘Lijnbus’ op aangebracht.

Ter hoogte van de ingang van parkeerterrein de Vlaszak wordt een voetgangersoversteekplaats aangelegd. Hiervoor worden zwart witte zebramarkeringen aangebracht op het wegdek. Ter hoogte van Vlaszak 7 wordt een laad- en losgelegenheid gemaakt ten behoeve van Van Dal en CZ. Hierbij wordt het bord E7, gelegenheid voor het onmiddellijk laden en lossen van goederen, met onderbord met de tekst ‘ma t/m vrij 09-16h uitsluitend tbv Van Dal en CZ halteren Arriva toegestaan’.

 

Bij het nieuwe complex ‘de Gasthuyspoort’ wordt een laad- en losgelegenheid gesitueerd. Hierbij wordt het bord E7, gelegenheid bestemd voor het onmiddellijk laden en lossen van goederen, geplaatst. Bij de inrit naar de parkeergarage wordt het bord E4, parkeergelegenheid, geplaatst.

 

Een en ander zoals opgenomen op de bij dit besluit behorende tekening ‘Project Gasthuispoort, tijdelijke situatie bushalte’ met tekeningnummer 298254.

Belangenafweging

In verband met de bouw van de het complex ‘de Gasthuyspoort’ is het nodig de bushalte te verplaatsen. De halte ligt zeer dicht bij het centrum en wordt enorm veel gebruikt door bezoekers van de binnenstad om in- en uit te stappen. Het tijdelijk opheffen van de halte is geen optie. Het openbaar vervoer heeft zowel een mobiliteitsfunctie als een sociale functie voor de stad. Het openbaar vervoer heeft een mobiliteitsfunctie voor een bereikbare en leefbare stad. Verschillende delen van de stad moeten goed en snel bereikbaar zijn. Tevens is er een sociale functie, voor diegenen die geen andere mogelijkheid van vervoer hebben moet het ook mogelijk zijn zich te kunnen verplaatsen van de ene plaats naar de andere. Openbaar vervoer is voor veel inwoners een belangrijke voorwaarde om deel te kunnen nemen aan het maatschappelijk leven.

 

Omdat het een drukke halte is met een belangrijke functie in de bereikbaarheid van de binnenstad, is gezocht naar een geschikte locatie zo dichtbij de huidige halte mogelijk. Daarom is gekozen voor de locatie Kloosterplein 8, Vlaszak 8-12 en ter hoogte van de in aanbouw zijnde woningen van de Gasthuyspoort. De halte ligt voor en nabij een aantal bedrijven gevestigd aan de Vlaszak. Met een aantal nabij gelegen bedrijven is contact geweest over het laad- en losverkeer. Voor twee gevestigde bedrijven wordt een laad- en losvoorziening gecreëerd.

 

De gemeente is zich ervan bewust dat een halte voor of nabij de onderneming als hinderlijk kan worden ervaren. Het in stand houden van de halte op de huidige locatie kan niet omdat dit niet gecombineerd kan worden met de noodzakelijke werkzaamheden en de inrit van de parkeergarage voor het appartementencomplex Gasthuyspoort. Hierdoor zouden verkeersonveilige situaties ontstaan wat niet wenselijk is. Derhalve is besloten dat de halte tijdelijk verplaatst moet worden. De gemeente heeft het belang van een veilige verkeerssituatie en een goede bereikbaarheid van de binnenstad laten prevaleren boven de hinder die de tijdelijke verplaatsing van de halte met zich meebrengt.

Volgens vaste jurisprudentie moeten tijdelijke verkeersmaatregelen worden beschouwd als een normale maatschappelijke ontwikkeling waarmee iedereen kan worden geconfronteerd. De nadelige gevolgen van dergelijke maatregelen mogen echter niet onevenredig zijn in verhouding tot de met het besluit te dienen belangen. De bereikbaarheid van woningen en bedrijven blijft gegarandeerd.

 

Niet is gebleken dat belanghebbenden onevenredig worden benadeeld dan wel dat door de te nemen maatregelen een onduidelijke verkeerssituatie zou ontstaan.

Gehoord

Overeenkomstig artikel 24 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer is overleg gepleegd met de politie Breda.

Besluiten

  • I.

    De bushalte aan de Vlaszak tijdelijk te verplaatsen en in verband hiermee de volgende bebording en markering aan te brengen;

    • -

      Ter hoogte van Kloosterplein 7 en 8 en Vlaszak 8 tot en met 12 het bord L3, bushalte/tramhalte, te plaatsen en ter hoogte van de lengte van de bushalte witte blokmarkering aan te brengen;

    • -

      Op het wegdek wordt een busstrook aangelegd, hier wordt de tekst ‘Lijnbus’ op aangebracht;

    • -

      Ter hoogte van de ingang van parkeerterrein de Vlaszak wordt een voetgangersoversteekplaats aangelegd, hier worden zwart-witte zebra markeringen aangebracht op het wegdek;

    • -

      Ter hoogte van Vlaszak 7 wordt een laad- en losgelegenheid gemaakt ten behoeve van Van Dal en CZ. Hierbij wordt het bord E7, gelegenheid voor het onmiddellijk laden en lossen van goederen, met onderbord met de tekst ‘ma t/m vrij 09-16h uitsluitend tbv Van Dal en CZ halteren Arriva toegestaan’;

    • -

      Bij het nieuwe complex ‘de Gasthuyspoort’ wordt een laad- en losgelegenheid gesitueerd. Hierbij wordt het bord E7, gelegenheid bestemd voor het onmiddellijk laden en lossen van goederen, geplaatst.

    • -

      Bij de inrit naar de parkeergarage wordt het bord E4, parkeergelegenheid, geplaatst.

  • I.

    Een en ander overeenkomstig de bij besluit behorende tekening, ‘Project Gasthuispoort, tijdelijke situatie bushalte’ met tekeningnummer 298254.

  • II.

    Dit verkeersbesluit in werking te laten treden op de dag na de publicatie en te laten gelden tot en met 31 december 2017.

  • III.

    De datum van openbaarmaking van dit verkeersbesluit te bepalen op 18 februari 2016

 

 

Breda, 18 februari 2016

Hoogachtend,

burgemeester en wethouders van Breda,

namens dezen,

Medewerker beleid & advies

 

 

A.Kuijpers.

Ter inzage

Het verkeersbesluit is voor een ieder in te zien via www.officielepublicaties.nl of www.overheid.nl. Nadere informatie kan worden ingewonnen bij de heer W.J.H.M. de Brouwer via telefoonnummer 14 076.

Bezwaar

Op grond van de Algemene wet bestuursrecht kan iedereen wiens belang rechtstreeks bij dit besluit is betrokken, hiertegen binnen zes weken na de dag waarop dit besluit bekend is gemaakt, een bezwaarschrift indienen. Het bezwaarschrift moet worden gericht aan het college van Burgemeester en Wethouders van Breda, Postbus 90156, 4800 RH Breda. Het maken van bezwaar schorst niet de werking van dit besluit.

Het bezwaarschrift moet ten minste bevatten:

  • a.

    naam en adres

  • b.

    de dagtekening

  • c.

    omschrijving van het besluit waartegen het bezwaarschrift gericht is; Verkeersbesluit ‘ Vlaszak Breda’.

  • d.

    de gronden van het bezwaar

U wordt verzocht, indien mogelijk, een kopie van het besluit waartegen het bezwaar is gericht, mee te zenden.

Indien een bezwaarschrift is ingediend kan bij de voorzieningenrechter van de rechtbank binnen het rechtsgebied waar de indiener van het bezwaarschrift zijn woonplaats heeft, een verzoek worden gedaan tot het treffen van een voorlopige voorziening (waaronder schorsing) indien onverwijlde spoed, gelet op de betrokken belangen, dat vereist. Voor de behandeling van een verzoek om een voorlopige voorziening wordt een bedrag aan griffierecht geheven.

Bijlagen behorende bij dit besluit

Tekening ‘Project Gasthuispoort, tijdelijke situatie bushalte’ met tekeningnummer 298254.

Naar boven