Vaststelling bestemmingsplan “Buitengebied, 1e herziening”

Logo Geertruidenberg

Het college van de gemeente Geertruidenberg maakt bekend dat de gemeenteraad

op 17 december 2015 het bestemmingsplan “Buitengebied, 1e herziening”,

NL.IMRO.0779.BPBuitengebherz1-VS01 gewijzigd heeft vastgesteld (art. 3.8 Wet ruimtelijke ordening).

 

Plangebied

De aanpassingen in de regels hebben betrekking op het gehele plangebied van het bestemmingsplan Buitengebied. De aanpassingen op de verbeelding hebben betrekking op de volgende percelen: Oosterhoutseweg 24, kerklaan 1, 8, 13 (gronden tussen nrs. 11 en 13), 17, 18, 19 en 22, Werfkampenseweg 17, Keizersveer ong., Zijlweg 2, Lange Broekstraat 2a, 4 en 6, sportvelden Raamsdonksveer, Kloosterweg 1 en Luijten Ambachtstraat 29.

 

Inhoud van de herziening

De eerste herziening van het bestemmingsplan Buitengebied 2011 betreft voornamelijk een correctieve herziening. De herziening bevat de aanpassingen die nodig zijn naar aanleiding van de uitspraak van de Raad van State van 24 oktober 2012 met betrekking tot het bestemmingsplan Buitengebied 2011. Daarnaast zijn een aantal omissies hersteld, zijn enkele ontwikkelingen meegenomen en zijn wijzigingen in de Verordening Ruimte van de provincie Noord-Brabant verwerkt.

 

Wijzigingen bij vaststelling

De gemeenteraad heeft ten opzichte van het ontwerpbestemmingsplan onder andere de volgende wijzigingen aangebracht.

  • 1.

    Op de verbeelding en in artikel 11 (bestemming Gemengd) van de regels, in de “Staat van gemengde bedrijven”, is de aanduiding “parkeren” opgenomen.

  • 2.

    In artikel 11 (bestemming Gemengd) van de regels is een afwijkingsmogelijkheid opgenomen om via een omgevingsvergunning onder voorwaarden de oppervlakte van niet-agrarische bedrijven met 15% te vergroten.

  • 3.

    In artikel 11 (bestemming Gemengd) van de regels, is in de “Staat van gemengde bedrijven”, de oppervlaktebepaling gewijzigd naar “totaal is 1600m² bedrijfsbebouwing aanwezig, waaronder 800m² t.b.v. op- en overslag van landbouwproducten en 250m² aan detailhandel verkoopvloeroppervlak”.

  • 4.

    In artikel 11 wordt in de bouwregels de bouw- en goothoogte van bedrijfsbebouwing gewijzigd naar resp. 11 meter en 6 meter.

  • 5.

    In artikel 1 worden de definiëringen van “veehouderij” en “grondgebonden veehouderij” conform de Verordening ruimte opgenomen.

  • 6.

    In de artikelen 3.3.7, 3.5.11, 3.7.1, 3.7.3, 4.3.7, 4.5.11, 4.7.1, 4.7.3, 5.7.1 en 5.7.3 wordt de volledige benaming opgenomen van de “Nadere regels Verordening ruimte 2014 – Brabantse zorgvuldigheidsscore veehouderij”. Verder worden de artikelen zodanig aangepast dat de zinsnede “…zoals deze gelden op het tijdstip van ontvangst van de ontvankelijke aanvraag” wordt vervangen door “…zoals deze gelden ten tijde van besluitvorming”.

  • 7.

    Op de verbeelding en in artikel 10 van de regels (bestemming detailhandel) wordt voor het perceel tussen Kerklaan 11 en 13 de aanduiding opslag gewijzigd van 1600m² naar 300m² en de toegestane hoogte beperkt tot 3 meter.

  • 8.

    In de regels is een algemene parkeerregeling opgenomen teneinde parkeerproblemen binnen de gemeente te voorkomen.

  • 9.

    In de toelichting is een uitvoerigere financiële onderbouwing opgenomen met betrekking tot de kwaliteitsverbetering inzake de Kerklaan 19.

  • 10.

    In artikel 11 van de regels is voor de Kerklaan 19 en voor de Oosterhoutseweg 24 een voorwaardelijke verplichting opgenomen dat voor het toestaan van de activiteiten ter plaatse invulling moet worden gegeven aan kwaliteitsverbetering.

 

Hogere waarde Wet geluidhinder

Burgemeester en wethouders van Geertruidenberg maken tevens bekend dat zij een hogere waarde ingevolge artikel 83 van de Wet geluidhinder voor de locatie Werfkampenseweg 17 te Raamsdonkveer hebben vastgesteld. De voorkeursgrenswaarde van 48 dB wordt ter plaatse van de nieuw op te richten woning overschreden door het wegverkeer op de doorgaande weg Werfkampenseweg. Om de ontwikkeling mogelijk te kunnen maken, is derhalve een hogere waarde vastgesteld van 49 dB.

 

Communicatie

U kunt het vastgestelde bestemmingsplan en alle bijbehorende stukken alsmede de beschikking hogere waarde van vrijdag 29 januari 2016 tot en met 11 maart 2016 inzien in de Gemeentewinkel van het gemeentehuis, Vrijheidsstraat 2 te Raamsdonksveer. U kunt er elke werkdag terecht van 08.30 uur tot 13.00 uur en op woensdag van 14.00 uur tot 20.00 uur. Ook kunt u het bestemmingsplan en bijbehorende stukken inzien op www.geertruidenberg.nl -> inwoner -> actueel -> bekendmakingen of via www.ruimtelijkeplannen.nl.

 

Beroep

Als u uw zienswijze op het ontwerpbestemmingsplan op tijd aan de gemeenteraad heeft kenbaar gemaakt of als u als belanghebbende kunt aantonen dat u redelijkerwijs niet in staat bent geweest uw zienswijze bij de gemeenteraad kenbaar te maken, kunt u van zaterdag 30 januari 2016 tot en met vrijdag 11 maart 2016 beroep instellen. Tegen de beschikking hogere waarde kan alleen beroep worden ingesteld door belanghebbenden die niet in staat zijn geweest tijdig een zienswijze tegen de ontwerpbeschikking te hebben ingediend.

 

Tegen de gewijzigde vastgestelde onderdelen van het bestemmingsplan kan iedere belanghebbende beroep instellen gedurende bovengenoemde termijn.

 

Het beroepschrift moet worden gericht aan:

De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State

Postbus 20019

2500 EA ‘s-Gravenhage

 

Het instellen van beroep schort de werking van het bestemmingsplan niet op. Degene die beroep instelt kan een verzoek om voorlopige voorziening indienen bij de Voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak.

 

Het bestemmingsplan treedt in werking op 12 maart 2016, tenzij voor deze datum een verzoek om voorlopige voorziening is ingediend. In dat geval wordt de inwerkingtreding van het bestemmingsplan opgeschort totdat op het verzoek is beslist.

 

Raamsdonksveer, 28 januari 2016

 

Naar boven