Verkeersbesluit van burgemeester en wethouders d.d. 31 augustus 2016

Logo Castricum

 

Betreft: fietspad tussen Kerkemeer en Vierhuysen (kern Akersloot)

Motivering

In Akersloot is langs de Buurtweg het plan Vierhuysen gerealiseerd (8 woningen). Onderdeel van dit plan is het realiseren van een langzaamverkeerverbinding tussen de Kerkemeer en Vierhuysen.

Doelstelling

Het nemen van deze maatregelen strekt tot het verzekeren van de veiligheid op de weg (artikel 2 lid 1 onder a van de Wegenverkeerswet 1994), het beschermen van weggebruikers en passagiers (artikel 2 lid 1 onder b van de Wegenverkeerswet 1994), het in stand houden van de weg en het waarborgen van de bruikbaarheid daarvan (artikel 2 lid 1 onder c van de Wegenverkeerswet 1994), het zoveel mogelijk waarborgen van de vrijheid van het verkeer (artikel 2 lid 1 onder d van de Wegenverkeerswet 1994) en het voorkomen of beperken van door het verkeer veroorzaakte overlast (artikel 2 lid 2 onder a van de Wegenverkeerswet 1994).

Wettelijk kader

De weg, die de Kerkemeer verbindt met Vierhuysen, is in onderhoud en beheer van de gemeente.

Ingevolge artikel 15, lid 1 Wegenverkeerswet 1994 geschiedt de plaatsing of verwijdering van de bij algemene maatregel van bestuur aangewezen verkeerstekens en onderborden, voor zover daardoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd, krachtens een verkeersbesluit

Ingevolge artikel 15, lid 2 Wegenverkeerswet 1994 geschieden maatregelen op of aan de weg tot wijziging van de inrichting van de weg of tot het aanbrengen of verwijderen van voorzieningen ter regeling van het verkeer krachtens een verkeersbesluit, indien de maatregelen leiden tot een beperking of uitbreiding van het aantal categorieën weggebruikers dat van een weg of weggedeelte gebruik kan maken.

Op grond van artikel 18, eerste lid, onder d, van de Wegenverkeerswet 1994 is het college van burgemeester en wethouders bevoegd dit verkeersbesluit te nemen. Het betreft namelijk verkeer op wegen onder beheer van de gemeente Castricum. Het college van burgemeester en wethouders heeft de bevoegdheid tot het nemen van verkeersbesluiten gemandateerd aan het hoofd van de afdeling CWV, die dit heeft ondergemandateerd aan de Beleidsmedewerkers Verkeer & Vervoer.

In artikel 18, lid 3 Wegenverkeerswet 1994 is bepaald dat bij algemene maatregel van bestuur regels worden vastgesteld omtrent de eisen waaraan verkeersbesluiten dienen te voldoen alsmede omtrent de totstandkoming en de inwerkingtreding van die besluiten.

In de artikelen 21 en 23 tot en met 27 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer (BABW) is hieraan gevolg gegeven.

Overwegende

Dat ter voldoening aan artikel 24 BABW over de te nemen verkeersmaatregel overleg is gevoerd met de door de korpschef van de Nationale Politie daartoe gemachtigde van de politie.

Dat in onderstaand besluit de verkeerstekens zullen worden benoemd conform artikel 96 van het R.V.V. 1990.

Dat dit besluit op de voorgeschreven wijze bekend zal worden gemaakt.

Besluit

Gelet op het bepaalde in artikel 2 Wegenverkeerswet 1994 en met inachtneming van de artikelen 3 en 12 van het BABW hebben burgemeester en wethouders besloten:

1.het bestemmen van de weg, die de Kerkemeer verbindt met Vierhuysen, als verplicht fietspad door middel van plaatsing van verkeersborden G11, zoals bedoeld in bijlage 1 van het Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990 (RVV 1990) en zoals aangegeven op de bij dit besluit behorende tekening.

Castricum, 31 augustus 2016

Met vriendelijke groet,

namens burgemeester en wethouders van Castricum,

drs. A.P.F.J. Sanders

Beleidsmedewerker Verkeer & Vervoer

BezwaarBent u het niet eens met dit besluit? Dan kunt u hiertegen schriftelijk binnen zes weken na de verzenddatum van dit besluit een bezwaarschrift indienen. U kunt uw bezwaarschrift niet per email indienen. Stuur uw bezwaarschrift aan het college van burgemeester en wethouders van Castricum, Postbus 1301, 1900 BH Castricum. In uw bezwaarschrift moet in ieder geval staan:

-   uw naam, adres en telefoonnummer;

-   de datum;

-   een omschrijving (of een kopie) van het besluit waartegen u bezwaar maakt;

-   waarom u het niet eens bent met de beslissing;

-   uw handtekening. 

Wij vragen om uw telefoonnummer omdat we soms contact opnemen met bezwaarmakers om te bespreken wat de beste behandeling is van het bezwaarschrift.

Vraagt u zich af of een bezwaarprocedure de juiste weg is? De Bezwaarkaart van de Nationale Ombudsman kan helpen bij het maken van uw afweging. U vindt deze op de website van de Nationale Ombudsman (www.ombudsman.nl). In het zoekscherm typt u “bezwaarkaart.pdf” in.

Voorlopige voorziening

Naast het bezwaarschrift kunt u om een voorlopige voorziening vragen. Dit kunt u doen als u nadelige gevolgen van het besluit voorziet tijdens de behandelingsprocedure van uw bezwaarschrift. Voor de behandeling van dit verzoek moet u griffierecht betalen.

Een verzoek kunt u doen via http://loket.rechtspraak.nl/bestuursrecht; hiervoor heeft u wel een elektronische handtekening (DigiD) nodig. Schriftelijk kan ook: bij de Rechtbank Noord-Holland, Sectie Bestuursrecht, Postbus 1621, 2003 BR Haarlem.

Naar boven