Kennisgeving Reikwijdte en detailniveau planMER Bestemmingsplan Kustzone Petten, gemeente Schagen

Logo Schagen

Bestemmingsplan Kustzone Petten

Op 15 december 2015 heeft de gemeenteraad van de gemeente Schagen het bestemmingsplan “Kustzone Petten” (NL.IMRO.0441.BPBGZKustzoPetten-VA01) vastgesteld. Het bestemmingsplan omvat de nieuwe kustzone in Petten tussen de gemeentegrens met de gemeente Bergen NH aan de zuidzijde tot aan de strandpaviljoens in Sint Maartenszee aan de noordzijde.

Het plan regelt het nieuwe strand en de duinen, een strook natuur tussen de Noorderhazedwarsdijk en de Zuiderhazedwarsdijk en de uitbreiding van de parkeerplaats op de hoek Spreeuwendijk-Korfwaterweg. Op het strand wordt strandbebouwing toegestaan, te weten jaarrond aanwezige strandpaviljoens (3), jaarrond aanwezige beach-houses (5) en jaarrond aanwezige reddingsbrigadeposten (2) en seizoensgebonden strandhuisjes (80).

Voor de ruimtelijke onderbouwing en uitvoerbaarheid van het bestemmingsplan is o.a. een ecologische Quickscan uitgevoerd. Tegen het bestemmingsplan is beroep aangetekend, waarbij o.a. is betoogd dat voor de vaststelling van het plan ten onrechte geen Passende Beoordeling volgens de Natuurbeschermingswet 1998 is uitgevoerd, en dat in het verlengde daarvan ten onrechte geen PlanMER is opgesteld. Vooruitlopend op de uitspraak van de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State (ABRvS) heeft de gemeente Schagen besloten alsnog een passende beoordeling en PlanMER op te stellen.

Opstellen Passende Beoordeling en Milieueffectrapport ( PlanMER )

Het is mogelijk dat de ABRvS van mening is dat een Passende Beoordeling nodig is op grond van de Natuurbeschermingswet 1998. In dat geval moet tevens een m.e.r.-procedure worden doorlopen, resulterend in een milieueffectrapport voor het bestemmingsplan (planMER). De Passende Beoordeling moet en zal integraal onderdeel zijn van het op te stellen planMER.

Deze kennisgeving

Deze kennisgeving geeft invulling aan de eerste stap in de m.e.r.-procedure, waarin de gemeente Schagen kennis geeft van haar voornemen tot het opstellen van een planMER, inclusief Passende Beoordeling, voor het bestemmingsplan Kustzone Petten. Tevens wordt deze kennisgeving benut voor het verkrijgen van zienswijzen over de reikwijdte en het detailniveau van het op te stellen planMER. Ook de provincie Noord-Holland, het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, diensten van het Rijk, de gemeente Bergen en Staatsbosbeheer worden in de gelegenheid gesteld om advies uit te brengen over de reikwijdte en detailniveau van het op te stellen planMER. De Commissie voor de Milieueffectrapportage wordt in deze fase van de procedure niet om advies gevraagd over de reikwijdte en het detailniveau.

Reikwijdte en detailniveau op te stellen planMER

In het op te stellen planMER staat de Passende Beoordeling en het aspect natuur in brede zin centraal. Uit de Passende Beoordeling moet blijken of er sprake is van een (significant) negatief effect op de voor dit bestemmingsplan belangrijke Natura 2000-gebieden. Naar verwachting zijn vooral de effectrelaties met de Natura 2000-gebieden “Zwanenwater & Pettemer Duinen” en “Noordzeekustzone” relevant. Significant negatieve effecten in Natura 2000-gebieden kunnen optreden door depositie van stikstof als gevolg van extra verkeersbewegingen, maar bijvoorbeeld ook door verstoring door geluid, licht of activiteiten van mensen. Wanneer sprake is van een (significant) negatief effect moet uit de Passende Beoordeling blijken dat een dergelijk effect kan worden uitgesloten.

In het planMER worden de overige relevante milieuaspecten (geluid, luchtkwaliteit, veiligheid, water, bodem, landschap, cultuurhistorie en niet gesprongen explosieven), onder verwijzing naar de ruimtelijke onderbouwing en uitgevoerde onderzoeken, beknopt beschreven. In het planMER wordt uitgegaan van één voorkeursalternatief, het ontwerp zoals dat is opgenomen in het bestemmingsplan “Kustzone Petten” (te raadplegen via www.ruimtelijkeplannen.nl). In het MER wordt beschreven welke milieu overwegingen een rol hebben gespeeld bij de ontwikkeling van dit voorkeursalternatief.

Vervolgprocedure

Na ontvangst van eventuele zienswijzen is de volgende stap het opstellen van de Passende Beoordeling en het planMER (het feitelijke milieueffectrapport). In het planMER wordt inzicht geboden in de mogelijke milieueffecten van de beoogde ontwikkeling in de kustzone Petten, en de eventuele maatregelen die zijn getroffen om deze effecten te voorkomen of te verzachten. De Passende Beoordeling wordt in het planMER geïntegreerd. Het planMER inclusief de Passende Beoordeling wordt na de zomer ter visie gelegd. Een ieder heeft op dat moment (opnieuw) de gelegenheid om te reageren.

Hoe kunt u reageren

Een ieder kan tot 1 augustus 2016 mondeling of (bij voorkeur) schriftelijk een zienswijze indienen op de reikwijdte en het detailniveau van het op te stellen PlanMER. De schriftelijke zienswijzen moeten worden ingediend bij het college van burgemeester en wethouders van Schagen, postbus 8, 1740 AA Schagen. Voor een mondelinge reactie kunt u een afspraak maken met de Afdeling Ruimte, tel. 0224-210210. Anonieme reacties en reacties via e-mail laten we buiten behandeling.

Op basis van deze kennisgeving en daarop ontvangen reacties en adviezen wordt het daadwerkelijke planMER en Passende Beoordeling opgesteld.

Schagen, 29 juni 2016.

Naar boven