Verkeersbesluit: Instellen parkeerverbod aan de Beatrixstraat voor huisnummer 17 door het aanbrengen van een gele onderbroken streep.

Logo Molenwaard

Zaaknummer : 570162

VERKEERSBESLUIT

Molenwaard, kern Brandwijk : aanbrengen gele onderbroken streep ter hoogte van Beatrixstraat 17 .

Burgemeester en wethouders van gemeente Molenwaard;

Gelet op:

De bepalingen in de Wegenverkeerswet 1994, het Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990, het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer (BABW) en de Algemene wet bestuursrecht;

Op grond van artikel 18, eerste lid, van de Wegenverkeerswet 1994 en op grond van het algemeen mandaatbesluit gemeente Molenwaard 28 mei 2013, zijn wij bevoegd dit verkeersbesluit te nemen.

Overwegende:

Tijdens een bewonersavond inzake de herinrichting van de Beatrixstraat te Brandwijk, heeft de bewoonster van de Beatrixstraat 17 de wens uitgesproken of de woning toegankelijker gemaakt kon worden. De bewoonster is gehandicapt en op grond van de Wet maatschappelijke ondersteuning 2015 is de gemeente Molenwaard verplicht hieraan gehoor te geven. Als compromis met de buurtbewoners is gekozen voor een oplossing met een gele onderbroken streep op de trottoirband (parkeerverbod) met een geelkleurig half cirkelvormig vlak ervoor;

Op grond van artikel 15, eerste lid, van de Wegenverkeerswet 1994 moet een verkeersbesluit worden genomen voor de plaatsing of verwijdering van de in artikel 12 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer genoemde verkeerstekens, alsmede voor onderborden voor zover daardoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd.

Uit het oogpunt van:

  • Het verzekeren van de veiligheid van de weg;

  • Het zoveel mogelijk waarborgen van vrijheid van het verkeer;

Is het gewenst om:

Een parkeerverbod in te stellen ter hoogte van Beatrixstraat 17 te Brandwijk. Specifiek door;

•Het aanbrengen van een onderbroken gele streep (0,5-0,5m) op de trottoirband;

Een en ander zoals weergegeven op de bijgevoegde afbeelding in de bijlage.

Motivering:

De Beatrixstraat is in 2015 heringericht. Vooraf zijn door de gemeente Molenwaard inspraakavonden georganiseerd. Tijdens een bewonersavond inzake de reconstructie van de Beatrixstraat te Brandwijk, heeft de bewoonster van de Beatrixstraat 17 de wens uitgesproken of de woning toegankelijker gemaakt kon worden. De bewoonster is gehandicapt. De bewoonster ondervindt met enige regelmaat hinder door geparkeerde voertuigen waardoor haar woning niet via de voorzijde te bereiken is. De bewoonster wenst hiervoor een oplossing.

De bewoners van de Beatrixstraat wenste geen trottoir in het nieuwe plan. De gemeente is om die reden genoodzaakt om een fysieke aanpassing ter hoogte van Beatrixstraat 17 te plaatsen. Vele maatregelen hebben niet geleid tot het vrijhouden van geparkeerde voertuigen voor de woning van de bewoonster. Als de gemeente vervolgens 2 paaltjes plaatst, leidt dit tot veel bezwaren van omwonenden.

Na mediaton tussen bewoonster en buurtbewoners is bepaald dat de fysieke maatregel met paaltjes voor de woning Beatrixstraat 17 wordt verwijderd en dat er een parkeerverbod wordt ingesteld door middel van een gele onderbroken streep. Beide partijen hebben ingestemd met deze oplossing en uitgesproken de maatregel te respecteren.

Belangenafweging:

In verkeerskundig opzicht is er met een regulerende maatregel geen sprake van een duurzame en praktische oplossing. Het gaat hier ook meer om het bieden van een sociaal maatschappelijke oplossing met voldoende burgerparticipatie. De keuze voor een onderbroken streep is tot stand gekomen door burgerparticipatie met tussenkomst van een mediator. Omdat er verder geen draagvlak is voor een verkeerskundige oplossing, gaat de voorkeur uit naar een door de bewoners breed gedragen oplossing.

Niet is gebleken dat belanghebbenden onevenredig worden benadeeld dan wel dat door te nemen maatregelen een onduidelijke verkeerssituatie zou ontstaan.

Gehoord:

Overeenkomstig artikel 24 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer is op 28 juni 2016 overleg gepleegd tussen de wegbeheerder en de politie, district Zuid-Holland-Zuid, eenheid Rotterdam. Tijdens dit overleg werden de verkeersaspecten van het verkeersbesluit besproken. De politie ging tijdens dit overleg niet akkoord met het voorgenomen verkeersbesluit.

Bij de totstandkoming van dit verkeersadvies is van politiezijde meegewogen dat de beoogde maatregel niet aansluit op de wettelijke gegeven van de Uitvoeringsvoorschriften BABW inzake verkeerstekens. In Paragraaf 2 van de Algemene Bepalingen is opgenomen dat verkeerstekens slechts worden toegepast, voor zover dit bepaald nodig is en nadat vervangende infrastructurele maatregelen zijn overwogen.

Gezien de aard van de casus, namelijk het garanderen van de toegankelijkheid van de woning aan de voorzijde van perceel Beatrixstraat 17, wordt van politiezijde geadviseerd dit slechts toe te passen middels een infrastructurele maatregel.

De toetsing van de beoogde maatregel, vermeld in dit verkeersbesluit, vindt van politiezijde niet alleen plaats op basis van wettelijk voorschrift, maar ook op basis van prioriteit en inzet van politiecapaciteit.

Naast het eerder genoemde wettelijk voorschrift wordt van politiezijde opgemerkt dat met betrekking tot het aspect daadwerkelijke handhaving de inschatting wordt gemaakt dat de beoogde maatregel onevenredig veel politiecapaciteit kost op basis van prioriteit en de daaraan gelabelde capaciteit.

De politiebasiseenheid Alblasserwaard/Vijfheerenlanden heeft onvoldoende capaciteit voorhanden om de beoogde maatregel 24/7 te (kunnen) garanderen.

Tevens is van politiezijde meegewogen dat er diverse infrastructurele oplossingen door de wegbeheerder zijn voorgedragen, die in de praktijk werkzaam blijken te zijn of zouden kunnen zijn, zoals de aanleg van een trottoir of het realiseren van een trottoiruitstulping met paaltjes.

Door de genomen maatregel wordt de vrijheid van het verkeer niet zoveel mogelijk gewaarborgd, onvoldoende bevorderd en wordt de veiligheid op de weg niet gegarandeerd. Van politiezijde wordt geen toezicht gehouden op de naleving van de maatregel.

Bekendmaking:

De bekendmaking van het ontwerpbesluit en de mogelijkheid zienswijzen kenbaar te maken, wordt gepubliceerd in de Staatscourant en in weekblad “Het Kontakt”

Besluiten:

 

  • 1.

    Ter hoogte van Beatrixstraat 17 te Brandwijk een onderbroken 0,5-0,5m gele streep op de trottoirband aan te brengen; 

  • 2.

    Een en ander overeenkomstig de afbeeldingen in de bijlage; 

 

Groot-Ammers, 15 december 2016.

Namens college van burgemeester en wethouders van Molenwaard,

  

………………………………….…………………………………………………………..(handtekening en naam)

  

Bezwaar.

 

Op grond van de Algemene wet bestuursrecht kunt u binnen 6 weken na de dag van verzending van dit verkeersbesluit een gemotiveerd bezwaarschrift indienen bij het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Molenwaard, Postbus 5, 2970 AA Bleskensgraaf.

 

Het bezwaarschrift dient op grond van artikel 6:5 van de Algemene wet bestuursrecht te zijn ondertekend en dient tenminste te bevatten:

 

  • 1.

    Uw naam en adres;

  • 2.

    De datum waarop u het bezwaarschrift geschreven hebt;

  • 3.

    Een omschrijving van het besluit waar uw bezwaar zich tegen richt;

  • 4.

    Het zaaknummer van het besluit;

  • 5.

    De gronden waarop uw bezwaar berust.

 

Een bezwaarschrift heeft geen schorsende werking. Daarom kunt u eventueel om een voorlopige voorziening verzoeken bij de voorzieningenrechter van de rechtbank Rotterdam, sector Bestuursrecht, Postbus 50951, 3000 BM Rotterdam.

Naar boven