Verkeersbesluit twee taxiparkeervakken te bestemmen alleen voor 100% elektrische taxi’s op de taxistandplaats nabij het hoofdstation Groningen 

Logo Groningen

Bevoegdheid

Op grond van artikel 18, eerste lid, sub d, van de Wegenverkeerswet 1994 (WVW) is het college van burgemeester en wethouders bevoegd tot het nemen van verkeersbesluiten.

Grondslag

Op grond van artikel 15, eerste lid, van de WVW moet een verkeersbesluit worden genomen voor de plaatsing of verwijdering van de in artikel 12 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer (BABW) genoemde verkeerstekens, alsmede voor onderborden voorzover daardoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd.

Adviezen

Conform artikel 24 BABW hebben wij advies gevraagd aan de Politie Eenheid Noord Nederland, District Groningen, Afdeling Verkeersondersteuning over maatregel en plaatsing. Op 28 juni en 26 juli 2016 is hierover mondeling advies uitgebracht. Op basis daarvan is het verkeersbesluit tot stand gekomen. Het formele schriftelijke politieadvies volgt.

Motivering

De gemeente Groningen heeft bij meerdere gelegenheden de ambitie uitgesproken in 2035 een energieneutrale stad te zijn. Binnen die ambitie is de inzet onder andere om in 2025 de binnenstad van Groningen slechts voor emissievrije voertuigen toegankelijk te maken.

Dat heeft gevolgen voor de taxibranche. Ook taxiondernemingen zullen op termijn de overstap naar elektrische (of anderszins emissievrije) voertuigen moeten maken.

We stimuleren taxiondernemingen om emissievrij te rijden. Daarom bieden we elektrische taxi’s op korte termijn twee exclusieve plekken met (snel-) laadfaciliteit aan de voorkant van de wachtrij op de taxistandplaats nabij het hoofdstation.

De laadpaal wordt naast twee gemarkeerde parkeervakken geplaatst. De laadpaal heeft twee oplaadpunten. Met dit besluit worden twee parkeervakken gereserveerd voor 100% elektrische taxi’s. Dus niet voor (plug-in) hybride taxi’s. De weg is openbaar. Echter, het gebied is gesloten in beide richtingen voor voertuigen, ruiters en geleiders van rij- of trekdieren of vee, uitgezonderd taxi’s. De gemarkeerde parkeergelegenheden mogen alleen gebruikt worden door 100% elektrische taxi’s. Hiertoe wordt bij de parkeervakken een bord geplaatst, overeenkomstig model E5 van bijlage 1 van het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens (RVV1990), voorzien van een onderbord met de tekst ‘alleen voor 100% elektrische taxi’s’, alsmede het onderbord OB504 met pijlen schuin naar links en rechts wijzend.

De maatregel zoals genoemd in dit besluit dient het bevorderen van een doelmatig of zuinig energiegebruik, zoals omschreven staat in artikel 2 lid 3 van de Wegenverkeerswet 1994.

Bij beoordeling van de voorgestelde locatie zijn de volgende overwegingen meegenomen:

- Geen andere openbare laadpaal binnen acceptabele afstand vanaf het hoofdstation;

- Voorgestelde locatie laadpaal is op acceptabele loopafstand van het hoofdstation;

- Verzekeren van de doorgang voor ander verkeer (auto/fiets/voetganger/rolstoel). 

Besluit

Wij besluiten op grond van bovenvermelde overwegingen:

Twee parkeervakken bij de laadpaal op de taxistandplaats nabij het hoofdstation te markeren en aan te wijzen als parkeervakken voor 100% elektrische taxi’s middels plaatsing van de borden E5 met onderbord met de tekst ‘alleen voor 100% elektrische taxi’s’ alsmede met onderbord OB504 met pijlen schuin naar links en rechts wijzend, uit bijlage 1 van het RVV 1990 zoals schetsmatig weergegeven in de bijlage. 

Bezwaar

Als u het niet eens bent met dit besluit, dan kunt u daar schriftelijk bezwaar tegen maken. Hoe dit moet, kunt u lezen op groningen.nl/bezwaar-maken. Als u dit wilt, kunt u de informatie van de website ook schriftelijk ontvangen. Belt u dan met de afdeling Rechtsbescherming, telefoon 14 050.  

 

Vermeld in uw bezwaarschrift in elk geval:

- uw naam, adres en telefoonnummer;

- de datum waarop u het bezwaar indient;

- het besluit waartegen u bezwaar maakt (stuur zo mogelijk een kopie van het besluit mee);

- waarom u het niet eens bent met het besluit;

- uw handtekening. 

 

Let op: het bezwaarschrift moet u indienen binnen zes weken na de dagtekening van dit besluit. Dat is de datum die u bovenaan dit besluit vindt. 

 

Stuur uw bezwaarschrift naar:

college van burgemeester en wethouders

Postbus 30026

9700 RM Groningen 

 

Met vriendelijke groet,

burgemeester en wethouders van Groningen,

namens hen, concerndirecteur Groningen,

namens deze,        

 

E.A. Tollenaar

teamleider, directie Ruimtelijk Beleid en Ontwerp

Naar boven