Reglement Jeugdraad Westvoorne 2016

Logo Westvoorne

Hoofdstuk 1 Samenstelling

Artikel 1 Jeugdraad

De jeugdraad van gemeente Westvoorne is een adviesorgaan van het college van burgemeester en wethouders van gemeente Westvoorne, zoals bedoeld in artikel 84, eerste lid van de Gemeentewet.

Artikel 2 Doelstelling

De jeugdraad vertegenwoordigt de jongeren in de gemeente en legt contacten met scholen, (sport)verenigingen of andere maatschappelijke organisaties. De jeugdraad kan ontwikkelingen signaleren en aankaarten die van belang zijn voor kinderen en jongeren.

Artikel 3 Samenstelling

a.) De jeugdraad bestaat uit ten minste 7 en ten hoogste 11 leden.

b.) De leden worden aangesteld door het college van burgemeester en wethouders.

c.) De leden van de jeugdraad kiezen zelf de voorzitter en vice-voorzitter uit hun midden.

d.) De leden zijn ouder dan 13 jaar en jonger dan 21 jaar.

e.) De leden wonen en zijn ingeschreven in de gemeente Westvoorne.

f.) De leden hebben een duidelijke en actieve belangstelling voor jeugd- en jongerenzaken.

g.) De leden hebben zelf geen directe relatie met een politieke partij in Westvoorne.

h.) De jeugdraad staat open voor leden van welke politieke, filosofische of godsdienstige strekking ook.

Artikel 4 Zittingsduur

a.) De leden van de jeugdraad worden aangesteld voor een termijn van vier jaar.

b.) Op verzoek van de jeugdraad kan een zittend lid worden voorgedragen voor een tweede termijn van 4 jaar.

c.) Bij een hernieuwde benoeming blijft gelden dat een lid:

- moet wonen en staan ingeschreven in Westvoorne.

- ouder is dan 13 jaar en jonger is dan 21 jaar.

Artikel 5 Ontslag

a.) Een lid kan te allen tijde ontslag nemen.

b.) Als er een vacature ontstaat, hebben de leden van de jeugdraad een actieve rol bij de werving van nieuw lid. Werving gebeurt zo spoedig mogelijk na het ontstaan van de vacature.

c.) De gemeente ondersteunt bij de werving van nieuwe leden.

d.) Een lid dat 21 jaar wordt, is vanaf de datum van zijn 21e verjaardag geen lid meer van de jeugdraad.

e.) Een lid dat uit Westvoorne verhuist, is vanaf de datum van zijn verhuizing geen lid meer van de jeugdraad.

f.) Als er aanleiding voor bestaat, dan kan het college van burgemeester en wethouders altijd een lid van de jeugdraad ontslaan.

 

Hoofdstuk 2 B e voe gdheden en vergoeding

Artikel 6 Bevoegdheid

De jeugdraad mag gevraagd en ongevraagd advies uitbrengen aan het college van burgemeester en wethouders over alle zaken die jongeren aangaan. Het college beslist of dit advies wordt overgenomen.Ook mag advies worden gegeven over andere dossiers binnen het sociaal domein, als de jeugdraad dat wenst. Het college kan de jeugdraad ook vragen om in te stemmen met een bepaald besluit.

Artikel 7 Wijze van adviseren

De adviezen van de jeugdraad worden schriftelijk gegeven en moeten het standpunt weergeven van de meerderheid in de jeugdraad. Als daarom gevraagd wordt, kan ook het standpunt van de minderheid erbij worden vermeld. De adviezen dienen binnen 4 weken te worden gegeven.

Artikel 8 Vergoeding

a.) De vergoeding voor de leden is gemaximaliseerd op 5 vergaderingen per jaar a € 20,- per vergadering per lid. Voor extra vergaderingen ontvangen de leden geen vergoeding.

b.) De voorzitter houdt per vergadering een presentielijst bij en verstuurt die naar de gemeentelijke contactpersoon.

Hoofdstuk 3 W erkwijze

Artikel 9 Vergaderingen

a.) De jeugdraad mag zo vaak als de voorzitter dat nodig vindt bij elkaar komen.

b.) Overige leden van de jeugdraad kunnen ook verzoeken om een vergadering. Dan moeten tenminste drie van hen een verzoek, met de reden daarvoor, indienen.

c.) De vergaderingen vinden plaats op de momenten dat het gemeentehuis geopend is.

d.) De gemeentelijk contactpersoon reserveert een ruimte en communiceert dit aan de voorzitter.

e.) De vergaderingen zijn openbaar.

f.) De vergaderdata worden door de jeugdraad, via de lokale media, aan de bevolking kenbaar gemaakt.

g.) De voorzitter verstuurt minstens één week voor de vergadering de uitnodiging en agenda.

h.) Het schrijven van een verslag, indien gewenst, wordt door de jeugdleden zelf gedaan.

Artikel 1 0 Oproeping

a.) De jeugdraad wordt door de voorzitter opgeroepen voor een vergadering. Deze oproeping wordt minstens 10 dagen tevoren verzonden, tenzij het om een dringende kwestie gaat. Dan vindt binnen 48 uur een vergadering plaats. In de oproeping worden de onderwerpen voor de vergadering vermeld.

b.) Voor een toelichting, of voor extra informatie, kan de voorzitter deskundigen of belanghebbenden bij de vergadering uitnodigen. Wanneer hiervoor kosten gemaakt moeten worden, dan dient vooraf toestemming van de contactpersoon van de gemeente verkregen te worden.

c.) Om deze activiteiten van de jeugdraad mogelijk te maken wordt jaarlijks op de gemeentebegroting een bedrag geraamd.

Artikel 1 1 Besluitvorming

a.) Om te kunnen beraadslagen en besluiten moet minstens de helft van het aantal leden bij de vergadering aanwezig zijn, waaronder de voorzitter of de vice-voorzitter. De aanwezigheid blijkt uit de voor de aanvang van de vergadering getekende presentielijst.

b.) Alleen de leden van de jeugdraad hebben stemrecht.

c.) Besluiten van de jeugdraad worden genomen met een meerderheid van stemmen.

d.) Blanco en niet-geldig uitgebrachte stemmen (ter uitsluitende beoordeling door de voorzitter) worden geacht niet te zijn uitgebracht.

e.) Staking van de stemmen betekent dat er geen besluit genomen kan worden. In dat geval worden de verschillende meningen van de leden van de jeugdraad aan het college medegedeeld.

A rtikel 1 2 Jaarverslag

Jaarlijks vóór 1 april maakt de jeugdraad een verslag van de werkzaamheden over het afgelopen jaar. Daarin wordt onder andere duidelijk hoe vaak de jeugdraad bij elkaar is gekomen en over welke onderwerpen (gevraagd en ongevraagd) advies is uitgebracht. Dit verslag wordt aangeboden aan het college.

 

Hoofdstuk 4 Spreekrecht en handhaving orde

Artikel 1 3 Spreekrecht

a.) Een verzoek om te mogen inspreken moet vóór het begin van de vergadering bij de voorzitter worden ingediend. In dat verzoek moet het punt waarover men het woord wil voeren vermeld worden.

b.) Onmiddellijk na de opening van de vergadering geeft de voorzitter de inspreker de gelegenheid het woord te voeren. Op dat moment kan een inspreker het woord voeren over punten die niet op de agenda staan, maar wel op het terrein van de jeugdraad liggen. De spreektijd is 5 minuten.

c.) Bij de behandeling van elk afzonderlijk agendapunt geeft de voorzitter de inspreker de gelegenheid om het woord te voeren over dat specifieke agendapunt. Hierna kunnen de leden en de voorzitter zelf daarover het woord voeren. Bij het agendapunt “Rondvraag” kan niet worden ingesproken.

Artikel 1 4 Spreektijd

a.) Voor de toehoorder die in de gelegenheid wordt gesteld het woord te voeren, geldt een spreektijd van ten hoogste 5 minuten per agendapunt.

b.) Per agendapunt kan de voorzitter bepalen dat de totale spreektijd van de inspreker ten hoogste 15 minuten bedraagt.

c.) De voorzitter kan insprekers het woord ontnemen als zij de toegemeten spreektijd overschrijden of zich op onbetamelijke of beledigende wijze uitdrukken.

Artikel 1 5

Als de voorzitter dit voorstelt, dan kan de jeugdraad afwijken van de bepalingen voor het spreekrecht. Dit betekent dat er tijdelijk geen rekening gehouden wordt met de artikelen 13 en 14.

Artikel 1 6 Handhaving orde

De voorzitter draagt zorg voor de handhaving van de orde in de vergadering. Als de orde op enigerlei wijze door een of meer toehoorders wordt verstoord, dan kan de voorzitter deze mensen laten vertrekken of doen verwijderen.

Artikel 1 7 Slotbepalingen

a.) Dit reglement treedt in werking op de dag nadat de oude Verordening Jeugdraad 2009 is ingetrokken door de gemeenteraad.

b.) Het reglement wordt aangehaald onder de titel Reglement Jeugdraad Westvoorne 2016.

Naar boven