Gemeente Heerlen – Kennisgeving ex artikel 1.3.1 van het Besluit ruimtelijke ordening inzake de voorbereiding van het bestemmingsplan ‘Cityplan Heerlen’

Logo Heerlen

In overeenstemming met het bepaalde in artikel 1.3.1 van het Besluit ruimtelijke ordening maken Burgemeester en Wethouders van de gemeente Heerlen bekend dat zij voornemens zijn te starten met het opstellen van een nieuw bestemmingsplan, te weten het ‘Cityplan Heerlen’.

Waarom een nieuw bestemmingsplan?

Krachtens de Wet ruimtelijke ordening (Wro) is de gemeenteraad verplicht om voor het gehele gemeentelijke grondgebied bestemmingsplannen vast te stellen en deze elke tien jaar te herzien. Belangrijk onderdeel van de Wro is de digitaliseringsverplichting en standaardisering van bestemmingsplannen, waardoor de toegankelijkheid van het bestemmingsplan wordt verbeterd. In een bestemmingsplan worden de ruimtelijke functies in een gebied juridisch bindend voor overheid en burger vastgelegd. Het maakt ruimtelijk gewenste ontwikkelingen mogelijk, biedt bescherming aan bepaalde gebieden, kwaliteiten en/of waarden en kan tevens ongewenste ontwikkelingen tegengaan.

Een van de te actualiseren bestemmingsplannen betreft het plangebied Cityplan Heerlen. Dit plangebied heeft betrekking op de binnenstad van Heerlen. Dit gebied kent veel dynamiek op gebied van economische functies, culturele activiteiten, alsook op gebied van wonen. Een goed functionerende binnenstad wordt in regionaal verband van groot belang geacht. Dit betekent dat er voldoende ruimte moet zijn om gewenste nieuwe functies mogelijk te maken. Net zo belangrijk is echter dat het bestaande overschot aan ongewenst vastgoed en gebruiksfuncties wordt afgebouwd. Gelet op het voorgaande zal het betreffende bestemmingsplan dan ook gaan toezien op het amoveren van onbenutte woon-, retail, horeca en kantoorbestemmingen daar waar deze onbenutte bestemmingen vanuit beleidsmatig oogpunt niet langer wenselijk worden beschouwd.

Om welk gebied gaat het?

Het bestemmingsplangebied 'Cityplan Heerlen' wordt globaal begrensd door de N281 en Looierstraat aan de westzijde, de Spoorsingel aan de noordzijde en de Groene Boord aan de oostzijde. Het gebied grenst aan de begraafplaats terzijde van de Rector Driessenweg en wordt verder begrensd door de Akerstraat, de Putgraaf, de Coriovallumstraat, de Kruisstraat en de Valkenburgerweg aan de zuidzijde.

Liggen er stukken ter inzage?

Deze kennisgeving is alleen bedoeld om kenbaar te maken dat genoemd bestemmingsplan wordt voorbereid. Betreffende dit voornemen liggen geen stukken ter inzage en er wordt nog geen gelegenheid geboden om zienswijzen naar voren te brengen. Zodra het bestemmingsplan in voorontwerp gereed is zal dat worden gepubliceerd.

Vragen?

Voor vragen kunt u contact opnemen met heren Cremers of Francotte van de afdeling Ruimtelijke en Economische Ontwikkeling (REO), Team bestemmingsplannen, via het telefoonnummer 14 045.

Naar boven