VERKEERSBESLUIT oplaadpunten najaar 2016 & standplaats deelauto

Logo Heerhugowaard

Datum: 3 oktober 2016

Onderwerp: verkeersbesluit voor parkeerplaatsen ten behoeve van het opladen van elektrische voertuigen

 

BURGEMEESTER EN WETHOUDERS VAN DE GEMEENTE HEERHUGOWAARD

Op grond van artikel 18, eerste lid, onder d, van de Wegenverkeerswet 1994 zijn wij bevoegd dit verkeersbesluit te nemen.

 

OVERWEGINGEN TEN AANZIEN VAN HET BESLUIT

Vereiste van besluit

Op grond van artikel 15, eerste lid, van de Wegenverkeerswet 1994 moet een verkeersbesluit worden genomen voor de plaatsing of verwijdering van de in artikel 12 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer genoemde verkeerstekens, alsmede voor onderborden voor zover daardoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd.

Motivering

Oplaadpunten elektrische voertuigen

Uit het oogpunt van het beschermen van de weggebruikers en passagiers, het in stand houden van de weg en het waarborgen van de bruikbaarheid daarvan en het voorkomen of beperken van door het verkeer veroorzaakte overlast, hinder of schade is het gewenst, om op de volgende locaties twee parkeerplaatsen aan te wijzen als parkeerplaats ten behoeve van het opladen van elektrische voertuigen. Dit gebeurt middels bord (E4) met een onderbord:

In de Aagje Dekentuin, ter hoogte van de kruising met de Zuidwijkring;

in het Mimi Boesnachhof, ter hoogte van de Fien de la Martuin;

in de Ooster Vlaerdinghe, ter hoogte van huisnummer 27 (wooncomplex Reigersdaal)

Met het bovenstaande wordt beoogd deze parkeerplaatsen uitsluitend toe te wijzen voor gebruik door (elektrische) voertuigen die aan het opladen zijn. Bij deze parkeerplaats zijn namelijk oplaadvoorzieningen aanwezig die door dergelijke voertuigen gebruikt worden. Bij de oplaadvoorzieningen kunnen twee voertuigen tegelijkertijd worden opgeladen, vandaar dat er in principe twee parkeerplaatsen worden gereserveerd. Om de bruikbaarheid hiervan te waarborgen dienen de parkeervakken exclusief voor dit gebruik bestemd te zijn.

 

Parkeerplaats deelauto

Uit het oogpunt van het beschermen van de weggebruikers en passagiers, het in stand houden van de weg en het waarborgen van de bruikbaarheid daarvan en het voorkomen of beperken van door het verkeer veroorzaakte overlast, hinder of schade is het gewenst, om op de hoek Koraal/Parelhof, direct naast het trouwplein één parkeerplaats aan te wijzen als parkeerplaats ten behoeve van een deelauto van Free to go. Dit gebeurt middels bord E8 met een onderbord met daarop de tekst Free to go.

Met het bovenstaande wordt beoogd deze parkeerplaatsen uitsluitend toe te wijzen voor gebruik door een deelauto van Free to go. Het reserveren van een parkeerplaats voor dit doel is gerechtvaardigd omdat parkeerplaatsen in een centrumgebied schaars zijn en het in het algemeen belang is dat deelauto’s worden gebruikt, omdat deelauto’s gunstige effecten hebben voor milieu en ruimtelijke kwaliteit, door het aanbieden van deelauto's bewust autobezit en –gebruik gestimuleerd wordt.

Om de bruikbaarheid hiervan te waarborgen dienen de parkeervakken exclusief voor dit gebruik bestemd te zijn. Voorwaarde is dat het bedoelde motorvoertuig voldoende herkenbaar is als een deelauto van Free to go.

Overeenkomstig artikel 24 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer is overleg gepleegd, namens de korpschef, met een vertegenwoordiger van de politie, eenheid Noord-Holland.

Belangenafweging (Awb-procedure)

Er hebben 4 ontwerpbesluiten ter inzage gelegen. Er zijn geen zienswijzen ingediend. Voor het definitieve besluit zijn deze locaties samengevoegd in één besluit, maar inhoudelijk gezien zijn er geen wijzigingen ten opzichte van het ontwerpbesluit.

 

BESLUIT

Op grond van vorenstaande overwegingen besluiten burgemeester en wethouders om:

  • Op de volgende locaties twee parkeerplaatsen aan te wijzen als parkeerplaats ten behoeve van het opladen van elektrische voertuigen:

In de Aagje Dekentuin, ter hoogte van de kruising met de Zuidwijkring;

in het Mimi Boesnachhof, ter hoogte van de Fien de la Martuin;

in de Ooster Vlaerdinghe, ter hoogte van huisnummer 27 (wooncomplex Reigersdaal)

  • Op de hoek Koraal/ Parelhof bij het gemeentehuis een parkeerplaats aan te wijzen als parkeerplaats ten behoeve een deelauto van Free to go.

 

Bebording volgens het Reglement Verkeersregels en Verkeersteken (RVV) 1990:

Bijlage 1, hoofdstuk E Parkeren en Stilstaan

Bordnummer Omschrijving

E4 met onderbord Parkeerplaats

Onderbord Opladen elektrische voertuigen.

E8 Parkeerplaats,

Onderbord: Deelauto Free to go.

 

Burgemeester en wethouders van Heerhugowaard,namens hen,

 

J.A.G. de Leur

Verkeerskundige

 

MEDEDELINGEN

Beroep

Bent u belanghebbende en bent u het niet eens met dit besluit dan kunt u beroep instellen. U kunt alleen beroep instellen als u eerder een zienswijze heeft ingediend, of kunt aantonen dat u daartoe redelijkerwijs niet toe in staat bent geweest. Ook kunt u beroep instellen, als u het niet eens bent met één van de wijzigingen in het definitieve besluit, ten opzichte van het ontwerpbesluit. U stuurt dan binnen zes weken na publicatiedatum van dit besluit een beroepschrift naar de Rechtbank Alkmaar, sector Bestuursrecht, Postbus 251, 1800 BG in Alkmaar.

In het beroepschrift moeten ten minste zijn vermeld:

• Uw naam en adres

• Een omschrijving van het besluit waartegen u beroep instelt

• De reden(en) waarom u het niet eens bent met de beslissing)

• De datum waarop u het beroepschrift geschreven heeft

 

Daarnaast dient u een kopie van het besluit mee te zenden naar de Rechtbank.

U kunt ook digitaal beroep instellen bij de rechtbank via http://loket.rechtspraak.nl/bestuursrecht. Hiervoor heeft u een DigiD (elektronische handtekening) nodig. Kijk op de genoemde website voor de precieze voorwaarden.

Voor de behandeling van een beroepschrift moet u een bijdrage betalen, het zogenaamde griffierecht. Op www.rechtspraak.nl kunt u de brochure “beroep instellen bij de rechtbank, de Bestuursrechtelijke procedure” vinden. Hierin vindt u alle relevante informatie.

 

VOORLOPIGE VOORZIENING

De uitvoering van het besluit gaat gewoon door, ook al heeft u beroep ingesteld. Als u van mening bent dat een uitspraak van de rechter op uw beroepschrift niet kan worden afgewacht, dan kunt u aan de Voorzieningenrechter vragen een voorlopige voorziening te treffen. Wanneer deze wordt toegekend door de rechter, dan kan de uitvoering van het besluit worden uitgesteld tot het moment waarop op uw bezwaarschrift is beslist.

Een verzoek om een voorlopige voorziening kan alleen worden ingediend als u ook een beroepschrift heeft ingediend bij de rechtbank. Het verzoek om een voorlopige voorziening stuurt u naar de Voorzieningenrechter van de Arrondissementsrechtbank te Alkmaar, sector Bestuursrecht, Postbus 251, 1800 BG Alkmaar. Voor de behandeling van een verzoek om voorlopige voorziening is ook griffierecht verschuldigd.

U kunt ook digitaal een verzoek om een voorlopige voorziening indienen bij de rechtbank via http://loket.rechtspraak.nl/bestuursrecht. Hiervoor heeft u een DigiD (elektronische handtekening) nodig. Kijk op de genoemde website voor de precieze voorwaarden.

 

Naar boven