Ontwerpbestemmingsplan ‘Tuin de Lage Oorsprong 2016’

Logo Renkum

Het college van burgemeester en wethouders maakt bekend dat het ontwerpbestemmingsplan ‘Tuin de Lage Oorsprong 2016’ met ingang van woensdag 29 juni 2016 gedurende zes weken, dus tot en met 9 augustus 2016, ter inzage ligt in het gemeentehuis. Daarnaast is het plan in te zien op de website www.ruimtelijkeplannen.nl/web-roo/roo/bestemmingsplannen?planidn=NL.IMRO.0274.bp0180ob-on01 en op de gemeentelijke website http://www.renkum.nl/bestemmingsplannen. De bronbestanden zijn beschikbaar via http://intercontent.renkum.nl/ro/plannen/NL.IMRO.0274.bp0180ob-/NL.IMRO.0274.bp0180ob-on01.

 

Met het bestemmingsplan wordt het gebruik van de Tuin de Lage Oorsprong vastgelegd en zal het bouwen van een oranjerie, kas en schuur mogelijk worden gemaakt. Tevens maakt het bestemmingsplan minimaal tien parkeerplaatsen mogelijk. De Tuin de Lage Oorsprong is gelegen op het landgoed De Oorsprong en het plangebied ligt tussen de woningen aan de Van Borsselenweg 34 en 36 en achter (ten oosten van) de woning aan de Van Borsselenweg 36.

Voor het plangebied is al eerder, in december 2014, een bestemmingsplan opgesteld, te weten ‘Tuin de Lage Oorsprong 2013’. Dat bestemmingsplan is echter op 28 oktober 2015 vernietigd door de Raad van State. De Raad van State was, naar aanleiding van ingesteld beroep, van mening dat het bestemmingsplan (in hoofdlijnen) drie gebreken dan wel onderdelen bevatte die niet (goed) onderzocht waren. Kort samengevat ging het om de volgende onderdelen:

  • 1.

    een verkeerde verwijzing in de afwijkingsregels;

  • 2.

    twee onderdelen die in het geluidsonderzoek niet onderzocht of (goed) beschreven waren;

  • 3.

    dat in het natuuronderzoek niet onderzocht of (goed) beschreven was wat de mogelijke effecten van het parkeren langs de Van Borsselenweg en de verkeersbewegingen van en naar de Tuin zijn op de instandhoudingsdoelstellingen van het omliggende Natura 2000-gebied.

     

Om onder andere de geconstateerde gebreken te herstellen en om alsnog het bestaande gebruik van de tuin planologisch vast te leggen en de gewenste gebouwen mogelijk te maken is het nieuwe bestemmingsplan opgesteld.

Tijdens genoemde termijn kan iedereen, bij voorkeur schriftelijk, een zienswijze kenbaar maken aan de gemeenteraad van Renkum. Schriftelijke zienswijzen richt u aan de gemeenteraad, Postbus 9100, 6860 HA Oosterbeek. Voor het kenbaar maken van een mondelinge zienswijze vragen wij u tijdig, dat wil zeggen bij voorkeur minimaal een week voor afloop van de termijn, een afspraak te maken via het secretariaat van het team ROM op (026) 33 48 493. De ingebrachte zienswijzen worden meegewogen bij de opstelling van het definitieve bestemmingsplan.

Naar boven