VERKEERSBESLUIT: AANWIJZEN VERPLICHT FIETSPAD VAARTWIJK, GESLOTEN VERKLARING VOOR FIETSERS CROONHOVEN, INSTELLEN VOORANGS-KRUISPUNTEN CROONHOVEN, TE SAPPEMEER(Zaaknummer 2016002853)

Logo Hoogezand-Sappemeer

Bevoegdheidsgrondslag en in acht te nemen wettelijke bepalingen

Burgemeester en wethouders van de gemeente Hoogezand-Sappemeer zijn op grond van artikel 18 van de Wegenverkeerswet 1994 bevoegd om verkeersbesluiten te nemen voor zover zij betreffen het verkeer op andere wegen dan die onder beheer van het Rijk, een provincie of een waterschap.

Burgemeester en wethouders hebben met ingang van 1 januari 2014 het nemen van verkeersbesluiten, waaronder gehandicaptenparkeerplaatsen, gemandateerd aan de directeur van de Werkmaatschappij Integraal Beheer Openbare Ruimte (IBOR) en ondergemandateerd aan de manager bedrijfsbureau IBOR en de betreffende teamleiders IBOR.

Als manager bedrijfsbureau IBOR neem ik dit besluit met inachtneming van de artikelen 2, 15, 16 en 18 van de Wegenverkeerswet 1994, de artikelen 8, 12, 14, 21, 24 en 26 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer en de voor bord E6 van bijlage 1 van het Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990 geldende Uitvoeringsvoorschriften BABW inzake verkeerstekens.

Aan vraag

In de wijk De Vosholen is eind 2015 de ontsluitingsweg Croonhoven gerealiseerd. Vanuit de afdeling BOP is gevraagd de tijdelijke ontsluiting Vaartwijk of te heffen en een fietspad aan te geven. Daarvoor is het verplichte verkeersbesluit nodig.

Advies P olitie E enheid Noord - Nederland

De korpschef van de Politie Eenheid Noord-Nederland heeft, met de brief van 15 juni 2016 met kenmerk N16.00353 en ingekomen op 28 juni 2016, positief geadviseerd over het verzoek van de gemeente Hoogezand-Sappemeer.

Motivering

De straten Vaartwijk en Croonhoven te Sappemeer zijn voor het openbaar verkeer openstaande weg als bedoeld in de Wegenverkeerswet 1994 en in eigendom bij de gemeente Hoogezand-Sappemeer. Croonhoven is in beheer bij de Ontwikkelcombinatie Vosholen C.V. Het besluit strekt tot het zoveel mogelijk waarborgen van de vrijheid van het verkeer. In het GVVP2012 (Gemeentelijk Verkeers- en Vervoersplan) is Vaartwijk gecategoriseerd als ETW (Erftoegangsweg). De wijkontsluiting gaat via Weerestein en Buitenlust. Het profiel van de weg Weerestein heeft daartoe voldoende breedte. Croonhoven is gecategoriseerd als GOW (Gebiedsontsluitingsweg). Nadat de Croonhoven in gebruik is genomen kan het wegvak Vaartwijk als fietspad worden aangegeven. De verharding houdt een breedte van 5.00m aangezien in de toekomst (naar verwachting 2019) een aansluitende parallelweg langs de Croonhoven wordt aangelegd. De afweging om geen fietsers toe te staan op Croonhoven is vanwege het ontbreken van fietsvoorzieningen. Vanuit Duurzaam Veilig zijn fietsvoorzieningen vereist op GOW (Gebiedsontsluitingswegen).

Belangenafweging

Aan het fietspad zijn geen erfontsluitingen gelegen. Uit bewonersgesprekken is bekend dat een bewoners problemen hebben geuit bij afsluiting van Vaartwijk. Deze problemen zijn gericht op snelheid op andere wegen in de wijk. Vanuit het algemeen belang achten wij verkeersveiligheid voor voetgangers en fietsers belangrijk en is de voorgestelde afsluiting in lijn met de toekomstige inrichting. Voor fietsers en voetgangers is een veilige oversteek bij de Croonhoven gerealiseerd. Voor ontsluiting van de wijk gebruiken gemotoriseerde weggebruikers de Croonhoven.

Met dit besluit worden verder geen tegenstrijdigheden opgeworpen of belangen geschaad. Voor bekendmaking van dit besluit is geen actieve communicatie ingezet. De publicatie staat op www.oficielebekendmakingen.nl

Besluit

Aanwijzen verplicht fietspad op de Vaartwijk te Sappemeer, gedeelte tussen Wildervanck en Croonhoven. Daarvoor wordt aan het begin en eind van het wegvak de borden G11, G12 en D04 geplaatst van bijlage 1 van het Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990.

Gesloten verklaring voor fietsers en voor gehandicaptenvoertuigen zonder motor op Croonhoven van 50 meter vanaf De Vosholen tot Vaartwijk. Daarvoor wordt aan het begin en eind van het wegvak en in de zijwegen Buitenlust/Weerestein borden C14 geplaatst van bijlage 1 van het Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990.

Instellen voorrangskruispunten: Croonhoven/Vaartwijk, Croonhoven/Weerestein, Croonhoven/ Buitenlust en Croonhoven/De Vosholen. Daarvoor worden de borden B03, B04, B05 en B06 geplaatst van bijlage 1 van het Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990.

Slochteren, 30 juni 2016

Namens burgemeester en wethouders van Hoogezand-Sappemeer,

Monique van Haeren

Directeur Werkmaatschappij Integraal Beheer Openbare Ruimte (IBOR)*

*Werkmaatschappij IBOR beheert de openbare ruimte en verzorgt de afvalinzameling voor de gemeenten Hoogezand-Sappemeer , Slochteren en Menterwolde.

Bekendmaking

Het besluit wordt op 4 juli 2016 in de Staatscourant gepubliceerd.

Inwerkingtreding

Het besluit treedt in werking op 4 juli 2016.

Rechtsmiddelenvoorlichting

Bezwaar

Als u belanghebbende bent, kunt u tegen dit besluit per brief of fax - dus niet per e-mail - bezwaar maken. Dat moet dan binnen 6 weken na de verzenddatum van het besluit. U moet het bezwaarschrift richten aan burgemeester en wethouders van Hoogezand-Sap pe meer .

In uw bezwaarschrift moet u in ieder geval vermelden:

  • 1.

    Uw naam en adres;

  • 2.

    De datum waarop u het bezwaarschrift schrijft;

  • 3.

    De reden waarom u bezwaar maakt;

  • 4.

    Een omschrijving van het besluit waartegen uw bezwaar zich richt;

  • 5.

    U moet het bezwaarschrift ondertekenen;

  • 6.

    Stuur zo mogelijk een kopie van het besluit mee.

  • 7.

    Als het bezwaarschrift in een andere dan een EU-taal is geschreven moet u, als daarom wordt gevraagd, voor een goede Nederlandse vertaling zorgen.

Voorlopige voorziening in geval van bezwaar

Tijdens de bezwaarschriftprocedure is het besluit geldig. De uitvoering van het besluit kan uw belangen schaden. Om dit te voorkomen kunt u de rechter schriftelijk verzoeken een voorlopige voorziening te treffen. Een voorlopige voorziening is hier een speciale regeling voor de periode dat het bezwaarschrift nog in behandeling is. De voorzieningenrechter van de rechtbank locatie Groningen treft een voorlopige voorziening als die, gelet op de betrokken belangen, direct nodig is. Het adres waar u een verzoek om voorlopige voorziening kunt doen is: rechtbank Noord-Nederland, locatie Groningen , afdeling bestuursrecht, Postbus 150, 9700 AD Groningen. Hieraan zijn wel kosten verbonden.

U kunt het verzoek om een voorlopige voorziening ook digitaal indienen bij de genoemde rechtbank via http://loket.rechtspraak.nl/bestuursrecht . Daarvoor moet u wel beschikken over een elektronische handtekening ( DigiD ). Kijk op de genoemde site voor de precieze voorwaarden.

Exemplaren aan:

3 x IBOR (2x Bedrijfsbureau, 1x team B)

1 x Publiekszaken (6 week ter inzage van 4 juli 2016 tot 15 augustus 2016)

1 x Politie Eenheid Noord-Nederland, Team ondersteuning t.a.v. de heer J.W. Bos & Bureau Hoogezand, Postbus 107, 9400 AC, Assen.

1 x aanvrager: A. Doornbusch, afdeling BOP, gemeente Hoogezand-Sappemeer

Naar boven