Gewijzigde vaststelling bestemmingsplan “Julianalaan/Beatrixlaan, Raamsdonksveer”

Logo Geertruidenberg

De gemeenteraad heeft op 24 november 2016 het bestemmingsplan “Julianalaan/Beatrixlaan, Raamsdonksveer” (NL.IMRO.0779.RVBPjulianabeatrix-vs01) gewijzigd vastgesteld (art. 3.8 Wet ruimtelijke ordening).

 

Het bestemmingsplan heeft betrekking op de ontwikkeling van negen woningen op het perceel Julianalaan/Beatrixlaan te Raamsdonksveer. De acht woningen die in het plangebied stonden zijn inmiddels gesloopt. Op het perceel zullen negen woningen worden gerealiseerd, te weten zeven rijwoningen en twee twee-onder-een-kap woningen. Tevens worden er in het plangebied parkeerplaatsen aangelegd ten behoeve van de te realiseren woningen.

 

Ligging plangebied

Aan de oost- en westzijde wordt het plangebied begrensd door de Beatrixlaan en de Julianalaan, welke beide uitlopen op een rotonde aan de noordzijde van het plangebied. Ten zuiden vormen de achtereven van aangrenzende woningen, een binnenplaats met garageboxen en een nutsgebouw de grens.

 

Gewijzigde vaststelling

De gemeenteraad heeft ten opzichte van het ontwerp de volgende wijzigingen aangebracht:

 

Toelichting:

De toelichting onder paragraaf 6.4. onder kopje Wet ruimtelijke ordening na de tabel, is als volgt aanpast c.q. aangevuld:

 

Wegverkeerslawaai

Uit onderzoek is gebleken dat vanwege de wegverkeersbewegingen op de Julianalaan, Beatrixlaan en Breetweerlaan een overschrijding van de voorkeursgrenswaarde in het plangebied zal optreden. De Beatrixlaan en Breetweerlaan zijn voorzien van een referentiewegdek. De Julianalaan is voorzien van elementverharding. Door het geluidarmer wegdek toe te passen zal de geluidbelasting nog steeds niet teruggebracht kunnen worden tot onder de voorkeursgrenswaarde. De Beatrixlaan, Breetweerlaan en Julianalaan voorzien van een dunne deklaag wordt daarom niet doelmatig geacht. Andere maatregelen bij de bron zijn in dit geval niet mogelijk: de verkeersintensiteit kan niet omlaag worden gebracht en de verkeerssamenstelling kan niet worden gewijzigd, zonder de functie van de wegen aan te tasten.

De mogelijkheid om het bouwplan op een grotere afstand tot de weg te projecteren is om stedenbouwkundige redenen en door ruimtegebrek niet wenselijk. De maximaal toegestane rijsnelheid op de Beatrixlaan, Breetweerlaan en Julianalaan bedraagt 50 km/h. Het verlagen van de maximaal toegestane rijsnelheid of de verkeersstromen op deze weg biedt, vanwege het feit dat het om doorgaande wegen gaat, geen mogelijkheid om de geluidbelasting te reduceren.

Om aan de voorkeursgrenswaarde ter plaatse van de mogelijke ontwikkelingen in het plangebied te kunnen voldoen, kunnen de gevels van de nieuwbouw voorzien worden van zogenoemde vliesgevels (voorhangschermen). Dergelijke maatregelen binnen het plangebied worden om stedenbouwkundige redenen niet wenselijk geacht.

 

Aan de noordzijde van kavel 1 is een gesloten erfafscheiding voorzien met een minimale hoogte van 1.85 meter en een minimale massa van 20 kg/m2. Hierdoor wordt voldaan aan de in het gemeentelijk geluidbeleid opgenomen eis voor het verlenen van een hogere waarde dat bij een geluidbelasting van 53 dB en meer een geluidluwe buitenruimte aanwezig moet zijn.

 

Cumulatie

Ingevolge artikel 110f van de Wet geluidhinder dient onderzoek uitgevoerd te worden naar de effecten van de samenloop van verschillende geluidbronnen. Conform de Wet geluidhinder dienen voor de cumulatie de zoneplichtige wegen en spoorwegen en de geluidbelasting ten gevolge van industrie en/of luchtvaart meegenomen te worden. Deze beoordeling wordt uitgevoerd alleen voor geluidbronnen die overschrijding van de voorkeursgrenswaarden binnen het onderzoeksgebied veroorzaken. Binnen het plangebied is de overschrijding van de voorkeursgrenswaarde vanwege meerdere wegen geconstateerd. De overschrijding wordt veroorzaakt door het verkeer op de Julianalaan, Beatrixlaan en Breetweerlaan.

 

Om een uitspraak te kunnen doen over het geluidklimaat ter plaatse van de geprojecteerde nieuwbouw is de gecumuleerde geluidbelasting getoetst aan de Milieukwaliteitsmaat. De gecumuleerde geluidbelasting als gevolg van wegverkeerslawaai varieert op de geprojecteerde nieuwbouw van 41 dB tot 67 dB. Hieruit blijkt dat ter plaatse van delen van het plangebied een “slecht” tot “goed” milieugezondheidskwaliteit van toepassing is.

 

Omdat kavel 1 tot en met 7 vervangende nieuwbouw betreft kan worden gesteld dat de geluidbelasting ter plaatse van deze voorgevels gelijkwaardig is als bij de bestaande situatie. Nu er geen sprake is van een verslechtering van het akoestisch klimaat wordt het woon- en leefklimaat acceptabel geacht.

 

Kavel 8 en 9, gelegen aan de Beatrixlaan, betreft nieuwbouw. Het gemeentelijk beleid “hogere waarden Wet geluidhinder” d.d. 30 januari 2014 geeft aan dat de gecumuleerde geluidbelasting niet mag leiden tot een onaanvaardbare geluidbelasting. Indien de gecumuleerde geluidbelasting meer dan 65 dB bedraagt is er sprake van een onaanvaardbare situatie en kan geen hogere grenswaarde verleend worden. Ter plaatse van kavel 8 en 9 is de gecumuleerde geluidbelasting respectievelijk 67 dB en 66 dB. Voor deze kavels zijn geen fundamentele en gemotiveerde bezwaren van stedenbouwkundige, volkshuisvestelijke of milieu hygiënische aard overlegd om het woon- en leefklimaat ter plaatse te garanderen. Daarom stelt de gemeente de verplichting om deze voorgevels (van kavel 8 en 9) als dove gevels uit te voeren conform het hogere waarden beleid van de gemeente.

 

Regels:

Aan de regels onder artikel 5 Wonen de volgende specifieke gebruiksregels toegevoegd (artikel 5.4.2):

Het bouwen van woningen en andere geluidsgevoelige objecten is uitsluitend toegestaan indien:

 

  • 1.

    Er geen geluidbelasting plaatsvindt op de gevels van geluidgevoelige functies:

    • 1.

      die hoger zijn dan de voorkeurgrenswaarde zoals bedoeld in de Wet geluidhinder; of

    • 2.

      tenzij voor deze gevels of geveldelen hogere waarden zijn vastgesteld voor de ten hoogste toelaatbare geluidsbelasting zoals bedoeld in de Wet geluidhinder;

  • 2.

    Om te voorkomen dat de omliggende geluidgevoelige functies niet kunnen voldoen aan het gestelde in het kader van een goede ruimtelijke ordening en een aanvaardbaar woon- en leefklimaat gegarandeerd kan worden dienen de voorgevels van de twee voorziene woningen aan de Beatrixlaan, uitgevoerd te worden als dove gevels. Met dien verstande dat deze gevels als zodanig in stand worden gehouden.

 

Hogere waarde Wet geluidhinder

Er is een hogere waarde ingevolge artikel 83 van de Wet geluidhinder vastgesteld voor het plan “Julianalaan/Beatrixlaan, Raamsdonksveer”.

 

De beschikking is niet gewijzigd ten opzichte van de eerder ter inzage gelegde ontwerp-beschikking.

 

Communicatie

U kunt het vastgestelde bestemmingsplan, het vaststellingsbesluit, en de bijbehorende stukken alsmede de beschikking hogere waarde Wet geluidhinder gedurende zes weken met ingang van vrijdag 2 december 2016 tot en met donderdag 12 januari 2017 inzien in de Gemeentewinkel van het gemeentehuis, Vrijheidstraat 2 in Raamsdonksveer. U kunt er elke werkdag terecht van 08.30 uur tot 13.00 uur en op woensdag van 14.00 uur tot 20.00 uur. Ook kunt u het bestemmingsplan en bijbehorende stukken inzien via de gemeentelijke vieuwer of op www.ruimtelijkeplannen.nl

 

Beroep

Als u uw zienswijze over het ontwerpbestemmingsplan op tijd aan de gemeenteraad heeft kenbaar gemaakt of als u als belanghebbende kunt aantonen dat u redelijkerwijs niet in staat bent geweest uw zienswijze bij de gemeenteraad kenbaar te maken, kunt u van 3 december 2016 tot en met 13 januari 2017 beroep instellen. Ditzelfde geldt voor de ontwerpbeschikking hogere waarde Wet geluidhinder, als u uw zienswijze op tijd kenbaar heeft gemaakt bij het college van Burgemeester en wethouders.

 

Het beroepschrift moet worden gericht aan:

De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State

Postbus 20019

2500 EA 's-Gravenhage

 

Het instellen van beroep schort de werking van het bestemmingsplan en de beschikking hogere waarde Wet geluidhinder niet op. Degene die beroep instelt kan een verzoek om voorlopige voorziening indienen bij de Voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak.

 

Het bestemmingsplan en de beschikking hogere waarde Wet geluidhinder treden in werking op 14 januari 2017, tenzij voor deze datum een verzoek om voorlopige voorziening is ingediend. In dat geval wordt de inwerkingtreding van het bestemingsplan en de beschikking hogere waarde Wet geluidhinder opgeschort totdat op het verzoek is beslist.

Naar boven