Vacatures Klachtencommissie Wet beëdigde tolken en vertalers

De Raad voor Rechtsbijstand is door de Minister van Veiligheid en Justitie belast met de uitvoering van diverse taken in het kader van de Wet beëdigde tolken en vertalers (Wbtv) en het bijbehorende Besluit beëdigde tolken en vertalers, die op 1 januari 2009 in werking zijn getreden.

In dat kader heeft de Raad onder meer de onafhankelijke landelijke Klachtencommissie Wet beëdigde tolken en vertalers (Klachtencommissie Wbtv) ingericht.

De Klachtencommissie Wbtv telt ten minste drie leden en hoogstens acht leden. Ook kunnen plaatsvervangende leden aangewezen worden. In verband met het bereiken van de maximale benoemingstermijn van enkele leden van de klachtencommissie wordt gezocht naar 4 nieuwe commissieleden. De Raad nodigt belangstellenden voor dit lidmaatschap uit hun interesse kenbaar te maken.

Klachtencommissie Wet beëdigde tolken en vertalers

De Klachtencommissie Wbtv behandelt klachten over de wijze waarop een beëdigd tolk of vertaler zich bij een bepaalde aangelegenheid heeft gedragen. Zij stelt partijen in de gelegenheid hun klaag- en verweerschrift tijdens een hoorzitting mondeling toe te lichten. Soms hoort zij ook getuigen of raadpleegt zij deskundigen. Aan de hand van de beschikbare informatie adviseert zij de Raad voor Rechtsbijstand over de gegrondheid van de klacht en eventuele maatregelen.

Dezelfde werkwijze kan worden gevolgd bij het behandelen van klachten over niet-beëdigde IND tolken.

Elke klacht wordt behandeld door een samenstelling van de Klachtencommissie Wbtv, bestaande uit de voorzitter (of voorzitter-plaatsvervanger) die jurist is, een lid dat tolk of vertaler is en een lid dat geen tolk of vertaler is.

De Klachtencommissie Wbtv heeft in haar reglement zelf nadere regels over haar werkwijze vastgesteld en brengt eenmaal per jaar verslag uit aan de Minister van Veiligheid en Justitie.

Het Bureau Wbtv van de Raad voor Rechtsbijstand ondersteunt de commissie bij haar werkzaamheden en vormt het secretariaat.

Voor de functie van plaatsvervangend voorzitter van de Klachtencommissie Wbtv zoekt de Raad:

  • een jurist die niet werkzaam is als tolk of vertaler, noch werkzaam is bij een organisatie van tolken of vertalers of bij een onderneming die tolken of vertalers in dienst heeft, noch aangesteld is bij het Ministerie van Veiligheid & Justitie;

  • belangstellenden met relevante ervaring of kennis van het voeren van juridische procedures. De plaatsvervangend-voorzitter is niet slechts jurist, maar ook in staat een hoorzitting te leiden. Goede mondelinge en schriftelijke uitdrukkingsvaardigheid zijn onmisbaar;

  • enige ervaring met het behandelen van klachten (of vergelijkbare procedures) strekt tot aanbeveling;

  • affiniteit met het vakgebied is een pre.

Voor de functie van lid van de Klachtencommissie Wbtv zoekt de Raad:

  • Twee kandidaten die niet werkzaam zijn als tolk of vertaler. De voorkeur gaat daarbij uit naar mensen die ervaring of affiniteit hebben met tolk- en vertaaldiensten en/of ervaring met klachtafhandeling of vergelijkbare procedures. Wij zijn met name op zoek naar kandidaten met kennis van taal, sociologie en/of gedrag.

  • Eén ervaren beëdigd tolk én beëdigd vertaler in de zin van de Wet beëdigde tolken en vertalers met een voltooide hbo-opleiding of universitaire opleiding, bij voorkeur met ervaring binnen het justitiële domein (straf- en vreemdelingenrecht). Kandidaten moeten als beëdigd tolk en als beëdigd vertaler staan ingeschreven in het Register beëdigde tolken en vertalers (Rbtv).

De bijeenkomsten van de Klachtencommissie Wbtv vinden doorgaans plaats overdag op vrijdagen bij de Raad voor Rechtsbijstand in Utrecht of in ’s-Hertogenbosch. Belangstellenden dienen rekening te houden met hun beschikbaarheid op die dag. Gesprekken met geschikte kandidaten zullen gepland worden in januari 2017.

Vergoeding

De leden van de Klachtencommissie Wbtv ontvangen vacatiegelden op basis van het Besluit vergoedingen adviescolleges en commissies en een vergoeding voor reis- en verblijfkosten overeenkomstig het Reisbesluit binnenland.

Meer informatie

Meer informatie, waaronder de tekst van de Wet en het Besluit beëdigde tolken en vertalers, is te vinden op www.bureauwbtv.nl/bibliotheek.

Belangstellenden kunnen tevens contact opnemen met Bureau Wbtv via klachtenwbtv@rvr.org of 088 787 1708.

Sollicitaties kunnen tot 19 december 2016 schriftelijk of per e-mail worden gericht aan:

Raad voor Rechtsbijstand

Bureau Wbtv

de heer J.J.L. Link

Postbus 2349

5202 CH ’s-Hertogenbosch

E-mail: klachtenwbtv@rvr.org

Naar boven