Ontwerpbestemmingsplan “Hardinxveld-Giessendam, bebouwd gebied”

Logo Hardinxveld-Giessendam

Het college van burgemeester en wethouders van Hardinxveld-Giessendam maakt op grond van artikel 3.8 van de Wet ruimtelijke ordening bekend, dat met ingang van donderdag 29 september 2016 het ontwerpbestemmingsplan “Hardinxveld-Giessendam, bebouwd gebied” ter inzage ligt.

 

Toelichting

Voor het bebouwd gebied van de gemeente Hardinxveld-Giessendam geldt een groot aantal bestemmingsplannen. Deze bestemmingsplannen zijn in de afgelopen jaren geactualiseerd en gedigitaliseerd. Om het huidige juridisch-planologische kader actueel te houden en alvast voor te sorteren op de toekomstige Omgevingswet, is het wenselijk om de plannen in één gebiedsdekkend bestemmingsplan onder te brengen. Door het samenvoegen ontstaat een uniforme regeling voor het stedelijk gebied van de gemeente.

Er zijn in het bestemmingsplan “Hardinxveld-Giessendam, bebouwd gebied” géén nieuwe ruimtelijke initiatieven meegenomen. Daarvoor worden afzonderlijke planologische procedures gevoerd, zoals bijvoorbeeld voor de locatie ‘Scheepswerf De Giessen’ en de herstructurering van de gemeentehaven.

 

Plangebied

Het plangebied omvat de kernen Hardinxveld-Giessendam en Boven-Hardinxveld en een groot deel van de bebouwing langs de Rivierdijk. De kern Hardinxveld-Giessendam wordt aan de noordzijde begrensd door de Merwede-Lingelijn en het buitengebied direct ten noorden de wijk Over ´t Spoor en Binnendams. Aan de oostzijde wordt de plangrens gevormd door de achterkant van de percelen aan de Sluisweg, de sportvelden van V.V. Hardinxveld en het volkstuinencomplex aan de Parallelweg. Aan de west- en zuidzijde wordt het plangebied begrensd door de gemeentegrens.

De kern Boven-Hardinxveld wordt aan de noordwestzijde begrensd door het buitengebied. De plangrens volgt de bebouwingsgrens van het stedelijk gebied. Meer westwaarts wordt de plangrens bepaald door de Middelwetering en Rivierdijk. Aan de zuidzijde vormt de gemeentegrens de begrenzing van het plangebied.

 

Nota inspraak en vooroverleg

Na de vooraankondiging op 29 juni jl. zijn verschillende instanties in het kader van het wettelijk verplichte vooroverleg in de gelegenheid gesteld om een advies over het ontwerpbestemmingsplan uit te brengen. Er zijn enkele reacties op het bestemmingsplan ingediend, die op onderdelen hebben geleid tot een aanpassing van het plan. De reacties zijn beantwoord in de Nota overlegreacties. Deze nota bevat ook een overzicht van de wijzigingen die ambtshalve in het bestemmingsplan zijn doorgevoerd. De Nota overlegreacties ligt met het ontwerpbestemmingsplan ter inzage.

 

Plan ligt tot en met woensdag 9 november 2016 ter inzage

Het ontwerpbestemmingsplan “Hardinxveld-Giessendam, bebouwd gebied” ligt met ingang van donderdag 29 september 2016 tot en met woensdag 9 november 2016 bij de receptie in het gemeentehuis, Raadhuisplein 1 te Hardinxveld-Giessendam, voor een ieder ter inzage. Tegen betaling van leges kan een afschrift verstrekt worden van de ter inzage gelegde stukken.

Het bestemmingsplan kunt u ook inzien op www.ruimtelijkeplannen.nl Op deze website kiest u ‘Bestemmingsplannen’ waarna u het ontwerpbestemmingsplan kunt oproepen door invullen van de locatie, de naam van het ontwerpbestemmingsplan of het planid-nummer NL.IMRO.0523.BP2016HGBEBOUWD-DO01

 

Uw zienswijze schriftelijk of mondeling indienen

Gedurende de termijn van terinzagelegging kan iedereen schriftelijk of mondeling een zienswijze over het ontwerpbestemmingsplan “Hardinxveld-Giessendam, bebouwd gebied” kenbaar maken. Schriftelijke zienswijzen dienen gericht te worden aan de gemeenteraad van Hardinxveld-Giessendam, Postbus 175, 3370 AD Hardinxveld-Giessendam.

 

Het indienen van een mondelinge zienswijze bij de gemeenteraad is mogelijk tijdens De Ontmoeting op donderdag 13 oktober 2016. Indien u hiervan gebruik wenst te maken wordt u gevraagd om dit te vooraf te melden bij de griffie (t. 140184 of per mail griffie@gemhg.nl ). Bent u op genoemde datum niet in de gelegenheid en wenst u toch een mondelinge zienswijze in te dienen, dan kan dit ook bij de heer mr. G.J. Nieuwland van de afdeling Beleid, Ontwikkeling en Ondersteuning. Voor het maken van een afspraak kunt u bellen (t. 140184) of mailen naar gnieuwland@gemhg.nl

Na afloop van de zienswijzentermijn zal de gemeenteraad een standpunt innemen over de ingediende zienswijzen en een besluit nemen over de vaststelling van het bestemmingsplan.

Naar boven