Verkeersbesluit Instellen Tonnagebeperking en aslastbeperking Hooge Polderwegbrug te Nieuwendijk, Nathalswegbrug te Hank en Kijfhoekwegbrug en Vijciewegbrug te Werkendam.

Logo Werkendam

kenmerk: VB 16-24

 

zaaknummer 107845

 

Burgemeester en wethouders van Werkendam,

Op grond van artikel 18, eerste lid, onder d, van de Wegenverkeerswet 1994 en op grond van het raadsbesluit van 24 november 1998 en op grond van het collegebesluit van 29 juni 2010, ben ik bevoegd dit verkeersbesluit te nemen.

OVERWEGINGEN TEN AANZIEN VAN HET BESLUIT:

Op 15 augustus 2016 ontving de gemeente Werkendam van Ingenieursbureau Westenberg uit Harderwijk, twee onderzoeksrapporten. Dit naar aanleiding van de opdracht voor het uitvoeren van een constructieve berekening. Doel van de constructieve berekening was het bepalen of de betonbrug Kijfhoekweg, Hooge Polderweg, Nathalsweg en Vijcieweg voldoen aan de verkeersbelastingen conform de huidige normen.

Uit de conclusie van de rapporten blijkt:

  • 1.

    dat de Kijfhoekwegbrug, de Hooge Polderwegbrug, de Nathalswegbrug en de Vijciewegbrug onvoldoende draagkracht hebben om te kunnen voldoen aan alle verkeer c.q. belastingsmodellen volgens de NEN-EN 1991-2;

  • 2.

    dat volgens de NEN-EN 1992-2 de Kijfhoekwegbrug, de Hooge Polderwegbrug, de Nathalswegbrug en de Vijciewegbrug voldoende draagkracht hebben om te kunnen voldoen aan verkeer met een maximaal gewicht van 50 ton c.q. een as-last van 10 ton.

Vereiste van besluit

Op grond van artikel 15, eerste lid, van de Wegenverkeerswet 1994 moet een verkeersbesluit worden genomen voor de plaatsing of verwijdering van de in artikel 12 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer genoemde verkeerstekens, alsmede voor onderborden voor zover daardoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd.

Voor maatregelen op of aan de weg tot wijziging van de inrichting van de weg of tot het aanbrengen of verwijderen van voorzieningen ter regeling van het verkeer, indien de maatregelen leiden tot een beperking of uitbreiding van het aantal categorieën weggebruikers dat van een weg of weggedeelte gebruik kan maken, moet een verkeersbesluit worden genomen op grond van het bepaalde in artikel 15, tweede lid, van de Wegenverkeerswet 1994.

Motivering

Uit het oogpunt van het verzekeren van de veiligheid op de weg, het beschermen van de weggebruikers en passagiers is het gewenst om op de Hooge Polderwegbrug te Nieuwendijk,

de Nathalswegbrug te Hank, de Kijfhoekwegbrug en Vijciewegbrug te Werkendam gesloten te verklaren voor verkeer met een totaal gewicht van meer dan 50 ton en een as-last hoger dan 10 ton.

Hierbij is het volgende overwogen:

  • -

    dat uit onderzoek is gebleken dat deze bruggen onvoldoende draagkracht hebben om te kunnen voldoen aan alle verkeer c.q belastingsmodellen volgens de NEN-EN 1991-2.

  • -

    dat volgens de NEN-EN 1992-2 de Kijfhoekwegbrug, de Hooge Polderwegbrug, de Nathalswegbrug en de Vijciewegbrug voldoende draagkracht hebben om te kunnen voldoen aan verkeer met een maximaal gewicht van 50 ton c.q. een as-last van 10 ton.

  • -

    dat voor het garanderen van de veiligheid van het verkeer het noodzakelijk is deze bruggen gesloten te verklaren voor verkeer met een totaal gewicht zwaarder dan 50 ton en een as-last van 10 ton.

Overleg

Overeenkomstig het bepaalde in artikel 24 van het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het Wegverkeer (BABW) over dit besluit overleg heeft plaatsgevonden met de betrokken korpschef, vertegenwoordigd door de heer H.G.M. (Harrie) Tuerlings, Senior Gebiedsgebonden Politie Verkeersadviseur Eenheden Hart van Brabant en de Baronie van de politie Midden- en West-Brabant, wiens advies onder aan dit besluit is weergegeven.

Voorts is bij dit overleg aangegeven door de heer Tuerlings dat handhaving op as-last moeilijker te realiseren is dan handhaving op de totale tonnagebeperking.

Daarnaast is de Z.L.T.O. vooraf over het voorgenomen besluit geïnformeerd. Op 3 oktober is hierover per email een zienswijze ontvangen waarin de organisatie aangeeft dat het landbouwverkeer geen of nauwelijks hinder zal ondervinden van de tonnagebeperking van 50 ton en de as-lastbeperking van 10 ton.

De bekendmaking van de ter inzage legging van het verkeersbesluit met de daarop betrekking hebbende stukken en de mogelijkheid bezwaar te maken, werd op 6 oktober 2016 gepubliceerd in de Staatscourant en ligt vanaf voorgenoemde datum zes weken ter inzage bij het Klantcontactcentrum van het gemeentehuis te Werkendam.

Besluit

Op grond van vorenstaande overwegingen besluit ik:

  • 1.

    De Hooge Polderwegbrug te Nieuwendijk, Nathalsbrug te Hank, de Kijfhoekwegbrug en de Vijciebrug te Werkendam gesloten te verklaren voor verkeer met een totaal gewicht van meer dan 50 ton door het plaatsen van het verkeersbord C21 van bijlage I van R.V.V. 1990

  • 2.

    De Hooge Polderwegbrug te Nieuwendijk, de Nathalswegbrug te Hank, de Kijfhoekwegbrug en Vijciebrug te Werkendam tevens gesloten te verklaren voor verkeer met een aslast van meer dan 10 ton door het plaatsen van het verkeersbord C20 van bijlage I van R.V.V. 1990 

     

    Bezwaar

    Ingevolge de bepalingen van de Algemene wet bestuursrecht kan, binnen zes weken na datum van publicatie, een bezwaarschrift tegen dit besluit worden ingediend bij het College van burgemeester en wethouders van Werkendam, Postbus 16, 4250 DA Werkendam.

     

    Het bezwaarschrift dient te zijn ondertekend en tenminste te bevatten: naam en adres van indiener; de dagtekening; een omschrijving van het besluit waartegen uw bezwaar is gericht en de gronden van uw bezwaar. Wanneer u zich door een derde laat vertegenwoordigen, verzoeken wij u tevens te vermelden de naam, het volledige adres en het telefoonnummer van deze persoon.

     

     Voorlopige voorziening

    Het indienen van een bezwaarschrift heeft geen schorsende werking. In geval van onverwijlde spoed kunt u een verzoek om voorlopige voorziening indienen bij de Voorzieningenrechter van de Arrondissementsrechtbank Breda, sector Bestuursrecht, Postbus 90006, 4800 RA Breda. Een dergelijk verzoek dient vergezeld te gaan van een kopie van het bezwaarschrift. Voor het indienen van een dergelijk verzoek wordt een griffierecht geheven.

 

Naar boven