Lelystad, verkeersbesluit: Uitbreiding 30 km zone Stadshart

Logo Lelystad

Registratienummer: 161826794

Het college van de gemeente Lelystad,

Gelet op:

  • -

    de bepalingen in de Wegenverkeerswet 1994, het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990, het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het Wegverkeer (BABW) en de Algemene wet bestuursrecht;

  • -

    het bepaalde in artikel 18, lid 1, sub d, van de Wegenverkeerswet 1994 waarbij de bevoegdheid tot het nemen van verkeersbesluiten aan ons college toekomt;

Overwegingen:

  • 1.

    er geldt op dit moment in het Stadshart van Lelystad alleen op de Neringweg een snelheidslimiet van 30 km/u;

  • 2.

    voor alle andere wegen in het Stadhart van Lelystad geldt een snelheidslimiet van 50 kilometer per uur;

  • 3.

    het stadshart wordt begrensd door de “groene carré”, te weten de wegen: Agorabaan, Zuigerplasdreef, Lindelaan, Zuigerplasdreef, Ziekenhuisweg, Middenweg, Stationsplein, Stationslaan en Stationsweg;

  • 4.

    het gehele Stadshart heeft als functie een verblijfsgebied;

  • 5.

    bij een verblijfsgebied past een maximum snelheid van 30 kilometer per uur;

  • 6.

    het huidige regime binnen de groene carré geeft met twee maximale snelheden onduidelijkheid;

  • 7.

    een snelheid van 50 km/u is ongewenst binnen het Stadhart;

  • 8.

    het verlagen van de maximum snelheid komt de éénduidigheid en de verkeersveiligheid ten goede;

  • 9.

    deze aanduiding kan worden bereikt door plaatsing van de toepasselijke zonale bebording op die plaatsen waar men het Stadshart binnen rijdt (inclusief eindebebording);

  • 10.

    dit verkeersmaatregelenpakket dient op grond van artikel 15, eerste lid, van de Wegenverkeerswet 1994 bij verkeersbesluit te worden bekrachtigd;

  • 11.

    de betreffende weg is in beheer bij de gemeente Lelystad;

Doel van het besluit:

  • het verzekeren van de veiligheid op de weg;

  • het beschermen van weggebruikers en passagiers;

  • het in stand houden van de weg en het waarborgen van de bruikbaarheid daarvan;

  • het zoveel mogelijk waarborgen van de vrijheid van het verkeer;

Motivering

De wegen binnen de groene carré ontsluiten direct de daaraan gelegen centrumvoorzieningen (winkels, kantoren, woningen en parkeergelegenheden). Er is sprake van intensief gemengd bestemmingsverkeer dat aan de rand van de voetgangerszone Stadshart afgewikkeld wordt over de wegen met een relatief gering breedteprofiel. Onder dat gemengde bestemmingsverkeer bevinden zich bevoorradingsverkeer, automobilisten/bestuurders van motoren (zoekend naar of komend van een parkeerplaats), (brom)fietsers en overstekende voetgangers. Om de verkeersstromen in dit verblijfsgebied in goede banen te leiden is het noodzakelijk de maximaal toelaatbare snelheid in het gehele gebied vast te stellen op 30 km/u.

De gemeente Lelystad sluit hierbij aan op het landelijk beleid door dit verblijfsgebied in te richten als 30 km/uur zone. Het verblijfsgebied Stadshart ligt binnen de bebouwde kom. Op de Neringweg is in 2010 de maximale snelheid al verlaagd naar 30 km/u. Door nu het gehele verblijfsgebied een zelfde snelheidsregime te geven wordt de duidelijkheid voor de verkeersdeelnemers en de verkeersveiligheid vergroot.

Het verblijfsgebied Stadshart kent een meanderende verbindingsroute over de Neringweg/Agoraweg. Op deze weg zijn diverse snelheidsremmers aanwezig. De rijsnelheid van 30 km/uur is in dit verblijfsgebied maximaal toelaatbaar. Op grond van de wegenverkeerswet 1994 c.q. het Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990 dient deze maatregel bij verkeersbesluit te worden vastgesteld.

Belangenafweging

Bij het uitwerken van dit besluit zijn de belangen van de diverse verkeerscategorieën tegen elkaar afgewogen. Ten aanzien daarvan is geconcludeerd, dat verblijfsgebieden worden ingericht als 30 km/u zones om de verkeersveiligheid en leefbaarheid binnen deze gebieden te verhogen. Door een maximumsnelheid van 30 km/u in te stellen wordt de veiligheid verhoogd. Door de lagere snelheid wordt het verkeer voor alle weggebruikers overzichtelijker.

Het Stadshart is een verblijfsgebied in de Gemeente Lelystad, in dit verblijfsgebied zijn de nodige fysieke maatregelen aanwezig om te voldoen aan de duurzaam veilige inrichting. Het instellen van een maximumsnelheid van 30 km/u zone vloeit hier dan ook logischer wijs uit voort.

Niet is gebleken dat belanghebbenden onevenredig worden benadeeld dan wel door te nemen maatregelen een onduidelijke verkeerssituatie zou ontstaan.

Niet is te verwachten dat belanghebbenden bij uitvoering van het verkeersmaatregelenpakket onevenredig in hun belangen worden benadeeld of dat door de te nemen maatregelen een onduidelijke (onveilige) verkeerssituatie zal ontstaan.

Gehoord

Overeenkomstig artikel 24 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer is overleg gevoerd met de korpschef.

Er is een positief schriftelijk advies van de korpschef ontvangen over de verkeersmaatregel, registratienummer: 161827033.

Besluit

Hoogachtend,

het college van de gemeente Lelystad,

Naar boven