Gewijzigde vaststelling bestemmingsplan Amstelkwartier derde fase en besluit om geen exploitatieplan vast te stellen

Logo Amsterdam

Burgemeester en wethouders van Amsterdam maken ingevolge de artikelen 3.8 en 6.14 van de Wet ruimtelijke ordening het volgende bekend.

De gemeenteraad van Amsterdam heeft bij besluit van 22 juni 2016, het bestemmingsplan Amstelkwartier derde fase opnieuw vastgesteld ten opzichte van het op 5 november 2014 vastgestelde bestemmingsplan.

Dit besluit tot gewijzigde vaststelling betreft het herzien van enkele planregels ten gevolge van de tussenuitspraak van de Afdeling bestuursrechtspraak Raad van State van 10 februari 2016 (nr. 201410524/1/R1) op het beroep tegen het eerdere vaststellingsbesluit van 5 november 2014 (bestuurlijke lus).

Omschrijving plangebied

Het plangebied Amstelkwartier derde fase is gelegen ten zuiden van het voormalige Zuidergasfabriekterrein. Het plangebied wordt aan de noordkant begrensd door de toekomstige Amstelstroomlaan (Spaklerweg), aan de westkant de Duivendrechtsevaart, de oostkant door de Spaklerweg en aan de zuidkant door het bedrijventerrein Overamstel (1e insteekhaven van de Duivendrechtsevaart en de Daniël Goedkoopstraat).

Omschrijving plan, bestuurlijke lus

Het bestemmingsplan Amstelkwartier derde fase biedt een actueel planologisch kader voor de bestaande situatie in het gebied. Daarbij is in het plangebied een uitbreiding van de reeds aanwezige perifere detailhandel mogelijk gemaakt.

De Afdelingbestuursrechtspraak van de Raad van State heeft enkele gebreken geconstateerd in het op 5 november 2014 vastgestelde bestemmingsplan Amstelkwartier derde fase en heeft via bovengenoemde tussenuitspraak de zogeheten “bestuurlijke lus” toegepast. Hierbij heeft de Afdeling de gemeenteraad opgedragen om de gebreken te herstellen, met inachtneming van de overwegingen in de tussenuitspraak, zonder dat daarbij toepassing hoeft te worden gegeven aan afdeling 3:4 van de Awb.

Wijzigingen ten opzichte van het eerder vastgestelde bestemmingsplan

De regels zijn als volgt gewijzigd:

  • a.

    artikel 4.3 toegevoegd sub d: het gebruik onder c is uitsluitend toegestaan indien is voorzien in een fysieke voorziening zoals een slagboom of daarmee te vergelijken voorzieningen, waardoor het parkeerterrein ten behoeve van de bestemming niet vrij toegankelijk is vanaf de openbare weg.

  • b.

    artikel 5.3 toegevoegd sub e: het gebruik onder d is uitsluitend toegestaan indien is voorzien in een fysieke voorziening zoals een slagboom of daarmee te vergelijken voorzieningen, waardoor het parkeerterrein ten behoeve van de bestemming niet vrij toegankelijk is vanaf de openbare weg.

  • c.

    artikel 16.2 toegevoegd nieuw onderdeel c: detailhandel in volumineuze goederen: 2,9 parkeerplaatsen per 100 m² bvo. Onder doornummering van alle andere leden.

Exploitatieplan

De gemeenteraad heeft tevens besloten om geen exploitatieplan vast te stellen omdat het verhaal van kosten van de grondexploitatie over de in het plan begrepen gronden anderszins is verzekerd en geen noodzaak wordt gezien om een tijdvak of fasering te bepalen of nadere eisen, regels of een uitwerking van regels te stellen.

Terinzagelegging

Het opnieuw vastgestelde bestemmingsplan Amstelkwartier derde fase met bijbehorende stukken en het besluit om geen exploitatieplan vast te stellen, ligt met ingang van 7 juli 2016 totdat onderstaande beroepstermijn is verstreken, ter inzage op het volgende adres.:

• Het Voorlichtingsloket van het stadhuis, Amstel 1, Amsterdam. Bel voor openingstijden 14020

Het bestemmingsplan Amstelkwartier derde fase met de daarop betrekking hebbende stukken is digitaal raadpleegbaar via www.ruimtelijkeplannen.nl. Het planidentificatienummer (ID) is NL.IMRO.0363. M1201BPGST-VG02.

Beroep

Belanghebbenden kunnen met ingang van 8 juli 2016 gedurende zes weken tegen de aangebrachte wijzigingen in het bestemmingsplan beroep instellen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Géén beroep kan worden ingesteld door een belanghebbende aan wie redelijkerwijs kan worden verweten geen zienswijzen tegen het ontwerp bestemmingsplan naar voren hebben gebracht.

Een belanghebbende kan met ingang van 8 juli 2016 gedurende zes weken, beroep instellen tegen het besluit geen exploitatieplan vast te stellen.

Het beroep dient te worden gericht aan de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA ‘s-Gravenhage.

Inwerkingtreding

Het besluit tot vaststelling van het bestemmingsplan en het besluit om geen exploitatieplan vast te stellen, treden in werking daags na afloop van de hiervoor genoemde beroepstermijn. Het instellen van beroep schorst de werking van de besluiten niet.

Voorlopige voorziening

Degene die beroep heeft ingesteld kan de Voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak verzoeken met het oog op onverwijlde spoed een voorlopige voorziening te treffen. Het verzoek dient geadresseerd te worden aan de Raad van State, ter attentie van de Voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak, postbus 20019, 2500 EA ’s-Gravenhage.

Indien het verzoek tijdens de beroepstermijn wordt ingediend, treden de besluiten niet in werking voordat op het verzoek is beslist.

Amsterdam, 6 juli 2016

burgemeester en wethouders,

mr. A.H.P. van Gils

secretaris

mr. E.E. van der Laan

burgemeester

Naar boven