Gemeente Peel en Maas - Verkeersbesluit – Eenrichtingsverkeer – Parkeerschijfzone - Leerlooierweg – Panningen

Logo Peel en Maas

Burgemeester en wethouders van de gemeente Peel en Maas;

Kenmerk

Zaaknummer 1894/2016/ 842520

Documentnummer 1894/2016/842688

 

Op grond van artikel 18, eerste lid, onder d, van de Wegenverkeerswet 1994 en op grond van het mandaatbesluit, ben ik bevoegd dit verkeersbesluit te nemen.

 

OVERWEGINGEN TEN AANZIEN VAN HET BESLUIT:

Wetgeving

De grondslag voor dit verkeersbesluit wordt gevormd door:

  • Wegenverkeerswet 1994 (hierna WVW 1994);

  • Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990 (hierna RVV 1990);

  • Algemene wet bestuursrecht (hierna Awb);

  • Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer (hierna BABW).

 

Ingevolge artikel 2, eerste lid, van de WVW 1994 kunnen de krachtens deze wet vastgestelde regels strekken tot:

a. het verzekeren van de veiligheid op de weg;

b. het beschermen van weggebruikers en passagiers;

c. het in stand houden van de weg en het waarborgen van de bruikbaarheid daarvan;

d. het zoveel mogelijk waarborgen van de vrijheid van het verkeer;

e. het waarborgen van een goede heffing en invordering van de mobiliteitstarieven, bedoeld in de wet bereikbaarheid en mobiliteit.

 

Ingevolge het tweede lid van artikel 2 van de WVW 1994 kunnen de krachtens deze wet vastgestelde regels voorts strekken tot:

f. het voorkomen of beperken van door het verkeer veroorzaakte overlast, hinder of schade (…);

g. het voorkomen of beperken van door het verkeer veroorzaakte aantasting van het karakter of van de functie van objecten of gebieden.

 

Op grond van artikel 15, eerste lid, van de WVW 1994 moet een verkeersbesluit worden genomen voor de plaatsing of verwijdering van de in artikel 12 van het BABW genoemde verkeerstekens, alsmede voor onderborden voor zover daardoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd.

 

Doelstelling en motivering

Doelstelling

Uit het oogpunt van het waarborgen van de bruikbaarheid van de weg en het voorkomen of beperken van door het verkeer veroorzaakte overlast is het gewenst op het nieuwe parkeerterrein aan de Leerlooierweg een maximum parkeerduur in te stellen en eenrichtingsverkeer op een gedeelte van het parkeerterrein in te stellen.

Motivering

Hierbij is het volgende overwogen:

Dat als gevolg van het centrumplan van Panningen, het aanwijzen van een deel van de Markt en Raadhuisstraat tot voetgangerszone verdwijnen openbare parkeerplaatsen;

Dat aan de Leerlooierweg een nieuw parkeerterrein met 48 parkeerplaatsen wordt aangelegd;

Vanwege de gewenste verkeerscirculatie en verkeersdoorstroming op het parkeerterrein het gewenst is om eenrichtingsverkeer in te voeren;

Dat in het centrum van Panningen een blauwe zone van kracht is;

Dat het wenselijk is om het nieuwe parkeerterrein aan de Leerlooierweg op te nemen binnen deze blauwe zone om parkeeroverlast van langparkeerders te voorkomen.

 

Overleg

Onderhavige verkeersmaatregel is besproken met de politie. De politie heeft ingestemd met deze verkeersmaatregelen. Hiermee is voldaan aan het bepaalde in artikel 24 van het BABW.

 

Belangenafweging

Niet is gebleken dat andere belanghebbenden onevenredig zullen worden benadeeld door de genoemde verkeersmaatregelen, dan wel dat door de te treffen verkeersmaatregelen een onduidelijke verkeerssituatie zal ontstaan.

 

Besluiten

Op grond van vorenstaande overwegingen besluiten burgemeester en wethouders:

  • 1.

    Door het plaatsen van verkeersborden C2 en C3 van bijlage I de westelijke rijbaan van het parkeerterrein Leerlooierweg gesloten te verklaren voor voertuigen, ruiters en geleiders van rij- of trekdieren of vee in noordelijke richting;

  • 2.

    Door het plaatsen van verkeersborden C2 en C3 van bijlage I de oostelijke rijbaan van het parkeerterrein Leerlooierweg gesloten te verklaren voor voertuigen, ruiters en geleiders van rij- of trekdieren of vee in zuidelijke richting;

  • 3.

    Door het plaatsen van verkeersborden E10zb en E11ze van Bijlage I van het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990, voorzien van de tekst ‘max. 2 h’ en onderbord ma t/m do 09-18 h, vr 09-21 h en za 09-17 h, en het aanbrengen van blauwe strepen als bedoeld in Hoofdstuk IV, paragraaf 2, onderdeel 3 van de ‘Uitvoeringsvoorschriften inzake verkeerstekens van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer’, een parkeerschijfzone met een maximum parkeerduur van twee uur op maandag tot en met donderdag van 9 tot 18 uur, vrijdag van 9 tot 21 uur en zaterdag van 9 tot 17 uur, vast te stellen.

  • 4.

    Genoemde verkeersmaatregelen uit te voeren zoals aangegeven op de bij dit verkeersbesluit behorende bebordingtekening;

  • 5.

    Dit verkeersbesluit treedt in werking op de dag na bekendmaking en wordt geëffectueerd op het moment dat de verkeersborden geplaatst zijn en de markering is aangebracht.

 

Panningen 1 september 2016

 

Burgemeester en wethouders van Peel en Maas, namens dezen,

Teammanager openbare ruimte,

 

 

P.H.G.M. Peeters

 

Dit besluit is op de in de gemeente gebruikelijke wijze ter openbare kennis gebracht, waarvan mededeling is gedaan in de Staatscourant van 8 september 2016

 

Bezwaar en verzoek om een voorlopige voorziening.

Het verkeersbesluit en de daarbij horende stukken liggen van 9 september 2016 tot en met 13 oktober 2016 gedurende de openingstijden van het Huis van de Gemeente ter inzage bij de publieksbalie vergunningen, toezicht en handhaving, Wilhelminaplein 1, 5981 CC Panningen.

 

Belanghebbenden kunnen tot zes weken na bekendmaking een bezwaarschrift indienen tegen dit besluit. Het bezwaarschrift moet worden gericht aan het college van burgemeester en wethouders van Peel en Maas, Postbus 7088, 5980 AB Panningen en moet tenminste bevatten:

  • De naam en het adres van de indiener;

  • De dagtekening;

  • Een omschrijving van het besluit waartegen het bezwaarschrift is gericht;

  • De gronden van het bezwaar.

Tevens kan dan, als onverwijlde spoed dat vereist, de voorzieningenrechter van de rechtbank Roermond, sector bestuursrecht, verzocht worden een voorlopige voorziening te treffen.

Naar boven