Wijziging verkeersbesluit afsluiting Havenkade voor vrachtauto’s en landbouwverkeer en het instellen van een parkeerverbod Havenkade te Elburg

Logo Elburg

Inleiding

Op de Havenkade staat nabij de Flevoweg met borden de vooraankondiging dat op het gedeelte van de Havenkade rondom de havenkom een vrachtwageninrijverbod geldt. Met andere woorden: er kan geen doorgaand vrachtverkeer plaatsvinden tussen de Flevoweg en het bedrijventerrein Kruismaten. De gemeente heeft diverse meldingen ontvangen dat desondanks het nodige vrachtverkeer (geleid door niet op het vrachtverkeer afgestemde navigatieapparatuur?) de Havenkade oprijdt en onverrichter zake moet omkeren.

Onlangs is het gedeelte van de Havenkade tussen de Flevoweg en de havenkom heringericht, inclusief het vervangen van het oorspronkelijke parkeerterrein door het nieuwe parkeerterrein De Oude Vos.

Daardoor gebeurt dat terugdraaien nu op het parkeerterrein De Oude Vos. Vanuit de oogpunten verkeersveiligheid, geluidhinder en instandhouding van het parkeerterrein (slechts een klein deel van het parkeerterrein is qua materiaalkeuze en wegfundering geschikt voor vrachtverkeer) is dit vrachtverkeer niet gewenst op dit parkeerterrein. Daarom willen wij in overeenstemming met artikel 12 van het BABW, artikel 15 en artikel 2 lid 2 (het voorkomen of beperken van door het verkeer veroorzaakte overlast, hinder of schade) en artikel 2 lid 1c (het in stand houden van de weg en het waarborgen van de bruikbaarheid ervan) van de Wegenverkeerswet 1994 het op 27 mei 2003 genomen verkeersbesluit zodanig wijzigen dat het vrachtwageninrijverbod ook gaat gelden voor het gedeelte van de Havenkade tussen de Flevoweg en de havenkom (m.u.v. leveranciers aanliggende percelen). Om te voorkomen dat vrachtverkeer toch de Havenkade oprijdt, willen wij op de Flevoweg t.h.v. de rotonde Havenkade vooraankondigingsborden plaatsen. De Flevoweg is eigendom van de provincie Gelderland en wij zullen de provincie Gelderland verzoeken medewerking te verlenen aan het plaatsen van vooraanduidingsborden.

De breedte van de ‘hoofdrijbaan’ van de Havenkade is met een breedte van 6,0 meter afgestemd op de verwachte hoeveelheid verkeer en een maximum snelheid van 30 km/uur. Bij deze gegeven rijbaanbreedte is het ongewenst dat op de rijbaan geparkeerd wordt. De kans hierop is niet denkbeeldig, gegeven de aanwezigheid van een restaurant en het feit dat parkeerterrein De Oude Vos niet direct zichtbaar is ter hoogte van het restaurant.

Daarnaast wordt er op het weggedeelte naast het restaurant (kortstondig) geparkeerd, veelal door bezoekers die snel een maaltijd willen afhalen. Dit blokkeert de toegang tot het achterliggende perceel (Havenkade 5a en 5b), hetgeen de vrijheid van het verkeer, als bedoeld in artikel 2 lid 1d van de Wegenverkeerswet 1994, onnodig belemmert. Daarom willen wij op beide weggedeelten een parkeerverbod instellen.

In de vergadering van de “Klankbordgroep Havengebied Elburg en omgeving” d.d. 3 maart 2016 is het parkeerverbod ook besproken en zij hebben unaniem positief geadviseerd.

De genoemde wegen liggen binnen de bebouwde kom van Elburg, is eigendom van en in beheer bij de gemeente Elburg en op grond van artikel 18, lid 1d is zij bevoegd tot het nemen van dit verkeersbesluit.

Advisering en inspraak

Het ontwerpbesluit is in het kader van artikel 24 van het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het Wegverkeer voorgelegd aan de politie en brandweer. De gemandateerde verkeersadviseur T.J.M. Scheffer, van de politie Oost Nederland, Noord en Oost Gelderland Noord West Veluwe en Apeldoorn heeft op 14 juni 2016 laten weten met het ontwerpbesluit in te kunnen stemmen.

De provincie Gelderland heeft op 23 juni 2016 toestemming gegeven tot het plaatsen van de vooraankondigingsborden op de Flevoweg.

Het ontwerpbesluit heeft van 22 juni t/m 3 augustus 2016 voor een ieder ter inzage gelegen. In dezelfde periode zijn belanghebbenden in de gelegenheid gesteld hierover zienswijzen in te dienen. Van deze mogelijkheid is geen gebruik gemaakt.

Besluit

 

Op grond van het voorgaande besluit het college van burgemeester en wethouders van Elburg het op 27 mei 2003 genomen verkeersbesluit te wijzigen. Dit verkeersbesluit houdt een geslotenverklaring in voor het gedeelte van de Havenkade tussen het parkeerterrein-J.P. Broekhovenstraat en het gedeelte van de J.P. Broekhovenstraat tussen de Havenkade-Oude Bleeksweg voor vrachtauto’s en motorvoertuigen die niet sneller kunnen of mogen rijden dan 25 km/uur. Dit wordt gewijzigd in de Havenkade tussen de Flevoweg en de J.P. Broekhovenstraat”:

 

1a. de borden C7 (gesloten voor vrachtauto’s) en C8 (gesloten voor motorvoertuigen die niet sneller kunnen of mogen rijden dan 25 km/uur) van bijlage 1 van het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990 (RVV) t.h.v. Havenkade 7-10 te verwijderen;

 

1b. de voorwaarschuwingsborden C7 en C8 van bijlage 1 van het RVV 1990 op de Havenkade nabij de Flevoweg te verwijderen;

 

2a. een geslotenverklaring in te stellen voor het gedeelte Havenkade tussen de Flevoweg en de J.P. Broekhovenstraat en voor het gedeelte van de J.P. Broekhovenstraat tussen de Havenkade en de Oude Bleeksweg voor vrachtauto’s en voor motorvoertuigen die niet sneller kunnen of mogen rijden dan 25 km/uur;

 

2b. dit kenbaar te maken door het plaatsen van de borden C7 (gesloten voor vrachtauto’s) en C8 (gesloten voor landbouwverkeer) van bijlage 1 van het RVV 1990 aan weerskanten van het betreffende weggedeelte, elk met een onderbord “geldt niet voor laden/lossen percelen Havenkade/Havenstraat”;

 

3a. op de Flevoweg nabij de rotonde Havenkade vanuit beide richtingen deze geslotenverklaring aan te kondigen;

 

3b. dit kenbaar te maken door het plaatsen van borden L10-C7/C8 op de Flevoweg 200 m voor de rotonde Flevoweg/Havenkade;

 

4a. een inrijverbod in te stellen voor het gedeelte van de Havenkade tussen parkeerterrein De Oude Vos en de J.P. Broekhovenstraat voor voertuigen breder dan 2,0 m;

 

4b. dit kenbaar te maken door het plaatsen van bord C18 (gesloten voor voertuigen die breder zijn dan 2,0 m) van bijlage 1 van het RVV 1990 aan weerskanten van het betreffende weggedeelte;

 

4c. bovenbedoeld bord tevens als voorwaarschuwingsbord te plaatsen op de Havenkade nabij de Flevoweg;

 

5a. een parkeerverbodszone in te stellen op de Havenkade tussen de rotonde Flevoweg en de parkeerplaats De Oude Vos;

 

5b. dit kenbaar te maken door het plaatsen van borden E1zb (parkeerverbodszone) en E1ze (einde parkeerverbodszone) van bijlage 1 van het RVV 1990 op de grenzen van dit gebied;

 

5c. de parkeervakken voor het restaurant, Havenkade 6, te markeren met een op of in het wegdek aangebrachte P.

 

 

Dit besluit is genomen in overeenstemming met artikel 12 van het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het Wegverkeer, met artikel 18 van de Wegenverkeerswet 1994, het besluit van het college van burgemeester en wethouders van 1 april 2008 en het mandaatbesluit van het college van burgemeester en wethouders van 29 december 2015.

 

Elburg, 30 augustus 2016

Namens het college van burgemeester en wethouders,

 

 

J.J. Ruster

beleidsmedewerker verkeer en vervoer

 

Dit besluit treedt in werking één dag na bekendmaking in de Staatscourant.

Belanghebbenden kunnen binnen zes weken na publicatie van dit besluit in de Staatscourant beroep instellen bij de Rechtbank Gelderland, afdeling Bestuursrecht, postbus 9030, 6800 EM te Arnhem.

In dit beroepschrift moet vermeld staan:

uw naam en adres, de datum waarop het beroepschrift is geschreven, een omschrijving van het gemeentelijke besluit waartegen u in beroep gaat, de reden waarom u in beroep gaat en uw handtekening.

Door het indienen van het beroepschrift wordt dit besluit niet opgeschort. Bij een spoedeisend belang kan degene die een beroepschrift heeft ingediend een voorlopige voorziening vragen bij de Rechtbank Gelderland, afdeling bestuursrecht, postbus 9030, 6800 EM te Arnhem. Bij het indienen van een verzoek om voorlopige voorziening moeten griffierechten worden betaald.

 

Naar boven