Regeling van de Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid van 22 november 2016, 2016-0000236819, tot wijziging van de Regeling Pensioenwet en Wet verplichte beroepspensioenregeling vanwege aanwijzing van een categorie van personen en verlenging van de pensioenknip

De Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid,

Gelet op artikel 2, derde en negende lid, van de Pensioenwet en artikel 2, vierde lid, van de Wet verplichte beroepspensioenregeling;

Besluit:

ARTIKEL I

De Regeling Pensioenwet en Wet verplichte beroepspensioenregeling wordt als volgt gewijzigd:

A

Aan artikel 1 wordt, onder vervanging van de punt aan het slot van onderdeel b door een puntkomma, een onderdeel toegevoegd, luidende:

  • c. de ambtsdragers behorende tot het Kerkgenootschap der Zevende-dags Adventisten.

B

In artikel 3a, eerste lid, wordt ‘1 januari 2017’ vervangen door: 1 juli 2017.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

Den Haag, 22 november 2016

De Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, J. Klijnsma

TOELICHTING

De Pensioenwet is van toepassing bij een pensioenovereenkomst tussen werkgevers en werknemers. Artikel 2, derde lid, van de Pensioenwet biedt verder de mogelijkheid om een categorie van personen aan te wijzen die wordt gelijkgesteld met werknemers. In artikel 1 is dit gedaan voor de ambtsdragers (predikanten) van het Kerkgenootschap van de Zevende-dags adventisten. De verhouding tussen een predikant en een gemeente is immers een andere dan tussen werknemer en werkgever. Eerder is een dergelijke aanwijzing ook verleend aan de predikanten van de Protestantse Kerk Nederland (PKN).

De mogelijkheid om gebruik te maken van de pensioenknip wordt verlengd tot 1 juli 2017. De tijdelijke regeling pensioenknip is in juli 2015 opnieuw open gesteld in de aanloop naar de Wet verbeterde premieregeling. Door gebruik te maken van de pensioenknip kunnen mensen met een premie- of kapitaalovereenkomst ervoor kiezen om in aansluiting op de tijdelijke uitkering uiteindelijk een levenslange variabele uitkering aan te kopen. De verwachting was dat de variabele pensioenproducten voor 1 januari 2017 gereed zouden zijn, maar daar blijkt in de praktijk meer tijd voor nodig te zijn. Om die reden is gekozen voor een verlenging van de tijdelijke regeling pensioenknip tot 1 juli 2017.

Bij de inwerkingtreding van deze regeling wordt afgeweken van de vaste verandermomenten omdat het wenselijk is dat snel duidelijkheid wordt gegeven over de verlenging van de termijn waarin gebruik kan worden gemaakt van de pensioenknip.

De Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, J. Klijnsma

Naar boven