GEMEENTE NOORDOOSTPOLDER

Logo Noordoostpolder

Instellen rotonde met bijbehorende maatregelen op het kruispunt Espelerlaan - Moerasandijviestraat

Nummer: 421767

Datum: 18-08-2016

Steller: J.F.H. Ekkel

Burgemeester en wethouders van de gemeente Noordoostpolder,

op grond van artikel 18, eerste lid, onder d, van de Wegenverkeerswet 1994, op grond van het besluit van burgemeester en wethouders d.d. 31 juli 2007, no. 15064, en het besluit van de directeur d.d. 14 april 2008, zijn wij bevoegd dit verkeersbesluit te nemen.

Overwegingen:

De gemeente Noordoostpolder gaat het huidige kruispunt Espelerlaan – Moerasandijviestraat omvormen naar een rotonde. Dit voor het verbeteren van de verkeersveiligheid en de doorstroming van het verkeer. De afgelopen jaren hebben er een aantal ongevallen plaatsgevonden op dit kruispunt. Deze ongevallen zijn mede te verklaren door het matige zicht die weggebruikers hebben als deze de kruising naderen over de Moerasandijviestraat. Daarnaast zijn de oversteekmogelijkheden voor voetgangers en fieters niet conform de richtlijnen Duurzaam Veilig. Voetgangersoversteekplaatsen ontbreken en de oversteekmogelijkheden voor fietsers zijn vooral onduidelijk.

Om dit kruispunt te verbeteren, vooral voor de verkeersveiligheid, is het wenselijk om een rotonde aan te leggen. De rotonde zal uitgevoerd worden conform de CROW-publicatie “Eenheid in Rotondes”. Er worden twee voetgangersoversteekplaatsen aangelegd en fietsers zullen over de rotonde geleid worden middels een vrijliggend fietspad. Voetgangers en fietsers krijgen voorrang ten opzichte van het overige kruisende verkeer.

De realisatie van de rotonde zal tevens zorgen voor een verlaging van de snelheid op het wegvak rondom de rotonde. Hierdoro kunnen weggebruikers beter anticiperen en reageren, en is de kans op een goede afloop bij ongevallen aanzienlijk groter.

Uit het oogpunt van:

  • -

    het verzekeren van de veiligheid op de weg;

  • -

    het in stand houden van de weg en het waarborgen van de vrijheid van het verkeer.

Is het gewenst om een rotonde met bijbehorende maatregelen in te stellen op het kruispunt Espelerlaan – Moerasandijviestraat. De realisatie van de rotonde zal ten goede komen aan de verkeersveiligheid en de doorstroming van het verkeer. Wij achten dan ook het belang van het instellen van de rotonde groter dan de instandhouding van het huidige kruispunt.

Gelet op:

De bepalingen in de Wegenverkeerswet 1994, het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990 (RVV 1990) en het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het Wegverkeer (BABW) en de Algemene wet bestuursrecht;

Besluitverplichting:

Op grond van artikel 15, eerste lid van de Wegenverkeerswet 1994 moet een verkeersbesluit worden genomen voor de plaatsing of verwijdering van de in artikel 12 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer genoemde verkeerstekens, alsmede voor de onderborden voor zover daardoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd.

Gehoord

Overeenkomstig artikel 24 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer is overleg geweest met de politie, regio Midden-Nederland. Tegen het voorgestelde verkeersbesluit bestaat bij de politie Midden-Nederland geen bezwaar.

Communicatie

Van het besluit wordt een openbare bekendmaking geplaatst in de Staatscourant.

BESLUITEN

Op grond van onderstaande overwegingen besluit burgemeester en wethouder om:

  • 1.

    door het verwijderen van de verkeersborden B06, zoals bedoeld in Bijlage I van het RVV1990, en door het verwijderen van de haaientanden, zoals bedoeld in art. 80 van het RVV1990, de huidige voorrangsregeling op het kruispunt Espelerlaan – Moerasandijviestraat op te heffen en eerdere besluiten hierover in te trekken;

  • 2.

    door het plaatsen van de verkeersborden D1, zoals bedoeld in Bijlage I van het RVV 1990, op het middeneiland van de te realiseren rotonde, tegenover de toeleidende wegen, een rotonde met verplichte rijrichting in te stellen voor het gemotoriseerd verkeer;

  • 3.

    door het plaatsen van de verkeersborden D2, zoals bedoeld in Bijlage I van het RVV1990, op de te realiseren middengeleiders op de aansluitende wegen van de rotonde, een gebod in te stellen voor alle bestuurders om het bord voorbij te gaan aan de zijde die de pijl aangeeft (rechts);

  • 4.

    door het plaatsen van de verkeersborden B6, zoals bedoeld in Bijlage I van het RVV1990, en door het aanbrengen van haaientanden, zoals bedoeld in art. 80 van het RVV1990, op de toeleidende wegen bij de aansluiting op de rotonde en de fietsoversteken, een voorrangsregeling in te stellen waarbij het gemotoriseerd verkeer op de aansluitende wegen voorrang moet verlenen aan bestuurders op de kruisende weg (rotonde en fietspad);

  • 5.

    door het plaatsen van de verkeersborden G11, zoals bedoeld in Bijlage I van het RVV1990, op de aansluitingen van het vrijliggende fietspad, een verplicht fietspad aan te wijzen;

  • 6.

    het aanwijzen van twee voetgangersoversteekplaatsen, zoals bedoeld in art. 49 lid 2 van het RVV1990, aan de zuid- en westzijde van de rotonde, en deze tevens te voorzien van de borden L2, zoals bedoeld in Bijlage I van het RVV1990;

  • 7.

    de belijning en bebording aan te brengen conform de bij dit besluit behorende situatietekening.

Emmeloord 18 augustus 2016.

Met vriendelijke groet,

namens het college van burgemeester en wethouders,

de heer G.E. Schaapman

manager Ingenieursbureau

Bezwaar- of beroepsclausule

Tegen deze beslissing kunnen belanghebbenden, op grond van artikel 7:1 van de Algemene wet bestuursrecht, schriftelijk bezwaar maken. Zij moeten dan binnen zes weken na bekendmaking in de Staatscourant, een gemotiveerd bezwaarschrift indienen bij het college van burgemeester en wethouders, postbus 155, 8300 AD Emmeloord.

In het bezwaarschrift moet het volgende vermeld worden:

  • -

    Naam en adres van de indiener;

  • -

    Datum;

  • -

    Omschrijving van het verkeersbesluit waartegen het bezwaar is gericht;

  • -

    Reden(en) waarom de indiener van het bezwaar het niet met het besluit een is;

  • -

    Handtekening van de indiener

Na het indienen van een bezwaarschrift blijft de genomen beslissing gelden, in ieder geval totdat het college van burgemeester en wethouders op het bezwaarschrift heeft beslist. Dit geldt niet indien de beslissing gebonden is aan een termijn die van rechtswegen verloopt.

Indien belanghebbende de beslissing op het bezwaarschrift niet kunnen afwachten, kunnen zij om een tijdelijke voorziening vragen bij de voorzieningenrechten:

Rechtbank Midden-Nederland

Afdeling bestuursrechts, o.v.v. bodemzaken of voorlopige voorzieningen

Postbus 16005

3500 DA Utrecht

De rechter weegt hun belang af tegen het belang van de gemeente en neemt een tijdelijke beslissing of wijst het verzoek af.

Naar boven