Algemene bekendmaking inzake de integrale aanpak terugdringen plancapaciteit wonen Kerkrade (inclusief het intrekken van vergunningen), Kerkrade

Logo Kerkrade

Aan leiding Een belangrijk maatschappelijk vraagstuk in de gemeente Kerkrade en in de regio Parkstad Limburg is de herstructurering van de woningvoorraad. Door toenemende leegstand en demografische ontwikkelingen heeft Kerkrade minder, maar ook andere woningen nodig. Elke nieuwe woning die wordt toegevoegd betekent een vergroting van de transformatieopgave in Kerkrade, in dit geval het onttrekken van 2.640 woningen tot 2030. Om in de toekomst de kwaliteit van de leefomgeving te behouden en een verdere waardedaling van woningen te voorkomen, zal het overschot aan ongewenste woningbouwplannen moeten worden teruggebracht.

Dit onderwerp staat sinds 2011 centraal in de vastgestelde provinciale, regionale en gemeentelijke besluiten, plannen en visies. In de vastgestelde Structuurvisie Wonen Zuid-Limburg van 28 september 2016 en in de nieuwe regionale Woonvisie met een lokale uitwerking voor Kerkrade (vaststelling voorzien medio 2017) is de aanpak van ongewenste woningbouwplannen één van de speerpunten.

Doel / aanpak

Kerkrade start vanaf de dag na deze bekendmaking met het terugdringen van de bestaande planvoorraad woningbouw en het inperken van ruime planologische woningbouw-mogelijkheden om een substantiële bijdrage te leveren aan de Kerkraadse woningmarkt.

Concreet betekent dit dat woningbouwkavels worden weggehaald als deze niet passen binnen de regionale woningmarktprogrammering Parkstad Limburg en daarnaast concurreren met de bestaande woningen in Kerkrade. De verleende bouw- en omgevingsvergunningen van woningen die niet zijn uitgevoerd worden ingetrokken. De woningbouwkavels die niet zijn bebouwd, worden weggehaald. Dit laatste gebeurt door het vaststellen van wijzigingsplannen (het verwijderen van bouwvlakken) en het opstellen van een nieuw bestemmingsplan voor de gehele gemeente Kerkrade. Dit nieuwe bestemmingsplan fungeert als reparatieplan om rechtsgelijkheid met betrekking tot woningbouw te bieden en daarmee meteen het vraagstuk van (illegale) woningsplitsing en kamerverhuur aan te pakken.

Uitvoering Eigenaren van de woningbouwkavels die te maken krijgen met deze maatregelen, worden door de gemeente vooraf persoonlijk geïnformeerd. Voor vragen kunnen betrokkenen tijdens kantooruren contact opnemen met de gemeente Kerkrade via telefoonnummer 14 045 of gemeentehuis@kerkrade.nl.

Kerkrade, 19 oktober 2016

Het college voornoemd,

J.J.M. Som, burgemeester,

H.J.M. Coumans MPM, secretaris.

Naar boven