Ontwerpbestemmingsplan Buitengebied van de voormalige gemeente Skarsterlân 2016 en Ontwerp-planMER, Gemeente De Fryske Marren, ter inzage.

Logo De Fryske Marren

(bekendmaking op grond van artikel 3.8 Wet ruimtelijke ordening en hoofdstuk 7 van de Wet milieubeheer en het Besluit milieueffectrapportage 1994)

Met ingang van 31 oktober 2016 liggen gedurende zes weken het ontwerpbestemmingsplan Buitengebied van de voormalige gemeente Skarsterlân 2016 en de ontwerp plan MER Buitengebied voormalige gemeente Skarsterlân , gemeente De Fryske Marren, voor iedereen ter inzage.

 

 

Plangebied

Het plangebied ligt binnen Beheersverordening Joure, Langweer, Nijehaske, Oudehaske en het Buitengebied (2013) en het daaraan gerelateerde bestemmingsplan Buitengebied Skarsterlân (2001). Het ontwerpbestemmingsplan heeft betrekking op vrijwel het gehele buitengebied van de voormalige gemeente Skarsterlân. De dorpen, bedrijventerreinen en plangebieden waarvoor nog een afzonderlijk, actueel bestemmingsplan geldt of in voorbereiding is, zijn van het plangebied uitgezonderd.

 

Doel

Het ontwerpbestemmingsplan geeft regels voor de percelen binnen het plangebied van het buitengebied van de voormalige gemeente Skarsterlân. Het beschermen van de aanwezige landschappelijke en natuurlijke waarden, in combinatie met het opnieuw vastleggen van de gebruiks- en bouwmogelijkheden van bestaande (agrarische) bedrijven en woningen staat voorop. Hierbij worden de geldende regelingen geactualiseerd naar de nu geldende maatstaven. Daarnaast wordt gestreefd om de regelingen voldoende flexibiliteit mee te geven, zodat op toekomstige ontwikkelingen kan worden ingespeeld.

Daarnaast is voor de besluitvorming over het bestemmingsplan een milieueffectrapport (plan MER) opgesteld. Dit is het gevolg van ontwikkelingsmogelijkheden die het ontwerp bestemmingsplan biedt aan agrarische bedrijven. De plan MER-procedure is bedoeld om het milieubelang vroegtijdig en volwaardig in de plan- en besluitvormingsprocedure een plaats te geven. De uitkomsten van de plan MER hebben er toe geleid dat de regels van de agrarische bestemming enigszins zijn aangepast ten opzichte van het voorontwerpbestemmingsplan. De ontwerp plan MER ligt gelijktijdig met het ontwerpbestemmingsplan ter inzage; een ieder heeft de mogelijkheid om tijdens de periode van ter inzage ligging een zienswijze in te dienen op het ontwerp plan MER naast het ontwerpbestemmingsplan.

 

Waar ter inzage

Het ontwerpbestemmingsplan en de ontwerpplan MER kunt u inzien bij:

• de centrale balie van het gemeentehuis Herema State 1 te Joure

• het servicepunt te Balk (Dubbelstraat 1)

• het servicepunt te Lemmer (Vissersburen 88).

Daarnaast is het ontwerpbestemmingsplan en de ontwerp plan MER te raadplegen via de gemeentelijke website www.defryskemarren.nl. Het ontwerpbestemmingsplan en de ontwerpplan MER zijn ook te raadplegen op www.ruimtelijkeplannen.nl Het planidentificatie nummer is NL.IMRO.1940.BPBUI16BUITENGEB-ON01.

 

U kunt de volgende documenten inzien:

  • 1.

    Ontwerpbestemmingsplan (bestaande uit: toelichting/ regels en 16 verbeeldingen);

  • 2.

    Ontwerp plan MER (bestaande uit: Separate bijlagen 1,2,3 en 4, bij Toelichting; en Separate bijlage 1, 2 en 3 bij separate bijlage 1 bij toelichting plan MER bestemmingsplan Buitengebied).

 

Reageren

In de periode waarin het ontwerpbestemmingsplan en de ontwerp plan MER ter inzage liggen, kunt u uw zienswijze over het ontwerpbestemmingsplan en de ontwerp plan MER plan indienen. Dat kan schriftelijk of mondeling. Het is niet mogelijk een zienswijze per e-mail in te dienen.

• Schriftelijk. Schrijf een brief aan de gemeenteraad van De Fryske Marren, postbus 101, 8500 AC Joure. Vermeld in uw brief:

– ontwerpbestemmingsplan Buitengebied van de voormalige gemeente Skarsterlân 2016 en /of ontwerp plan MER

– waarom u een zienswijze indient

– de datum

– uw naam en adres

– uw handtekening

• Mondeling. U kunt daarvoor een afspraak maken met een medewerker van de afdeling ruimtelijke ontwikkeling via telefoonnummer 14 05 14. Wij adviseren u om praktische redenen uiterlijk veertien dagen voor het einde van de termijn van terinzagelegging te bellen voor een afspraak, zodat u het risico op termijnoverschrijding voorkomt. Van mondelinge zienswijzen wordt een verslag gemaakt.

 

De gemeenteraad neemt een besluit over de vaststelling van het bestemmingsplan en de plan MER waarbij ingediende zienswijzen worden betrokken.

 

Joure, 27 oktober 2016

 

Naar boven