Voorgenomen besluit wijziging vergunning ProRail B.V. ten behoeve van GSM-R, Agentschap Telecom

12 september 2016

AT-EZ/7235041

De Minister van Economische Zaken maakt het volgende voornemen bekend:

Op 13 maart 2001 is aan de voorganger van ProRail B.V., NS Railinfrabeheer B.V., een vergunning verleend ten behoeve van GSM-R, D5414894. Deze vergunning is per 13 maart 2011 verlengd. Ik ben voornemens deze vergunning als volgt te wijzigen:

Artikel 3 wordt als volgt gewijzigd:

  • 1) Voor de tekst wordt de aanduiding ‘1.’ geplaatst

  • 2) Er wordt een lid toegevoegd, luidende:

  • 2. In afwijking van het eerste lid is het vergunninghoudster toegestaan om dekking te blijven realiseren langs spoorweginfrastructuur die niet langer door haar wordt uitgebaat, indien en voor zover zij:

    • a. door de nieuwe uitbater van de betreffende spoorweginfrastructuur ten tijde van of vooraf aan de overname toestemming is gegeven om GSM-R langs die spoorweginfrastructuur te blijven aanbieden, of is verzocht om GSM-R te blijven aanbieden, ten behoeve van vervoer per trein;

    • b. de Minister van Economische Zaken en de vergunninghouders in de 900 MHz-band ten minste zes weken van tevoren schriftelijk informeert dat zij stopt met het uitbaten van bepaalde spoorweginfrastructuur, maar GSM-R-dekking zal blijven realiseren.

Toelichting

De toevoeging volgt op de oorspronkelijke tekst van artikel 3 van de vergunning, dat het eerste lid van artikel 3 wordt. De tekst hiervan luidt:

  • 1. Vergunninghoudster gebruikt de frequentieruimte ten behoeve van GSM-R slechts voor spoorweggerelateerde, interne bedrijfstoepassingen, waarbij zij uitsluitend dekking realiseert langs de door haar uitgebate spoorweginfrastructuur.

De voorgenomen wijziging is het gevolg van het verzoek van ProRail B.V. (hierna: ProRail) om toe te staan dat zij ook GSM-R-dekking mag bieden op een deel van de spoorweginfrastructuur dat niet meer bij haar in beheer is. De reden voor dat verzoek is dat een specifiek traject aan een andere partij wordt overgedragen waarop nog steeds goederentreinen zullen blijven rijden. Op basis van het voorschrift van het tweede lid wordt frequentiegebruik ten behoeve van GSM-R in zulke gevallen toegestaan. Dit wordt toegestaan onder het voorschrift dat ProRail enerzijds handelt met toestemming of op verzoek van de nieuwe uitbater van de betreffende spoorweginfrastructuur en anderzijds de vergunninghouders in de 900 MHz-band (hierna: mobiele operators) ten minste zes weken voordat een hoofdspoorweg wordt overgedragen informeert als ProRail nog steeds GSM-R-dekking zal blijven bieden.

De voorwaarde van toestemming of het verzoek van de nieuwe uitbater is gesteld om te waarborgen dat het handhaven van het GSM-R-frequentiegebruik op de betreffende spoorweginfrastructuur daadwerkelijk noodzakelijk en gewenst is. Het voorschrift met betrekking tot het informeren van de Minister en de mobiele operators is er op gericht te waarborgen dat zowel de toezichthouder op het frequentiegebruik als de frequentiegebruikers in naastgelegen banden ervan op de hoogte zijn dat er nog steeds frequentieruimte voor GSM-R wordt gebruikt op niet langer door ProRail uitgebate spoorweginfrastructuur.

Het voorgenomen besluit komt tegemoet aan zowel de belangen van ProRail als die van de mobiele operators die op grond van hun vergunningen in de 900 MHz-band passende bescherming moeten bieden aan systemen in aangrenzende banden (de GSM-R-band). Enerzijds wordt namelijk het verzoek van ProRail gehonoreerd en anderzijds worden de rechten van de mobiele operators ten aanzien van hun huidige rechten niet beperkt en worden de mobiele operators door ProRail tijdig op de hoogte gesteld, als een situatie zich zal voordoen waarbij de exploitatie van een stuk spoorweg wordt overgedragen, terwijl ProRail daar nog steeds GSM-R-dekking zal realiseren.

Indienen zienswijze

Ingevolge het bepaalde in artikel 4:8 van de Algemene wet bestuursrecht (Awb) stel ik belanghebbenden in de gelegenheid om – voordat ik de vergunning wijzig – binnen twee weken na publicatie in de Staatscourant, hun zienswijze hierover naar voren te brengen. Zienswijzen kunnen schriftelijk dan wel mondeling naar voren worden gebracht. Een schriftelijke reactie kunt u sturen naar de afdeling Spectrummanagement, afdeling Netwerken van Agentschap Telecom van het Ministerie van Economische Zaken, Emmasingel 1, 9700 AL Groningen. Een mondelinge reactie kunt u – eventueel telefonisch – naar voren brengen tijdens een nog in te plannen afspraak bij Agentschap Telecom in Groningen. Het voorgenomen besluit ligt ter inzage bij voornoemd postadres.

De Minister van Economische Zaken, namens deze, M.E. de Groot Hoofd NetwerkenAgentschap Telecom

Naar boven