Vastgesteld bestemmingsplan ‘Zonneveld A1 Eemnes’.

Logo Eemnes

Burgemeester en wethouders maken bekend dat de gemeenteraad van Eemnes op 11 juli 2016 het bestemmingsplan ‘Zonneveld A1 Eemnes’ gewijzigd heeft vastgesteld. Dit besluit is genomen ingevolge van artikel 3.8 Wet ruimtelijke ordening (Wro) en afdeling 3.4. van de Algemene wet bestuursrecht (Awb). Het bestemmingsplan heeft het kenmerk

NL.IMRO.0317.BPEZonneveldA1-Va01.

Het bestemmingsplan

Het plangebied ligt in het zuiden van de gemeente Eemnes. De zuidelijke grens wordt gevormd door de rijksweg A1, de oostelijke grens door (achterkanten van percelen aan) de Wakkerendijk en de noordelijke grens door de Eikenlaan.

De gemeente Eemnes heeft in haar beleidsdoelen vastgelegd dat zij de CO2-uitstoot in de gemeente wil reduceren. Het doel is om in 2020 de uitstoot 25% lager te laten zijn dan in 2009. Dat vraagt om serieuze maatregelen in besparing van fossiel energiegebruik en in de opwekking van duurzame energie. Eén van de stappen om dit te realiseren is de aanleg van zonnevelden. Om dit ruimtelijk mogelijk te maken heeft het college van burgemeester en wethouders eind 2015 een voorstel aan de raad gezonden waarin zij verzoekt om in principe in te stemmen met dit voornemen. Tijdens de raadssessie in december is vervolgens besloten dat de gemeente zich vooraleerst richt op een planologische aanpassing voor een zonneveld op de locatie Eikenlaan, Wakkerendijk, A1.

Dit bestemmingsplan maakt de realisatie van dit zonneveld dan ook planologisch mogelijk.

Bij de vaststelling van het plan is een aantal wijzigingen doorgevoerd. De belangrijkste wijzigingen luiden als volgt:

  • a.

    er is een kwalitatieve verplichting opgenomen in de planregels tot realisering van een afschermende groenstrook langs de randen van het zonneveld, aan de zijden van de Eikenlaan en de Wakkerendijk. Op de verbeelding wordt hiertoe de aanduiding ‘groen’ opgenomen;

  • b.

    de inrichtingsvisie wordt niet langer als bijlage bij de toelichting opgenomen, maar uitsluitend ter inspiratie aan de initiatiefnemer meegegeven. In de toelichting worden de beschrijvingen hierop aangepast;

  • c.

    in de toelichting worden de aspecten ‘geluid’ en ‘ecologie’ uitgebreider toegelicht;

  • d.

    de maximale bouwhoogte van zonnepanelen wordt in de planregels verhoogd naar 2,20 meter;

  • e.

    de maximale bouwhoogte van erf- en terreinafscheidingen wordt in de planregels verhoogd naar 2,50 meter;

  • f.

    in lid 3.1 sub b wordt behalve het opwekken ook het opslaan van (zonne)energie mogelijk gemaakt;

  • g.

    op de verbeelding wordt het bouwvlak aangepast qua locatie en omvang;

  • h.

    ter hoogte van Eikenlaan 2 en 2a is een gebied aangeduid waarbinnen, anders dan de zonnepanelen zelf, geen bouwwerken mogen worden gerealiseerd. Binnen het overige c.q. het bouwvlak mogen maximaal drie kleine bouwwerken gerealiseerd worden t.b.v. het zonneveld. Denk hierbij aan twee transformatorhuisjes en één ‘inkoopstation’.

Periode van terinzagelegging

Het vastgestelde bestemmingsplan ligt vanaf 21 juli 2016 gedurende zes weken ter inzage bij de balie Vergunningen in het kantoor van de BEL Combinatie aan de Zuidersingel 5 in Eemnes. U kunt hier op afspraak terecht (tel. 14035). Het bestemmingsplan kunt u ook inzien via www.ruimtelijkeplannen.nl.

Beroep

Tegen het vastgestelde bestemmingsplan kan bij de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA Den Haag een beroepschrift worden ingediend door degene die eerder een zienswijze bij de raad heeft ingediend. Daarnaast kan een ieder een beroepschrift indienen tegen de wijzigingen die bij de vaststelling van het bestemmingsplan ten opzichte van het eerder ter visie gelegde ontwerpbestemmingsplan zijn aangebracht. Tot slot kunnen belanghebbenden die kunnen aantonen dat zij redelijkerwijs niet in staat zijn geweest tijdig een zienswijze bij de gemeenteraad kenbaar te maken een beroepschrift indienen.

Voorlopige voorziening

Gelijktijdig met het indienen van een beroepschrift kan voor spoedeisende zaken een verzoek om voorlopige voorziening worden ingediend bij de Voorzitter van voornoemde Afdeling. Ook voor een dergelijk verzoek is een griffierecht verschuldigd.

Inwerkingtreding

Het bestemmingsplan treedt in werking na afloop van de beroepstermijn, tenzij binnen deze termijn naast een beroepschrift eveneens een verzoek om voorlopige voorziening is ingediend.

Naar boven