Tijdelijke verkeersmaatregelen Academiesingel

Logo Breda

DV16VB2202 d.d. 7 september 2016

Burgemeester en wethouders van Breda

Gelet op:

De bepalingen in de Wegenverkeerswet 1994, het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990, het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het Wegverkeer (BABW) en de Algemene wet bestuursrecht;

Het Algemeen Mandaatbesluit Breda 2016, vastgesteld door burgemeester en wethouders op 28 juni 2016, van kracht geworden op 6 juli 2016, inzake de bevoegdheid tot het nemen van verkeersbesluiten.

Overwegende:

Dat op grond van het bepaalde in artikel 37 BABW een verkeersbesluit genomen moet worden voor het in artikel 34 van het BABW bedoelde tijdelijk plaatsen van verkeerstekens en het uitvoeren van tijdelijke verkeersmaatregelen.

Uit het oogpunt van:

  • Het verzekeren van de veiligheid op de wegen

  • Het beschermen van de weggebruikers en passagiers

  • Het voorkomen of beperken van door het verkeer veroorzaakte overlast, hinder of schade

Is het gewenst om

Tijdelijke verkeersmaatregelen te treffen op de Academiesingel in de periode van 12 september 2016 tot en met 16 december 2016. Een en ander zoals weergegeven op de bijgevoegde tekening ‘Herinrichting Academiesingel’ met tekeningnummer 299894 welke onderdeel uitmaakt van dit besluit.

Motivering

Op de Academiesingel moeten werkzaamheden aan het riool plaatsvinden. De straat wordt tevens heringericht en voorzien van nieuw asfalt. Om deze werkzaamheden uit te kunnen voeren moeten tijdelijke verkeersmaatregelen geplaatst worden. In de omgeving van de Academiesingel zijn in verband met het station diverse werkzaamheden en de bereikbaarheid moet gewaarborgd blijven. De Academiesingel moet als uitrukroute voor de brandweer beschikbaar blijven. Daarom is besloten dat er éénrichtingsverkeer mogelijk blijft op de Academiesingel. De werkzaamheden worden in fasen uitgevoerd zodat het mogelijk is om één rijbaan voor het eenrichtingsverkeer open te houden.

 

Het eenrichtingsverkeer op de Academiesingel wordt ingesteld in de richting vanuit het kruispunt met de Belcrumweg richting het kruispunt met de Willemstraat. De werkzaamheden worden in acht verschillende fasen uitgevoerd in de periode van 12 september 2016 tot en met 16 december 2016. In verband met onvoorziene omstandigheden wordt het verkeersbesluit voor drie weken langer genomen tot en met 30 december 2016. De gemeente streeft ernaar de werkzaamheden binnen de geplande termijn af te ronden.

Op de bijgevoegde tekening ‘Herinrichting Academiesingel’ met tekeningnummer 299894 zijn de verschillende fases opgenomen. De volgorde van de fases en de duur van de verschillende fases is nog niet duidelijk. Omwonenden zullen tijdens de werkzaamheden geïnformeerd worden.

 

Om de werkzaamheden veilig uit te kunnen voeren wordt het wegvak waar wordt gewerkt geheel afgesloten voor het verkeer. Het wegvak wordt fysiek afgesloten en het bord C1, gesloten in beide richtingen voor voertuigen, ruiters en geleiders van rij- of trekdieren of vee, wordt geplaatst. Door een volledige afsluiting van het wegvak waar gewerkt wordt kunnen de werkzaamheden zo snel en efficiënt mogelijk worden uitgevoerd. Daarnaast wordt bebording geplaats omtrent inrijverboden, verplichte rijrichtingen en voorrangssituaties.

Belangenafweging

In verband met de rioolvervanging in de Academiesingel moeten er tijdelijke verkeersmaatregelen geplaatst worden. De werkzaamheden gaan hinder met zich meebrengen voor omwonenden en bedrijven in de vorm van werkzaamheden op de route naar hun woning of bedrijf. Woningen en bedrijven blijven bereikbaar echter het laatste gedeelte zal soms te voet afgelegd moeten worden. De reistijd naar nabij gelegen woningen en bedrijven zullen door de omleidingen in sommige gevallen langer zijn.

Door het plaatsen van tijdelijke verkeersmaatregelen kan er efficiënt en veilig worden gewerkt. De gemeente heeft daarom het belang van het nemen van de tijdelijke verkeersmaatregelen en het belang van de verkeersveiligheid zwaarder laten wegen dan het belang van omwonenden en bedrijven om met zo min mogelijk hinder de plaats van bestemming te kunnen bereiken. De hinder bestaat uit het mogelijk moeten omrijden en het in sommige gevallen laatste gedeelte lopen om op de plaats van bestemming te komen. Het is noodzakelijk om de werkzaamheden uit te voeren. Het is niet te voorkomen dat er hinder ontstaat aangezien dit een druk punt in het centrum van Breda is. Er wordt naar gestreefd de hinder zoveel mogelijk te voorkomen.

Volgens vaste jurisprudentie moeten tijdelijke verkeersmaatregelen worden beschouwd als een normale maatschappelijke ontwikkeling waarmee iedereen kan worden geconfronteerd. De nadelige gevolgen van dergelijke maatregelen mogen echter niet onevenredig zijn in verhouding tot de met het besluit te dienen belangen. De omleidingsroutes zijn aanvaardbare afstanden omrijden. De bereikbaarheid van woningen en bedrijven wordt gegarandeerd. De tijdelijke verkeersmaatregelen leiden niet tot onevenredige hinder of overlast voor betrokkenen.

Niet is gebleken dat belanghebbenden onevenredig worden benadeeld dan wel dat door de te nemen maatregelen een onduidelijke verkeerssituatie zou ontstaan.

Gehoord

Overeenkomstig artikel 24 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer is overleg gepleegd met de politie Breda.

Besluiten

  • I.

    Tijdelijke verkeersmaatregelen te treffen op de Academiesingel in de periode van 12 september 2016 tot en met 30 december 2016 en de aanliggende straten. Het wegvak waar gewerkt wordt, wordt fysiek afgesloten en het bord C1, gesloten in beide richtingen voor voertuigen, ruiters en geleiders van rij- of trekdieren of vee, wordt geplaatst. Daarnaast worden borden geplaatst in verband met het aangeven van inrijverboden, verplichte rijrichtingen en voorrangssituaties.

  • II.

    Een en ander overeenkomstig tekening, ‘Herinrichting Academiesingel’ met tekeningnummer 299894 welke onderdeel uitmaakt van dit besluit.

  • III.

    Dit verkeersbesluit in werking te laten treden op 12 september 2016 en te laten gelden tot en met 30 december 2016.

IV. De datum van openbaarmaking van dit verkeersbesluit te bepalen op 7 september 2016.

 

 

Breda, 7 september 2016.

 

 

Hoogachtend,

burgemeester en wethouders van Breda,

namens dezen,

Medewerker beleid & advies

 

A.Kuijpers.

Ter inzage

Het verkeersbesluit is voor een ieder in te zien via www.overheid.nl en www.officielepublicaties.nl. Nadere informatie kan worden ingewonnen bij mevrouw M. Vermeer via telefoonnummer 14 076.

Bezwaar

Op grond van de Algemene wet bestuursrecht kan iedereen wiens belang rechtstreeks bij dit besluit is betrokken, hiertegen binnen zes weken na de dag waarop dit besluit bekend is gemaakt, een bezwaarschrift indienen. Het bezwaarschrift moet worden gericht aan het college van Burgemeester en Wethouders van Breda, Postbus 90156, 4800 RH Breda. Het maken van bezwaar schorst niet de werking van dit besluit.

Het bezwaarschrift moet ten minste bevatten:

  • a.

    naam en adres

  • b.

    de dagtekening

  • c.

    omschrijving van het besluit waartegen het bezwaarschrift gericht is; Verkeersbesluit ‘Tijdelijke verkeersmaatregelen Academiesingel’.

  • d.

    de gronden van het bezwaar

U wordt verzocht, indien mogelijk, een kopie van het besluit waartegen het bezwaar is gericht, mee te zenden.

Indien een bezwaarschrift is ingediend kan bij de voorzieningenrechter van de rechtbank binnen het rechtsgebied waar de indiener van het bezwaarschrift zijn woonplaats heeft, een verzoek worden gedaan tot het treffen van een voorlopige voorziening (waaronder schorsing) indien onverwijlde spoed, gelet op de betrokken belangen, dat vereist. Voor de behandeling van een verzoek om een voorlopige voorziening wordt een bedrag aan griffierecht geheven.

Bijlagen

Tekening ‘Herinrichting Academiesingel’ met tekeningnummer 299894.

 

Naar boven