VOORONTWERP BESTEMMINGSPLANNEN “BEDRIJVENTERREIN GROOTE HAAR“, “WINDTURBINEPARK GROOTE HAAR” EN MILIEUEFFECTRAPPORT “GEBIEDSONTWIKKELING GROOTE HAAR”

Logo Gorinchem

Burgemeester en wethouders van de gemeente Gorinchem maken, op grond van de Inspraakverordening 2011, bekend dat met ingang van vrijdag 12 februari 2016 tot en met donderdag 24 maart 2016 voor een ieder ter inzage ligt:

  • -

    het voorontwerp bestemmingsplan “Bedrijventerrein Groote Haar”, identificatienummer: NL.IMRO.0512.BP2015154-2001;

  • -

    het voorontwerp bestemmingsplan “Windturbinepark Groote Haar”, identificatienummer: NL.IMRO.0512.BP2015155-2001;

  • -

    het Milieueffectrapport “Gebiedsontwikkeling Groote Haar”, projectnummer: 140467.

Gebiedsontwikkeling “Groote Haar”

De gebiedsontwikkeling bestaat uit de realisatie van het regionale bedrijventerrein “Groote Haar”, met een bruto omvang van circa 62,5 ha en ongeveer 37 ha netto uitgeefbaar terrein. Het aan te leggen windmolenpark met maximaal 3 windturbines maakt onderdeel uit van dit bedrijventerrein. Voor het ontsluiten van het bedrijventerrein worden ter hoogte van de verzorgingsplaats Scheiwijk nieuwe op- en afritten op de snelweg A27 gerealiseerd. Tussen de aansluiting op de A27 en het bedrijventerrein wordt een nieuwe verbindingsweg aangelegd, die de nieuwe aansluiting en het bedrijventerrein direct met elkaar verbindt.

 

De gebiedsontwikkeling is gelegen op het grondgebied van zowel de gemeente Giessenlanden als Gorinchem. Het toekomstige bedrijventerrein met een deel van de verbindingsweg ligt op het grondgebied van Gorinchem. Het grootste gedeelte van de verbindingsweg en de nieuwe aansluiting op de A27 zijn gelegen op het grondgebied van Giessenlanden. Om de gebiedsontwikkeling mogelijk te maken, worden drie voorontwerp bestemmingsplannen en het bijbehorende Milieueffectrapport tegelijkertijd in procedure gebracht:

  • -

    één bestemmingsplan voor het bedrijventerrein en het deel van de verbindingsweg op het grondgebied van Gorinchem;

  • -

    één bestemmingsplan voor het windturbinepark in de noordrand van het bedrijventerrein;

  • -

    en één bestemmingsplan voor de aansluiting op de A27 en het deel van de verbindingsweg, dat op grondgebied van Giessenlanden ligt. Dit bestemmingsplan wordt door de gemeente Giessenlanden in procedure gebracht.

Begrenzing en ligging plangebieden

Voorontwerp bestemmingsplan “Bedrijventerrein Groote Haar”:

  • -

    noordzijde: agrarische percelen en ter plaatse van de verbindingsweg de gemeentegrens met Giessenlanden;

  • -

    oostzijde: in het noordelijke deel van het plangebied de Hoogbloklandsweg en meer zuidelijk de Ravensloot;

  • -

    zuidzijde: Haarweg;

  • -

    westzijde: de A27 met haar vrijwaringszone.

     

Voorontwerp bestemmingsplan “Windturbinepark Groote Haar”:

  • -

    noordzijde: agrarische percelen;

  • -

    oostzijde in het noordelijke deel de Hoogbloklandseweg en meer zuidelijk de Ravensloot;

  • -

    zuidzijde: het huidige agrarische gebied, dat in de toekomst plaats maakt voor bedrijventerrein “Groote Haar”;

  • -

    westzijde: de A27 en de bijbehorende vrijwaringsstrook.

Doelstelling bestemmingsplannen

Voorontwerp bestemmingsplan “Bedrijventerrein Groote Haar”:

Het mogelijk maken van en randvoorwaarden stellen aan de realisatie van het bedrijventerrein “Groote Haar” en het zuidelijke deel van de verbindingsweg, voor zover gelegen op het grondgebied van de gemeente Gorinchem.

 

Voorontwerp bestemmingsplan “Windturbinepark Groote Haar”:

Het mogelijk maken van de realisatie van maximaal 3 windturbines.

Milieueffectrapport “Gebiedsontwikkeling Groote Haar”

Gelet op de verplichtingen van de Wet milieubeheer is een Milieueffectrapport opgesteld. In het Milieueffectraport zijn de milieueffecten van de totale gebiedsontwikkeling “Groote Haar” in beeld gebracht. Het gaat hierbij om het bedrijventerrein, het windturbinepark, de verbindingsweg en de aansluiting A27. In het Milieueffectrapport zijn zowel het voornemen, een scenario als een tweetal inrichtingsalternatieven beoordeeld ten opzichte van de referentiesituatie. De referentiesituatie betreft de bestaande situatie (waarin het plangebied grotendeels open agrarisch gebied is) alsmede de autonome ontwikkeling. De beoogde verbreding van de A27 op het traject “Houten - Hooipolder” wordt hierbij beschouwd als autonome ontwikkeling van het plangebied. Het Milieueffectrapport beschrijft de effecten van de volgende milieuaspecten: archeologie, duurzaamheid, externe veiligheid, geluid, geur, landschap & cultuurhistorie, lucht, natuur, slagschaduw verkeer en water. In de passende beoordeling, die in het kader van de Natuurbeschermingswet 1998 is opgesteld, zijn de effecten van de gebiedsontwikkeling "Groote Haar" op Natura 2000-gebieden beoordeeld. De uitkomsten van het Milieueffectrapport zijn gebruikt als onderbouwing van de voorontwerp bestemmingsplannen en zijn dan ook als bijlage bij de voorontwerp bestemmingsplannen gevoegd.

Ter inzage

De voorontwerp bestemmingsplannen, het Milieueffectrapport en andere bijlagen liggen vanaf vrijdag 12 februari 2016 tot en met donderdag 24 maart 2016 tijdens de openingstijden ter inzage in de informatiehoek van het stadhuis, Stadhuisplein 1 in Gorinchem. Zie voor het adres en de openingstijden onze gemeentelijke website www.gorinchem.nl.

 

De voorontwerp bestemmingsplannen, het Milieueffectrapport en andere bijlagen zijn ook digitaal te raadplegen op een landelijke voorziening. Via www.ruimtelijkeplannen.nl/web-roo/?woonplaats=gorinchem ziet u de ruimtelijke plannen van de gemeente Gorinchem.

Op de gemeentelijke website www.gorinchem.nl/bestemmingsplannen onder de kop Voorontwerp --> Voorontwerp bestemmingsplan “Bedrijventerrein Groote Haar” en Voorontwerp bestemmingsplan “Windturbinepark Groote Haar” staat een rechtstreekse link naar de digitale voorontwerp bestemmingsplannen en het Milieueffectrapport op de landelijke voorziening.

Inloopbijeenkomsten gebiedsontwikkeling Groote Haar

Er worden drie inloopbijeenkomsten georganiseerd op:

- dinsdag 16 februari 2016: Multifunctioneel centrum "De Lingehof", Harpstraat 1 in Arkel, van 15.30 uur tot 17.30 uur;

- dinsdag 1 maart 2016: Stadhuis Gorinchem, Stadhuisplein 1 in Gorinchem, van 19.30 uur tot 21.30 uur;

- woensdag 2 maart 2016: Dorpshuis "De Hoeksteen", Dorpstraat 81A in Hoogblokland, van 19.30 uur tot 21.30 uur.

1.

Iedereen kan tussen de openingstijden binnenlopen, de plannen bekijken en vragen stellen aan de planopstellers. Tijdens deze inloopbijeenkomsten vindt tijdens de middagsessie om 16.00 uur en 16.45 uur en tijdens de avondsessies om 20.00 uur en 20.45 uur algemene presentaties over de gebiedsontwikkeling "Groote Haar" plaats.

 

 

U kunt een toelichting op de plannen krijgen en mondeling uw mening of opmerkingen naar voren brengen. Als u wilt, kunt u ter plaatse ook een inspraakreactie tegen de voorontwerp bestemmingsplannen en/of tegen het Milieueffectrapport indienen. Formulieren zijn hiervoor aanwezig.

 

Tijdens deze avond krijgt u ook informatie over het voorontwerp bestemmingsplan voor de aansluiting A27 en de verbindingsweg richting het bedrijventerrein "Groote Haar". Dit bestemmingsplan doorloopt qua tijd dezelfde procedure als de hierboven genoemde bestemmingsplannen.

Inspraakreacties

Vanaf vrijdag 12 februari 2016 tot en met donderdag 24 maart 2016 kan door iedereen zowel een schriftelijke als een mondelinge inspraakreactie tegen de voorontwerp bestemmingsplannen en/of tegen het Milieueffectrapport naar voren worden gebracht.

Schriftelijke inspraakreacties dienen gericht te worden aan het college van burgemeester en wethouders van Gorinchem. Het postadres is: Postbus 108, 4200 AC Gorinchem. De inspraakreactie dient de volgende informatie te bevatten: naam en adres van de indiener, datum, redenen van de inspraakreactie en het plan waarop de inspraakreactie betrekking heeft.

 

Voor het mondeling naar voren brengen van uw inspraakreactie of verdere informatie over de voorontwerp bestemmingsplannen en het Milieueffectrapport kunt u contact opnemen met de heer A. Rietveld van de afdeling Ruimtelijke en Economische Ontwikkeling, via telefoonnummer 0183 - 65 93 17. E-mailen kan naar a.rietveld@gorinchem.nl

 

Gorinchem, 9 februari 2016

Naar boven