Bekendmaking Tracébesluit Spooruitbreiding Zwolle-Herfte

De staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu heeft in overeenstemming met de staatssecretaris van Economische Zaken op 4 december 2016 het Tracébesluit Spooruitbreiding Zwolle Herfte vastgesteld. Van 15 december 2016 tot en met 26 januari 2017 ligt het tracébesluit overeenkomstig de Tracéwet ter inzage.

Achtergrondinformatie

De capaciteit van het spoor tussen Zwolle en de kruising bij Herfte is te klein. Treinen die het station Zwolle binnenkomen of verlaten moeten op elkaar wachten. Hierdoor duren treinreizen langer dan noodzakelijk en is een verbetering van de dienstregeling niet mogelijk. Om deze problemen op te lossen wordt het spoor tussen Zwolle en Herfte verdubbeld. Daarnaast wordt ook een vrije spoorkruising aangelegd, waardoor treinen van en naar Emmen en Meppel elkaar vrij kunnen kruisen. Ze hoeven straks niet meer op elkaar te wachten en kunnen los van elkaar vertrekken.

De procedure

Voor de spooruitbreiding tussen Zwolle en Herfte moet op basis van de Tracéwet en de Algemene wet bestuursrecht een wettelijke procedure worden doorlopen. Onderdeel van deze procedure is dat u van 21 april 2016 tot en met 1 juni 2016 uw zienswijze heeft kunnen indienen op het ontwerptracébesluit.

Wijzigingen tracébesluit

Het Tracébesluit Spooruitbreiding Zwolle Herfte is vastgesteld op basis van het ontwerptracébesluit, de zienswijzen hierop en de wettelijke adviezen. Alle zienswijzen op het ontwerptracébesluit zijn beantwoord in de Nota van Antwoord, welke bij de toelichting van het tracébesluit is gevoegd.

De wijzigingen worden beschreven in paragraaf 2.3.3 “Aanpassingen tussen Ontwerptracébesluit en Tracébesluit” van de toelichting bij het tracébesluit.

Hoe kunt u beroep instellen?

Belanghebbenden die een zienswijze op het ontwerptracébesluit hebben ingediend, kunnen van 16 december 2016 tot en met 26 januari 2017 beroep instellen tegen het Tracébesluit Spooruitbreiding Zwolle Herfte, door het indienen van een beroepschrift. Ditzelfde geldt ook voor belanghebbenden aan wie redelijkerwijs niet kan worden verweten, dat zij geen zienswijze op het ontwerptracébesluit naar voren hebben gebracht. Een beroepschrift kan worden ingediend bij:

Afdeling bestuursrechtspraak

van de Raad van State

Postbus 20019

2500 EA Den Haag

Een beroepschrift moet worden ondertekend en ten minste bevatten:

  • de naam en het adres van de indiener;

  • de dagtekening;

  • een omschrijving van het besluit waartegen het beroep is gericht;

  • de gronden (redenen) van het beroep, waarbij wordt verwezen naar hetgeen hierna is vermeld over het van toepassing zijn van de Crisis- en herstelwet.

Het is ook mogelijk om digitaal beroep in te stellen via het Digitaal Loket van de Afdeling bestuurs-rechtspraak van de Raad van State (https://digitaalloket.raadvanstate.nl). Digitaal beroep instellen is uitsluitend mogelijk voor burgers. Voor de behandeling van een beroep is een griffierecht verschuldigd.

Op het tracébesluit is afdeling 2 van hoofdstuk 1 van de Crisis en herstelwet van toepassing. Dit betekent dat de belanghebbende in het beroepschrift de beroepsgronden gericht tegen het besluit moet opnemen. Het beroepschrift wordt niet-ontvankelijk verklaard indien de beroepsgronden niet binnen de beroepstermijn van zes weken zijn ingediend.

Na afloop van de beroepstermijn kunnen beroepsgronden niet meer worden aangevuld.

Informatie over de vereisten aan het beroepschrift en informatie over de kosten (griffierechten) vindt u op www.raadvanstate.nl onder ‘Onze Werkwijze/Bestuursrechtspraak/Ruimtelijkeordeningskamer’. Dit geldt ook voor informatie over het aanvragen van een voorlopige voorziening.

Waar kunt u het tracébesluit inzien?

Het tracébesluit inclusief bijlagen vindt u op: www.platformparticipatie.nl. Het tracébesluit inclusief bijlagen ligt van 15 december 2016 tot en met 26 januari 2017 tijdens kantooruren tevens ter inzage op de volgende locaties:

  • het Ministerie van Infrastructuur en Milieu, Koningskade 4, 2596 AA Den Haag

  • Stadskantoor gemeente Zwolle, Lübeckplein 2, 8017 GA in Zwolle.

  • Waterschap Drents Overijsselse Delta, Dokter van Deenweg 186, 8025 BM in Zwolle.

  • Ministerie van Economische Zaken, Bezuidenhoutseweg 73, 2594 AC Den Haag.

Het tracébesluit inclusief bijlagen ligt van 15 december 2016 tot en met 26 januari 2017 tijdens kantooruren ter informatie op de volgende locatie:

  • Provincie Overijssel, Luttenbergstraat 2, 8012 EE in Zwolle.

Let op: Check voor actuele openingstijden tijdens de kerstvakantie de website van de betreffende locatie.

Meer informatie?

Meer informatie over het tracébesluit is beschikbaar op www.platformparticipatie.nl/zwolleherfte. Hier vindt u onder andere alle documenten van het tracébesluit. Voor meer informatie over de inhoud van het project kunt u terecht op de website van het project: www.prorail.nl/projecten/zwolle. Meer informatie over de procedure vindt u op: www.platformparticipatie.nl.

Vragen?

Voor vragen over de procedure kunt u contact opnemen met de Directie Participatie, telefoonnummer 070 – 456 8999. Voor vragen over de inhoud van het tracébesluit kunt u contact opnemen met de afdeling Publiekscontacten van ProRail via 0800 – 7767 245 of het contactformulier op de website invullen (www.prorail.nl/contact).

Naar boven