Vastgesteld bestemmingsplan Rijnsburgerblok deel 1 en hogere grenswaarde Wet geluidshinder

Logo Leiden

Bestemmingsplan

Burgemeester en wethouders van Leiden maken bekend dat de gemeenteraad van Leiden op 21 januari 2016 het bestemmingsplan Rijnsburgerblok deel 1 (NL.IMRO.0546.BP00080-0301) heeft vastgesteld.

Dit bestemmingsplan beslaat het gebied tussen Stationsplein, Schuttersveld, Ballonpad en Stationsweg in Leiden. Het bestemmingsplan maakt de nieuwbouw van een multifunctioneel gebouw mogelijk.

Op dit bestemmingsplan is de Crisis- en herstelwet (Chw) van toepassing.

Hogere grenswaarde Wet geluidhinder

Het dagelijks bestuur van de Omgevingsdienst West-Holland (ODWH) heeft namens het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Leiden hogere waarden op basis van artikel 110a van de Wet geluidhinder (Wgh) vastgesteld voor het bestemmingsplan Rijnsburgerblok deel 1 van de gemeente Leiden.

Op grond van de Wgh moet bij het vaststellen van een bestemmingsplan een akoestisch onderzoek worden verricht, als dat plan mogelijkheden biedt voor nieuwbouw van woningen of andere geluidgevoelige objecten. De gemeente Leiden heeft het voornemen op het Rijnsburgerblok deel 1 de bouw van nieuwe woningen mogelijk te maken.

Uit het akoestisch onderzoek blijkt dat de voorkeursgrenswaarde uit de Wgh van 55 dB voor railverkeerslawaai wordt overschreden. De ODWH heeft voor de woningen hogere waarden vastgesteld tot maximaal 61 dB vanwege railverkeer.

Het vaststellen van hogere waarde betekent niet dat spoorwegen meer geluid mogen produceren, maar dat voor een specifieke locatie een hogere geluidbelasting op de gevel wordt toegestaan.

Inzage

Het vastgestelde bestemmingsplan ligt vanaf vrijdag 5 februari 2016 ter inzage. De digitale versie van het vastgestelde bestemmingsplan is in te zien via www.ruimtelijkeplannen.nl of via www.leiden.nl/ruimtelijkeordening.

In het stadhuis en het servicepunt Bouwen en Wonen kan de papieren versie worden ingezien.

Beroep

Van zaterdag 6 februari 2016 tot en met vrijdag 18 maart 2016 kunnen de volgende belanghebbenden beroep instellen:

  • a.

    die tijdig een zienswijze naar voren hebben gebracht bij de gemeenteraad van Leiden;

  • b.

    die kunnen aantonen redelijkerwijs niet in staat te zijn geweest om een zienswijze kenbaar te maken;

  • c.

    die beroep instellen tegen de wijzigingen die de gemeenteraad bij vaststelling van het bestemmingsplan heeft aangebracht.

Het beroep dient te worden gericht aan de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State.

Inwerkingtreding

Het besluit tot vaststelling van het bestemmingsplan treedt in werking de dag na afloop van de genoemde inzagentermijn. Het instellen van beroep schorst de werking van de besluiten niet. Degenen die beroep hebben ingesteld kunnen ook verzoeken om een voorlopige voorziening. Indien binnen de inzagentermijn naast het beroepschrift een verzoek om voorlopige voorziening is ingediend bij de Voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, treedt het bestemmingsplan niet in werking voordat er op het verzoek is beslist.

Het beroep moet worden gericht aan de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA 's-Gravenhage.

Degenen die beroep hebben ingesteld kunnen tevens verzoeken om een voorlopige voorziening.

Informatie

Servicepunt Bouwen en Wonen, tel. 14-071 of via het online contactformulier, te bereiken via de website van de gemeente.

Naar boven