VERKEERSBESLUIT verbinding Amstel/Smaragd/Middenweg

Logo Heerhugowaard

Datum: 18 mei 2016

Onderwerp: verkeersbesluit voor aanpassing van de verbinding Amstel/Smaragd/Middenweg

 

BURGEMEESTER EN WETHOUDERS VAN DE GEMEENTE HEERHUGOWAARD

 

Op grond van artikel 18, eerste lid, onder d, van de Wegenverkeerswet 1994 zijn wij bevoegd dit verkeersbesluit te nemen.

 

OVERWEGINGEN TEN AANZIEN VAN HET BESLUIT

Vereiste van besluit

Op grond van artikel 15, eerste lid, van de Wegenverkeerswet 1994 moet een verkeersbesluit worden genomen voor de plaatsing of verwijdering van de in artikel 12 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer genoemde verkeerstekens, alsmede voor onderborden voor zover daardoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd.

Voor maatregelen op of aan de weg tot wijziging van de inrichting van de weg of tot het aanbrengen of verwijderen van voorzieningen ter regeling van het verkeer, indien de maatregelen leiden tot een beperking of uitbreiding van het aantal categorieën weggebruikers dat van een weg of weggedeelte gebruik kan maken, moet een verkeersbesluit worden genomen op grond van het bepaalde in artikel 15, tweede lid, van de Wegenverkeerswet 1994.

 

Motivering

Uit het oogpunt van het beschermen van de weggebruikers en passagiers en het in stand houden van de weg en het waarborgen van de bruikbaarheid daarvan is het gewenst om de aan de noordzijde van de kruising tussen de Middenweg en Amstel gelegen voetgangersoversteekplaats met zebramarkering en voorzien van bord L2 te verwijderen. De nu parallel liggende fietsoversteekplaats blijft gehandhaafd. De bermen worden doorgetrokken en zo mogelijk te voorzien van groen) en voorzien van trottoirbanden.

Met het bovenstaande wordt beoogd de situatie voor alle verkeersdeelnemers helder en duidelijk te maken. Van de drie oversteekplaatsen over deze verbinding tussen de Amstel en de Middenweg is de genoemde oversteekplaats de minst gebruikte en deze sluit bovendien nergens direct op de wijk aan. Omdat er weinig voetgangers oversteken is het risico dat een voetganger over het hoofd wordt gezien door een automobilist groter, omdat deze op basis van ervaring weet dat er vrijwel nooit iemand oversteekt. Dit gewoontegedrag kan gevaar opleveren voor de voetganger. Beter is het dan ook de voetganger te geleiden naar een oversteekplaats die wel geregeld gebruikt wordt.

 

Overeenkomstig artikel 24 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer is overleg gepleegd, namens de korpschef, met een vertegenwoordiger van de politie, eenheid Noord-Holland.

 

Belangenafweging (Awb-procedure)

Er heeft een ontwerpbesluit ter inzage gelegen. Er zijn geenzienswijzen ingediend. Er zijn geen wijzigingen ten opzichte van het ontwerpbesluit

 

BESLUIT

Op grond van vorenstaande overwegingen besluiten burgemeester en wethouders om de aan de noordzijde van de kruising tussen de Middenweg en Amstel gelegen voetgangersoversteekplaats met zebramarkering en voorzien van bord L2 te verwijderen. De nu parallel liggende fietsoversteekplaats blijft gehandhaafd.

Burgemeester en wethouders van Heerhugowaard,namens hen,

 

M.Körössy

Teamleider Regie & Ontwikkeling

 

MEDEDELINGEN

Beroep

Bent u belanghebbende en bent u het niet eens met dit besluit dan kunt u beroep instellen. U kunt alleen beroep instellen als u eerder een zienswijze heeft ingediend, of kunt aantonen dat u daartoe redelijkerwijs niet toe in staat bent geweest. Ook kunt u beroep instellen, als u het niet eens bent met één van de wijzigingen in het definitieve besluit, ten opzichte van het ontwerpbesluit. U stuurt dan binnen zes weken na publicatiedatum van dit besluit een beroepschrift naar de Rechtbank Alkmaar, sector Bestuursrecht, Postbus 251, 1800 BG in Alkmaar.

In het beroepschrift moeten ten minste zijn vermeld:

• Uw naam en adres

• Een omschrijving van het besluit waartegen u beroep instelt

• De reden(en) waarom u het niet eens bent met de beslissing)

• De datum waarop u het beroepschrift geschreven heeft

Daarnaast dient u een kopie van het besluit mee te zenden naar de Rechtbank.

U kunt ook digitaal beroep instellen bij de rechtbank via http://loket.rechtspraak.nl/bestuursrecht. Hiervoor heeft u een DigiD (elektronische handtekening) nodig. Kijk op de genoemde website voor de precieze voorwaarden.

Voor de behandeling van een beroepschrift moet u een bijdrage betalen, het zogenaamde griffierecht. Op www.rechtspraak.nl kunt u de brochure “beroep instellen bij de rechtbank, de Bestuursrechtelijke procedure” vinden. Hierin vindt u alle relevante informatie.

Voorlopige Voorziening

De uitvoering van het besluit gaat gewoon door, ook al heeft u beroep ingesteld. Als u van mening bent dat een uitspraak van de rechter op uw beroepschrift niet kan worden afgewacht, dan kunt u aan de Voorzieningenrechter vragen een voorlopige voorziening te treffen. Wanneer deze wordt toegekend door de rechter, dan kan de uitvoering van het besluit worden uitgesteld tot het moment waarop op uw bezwaarschrift is beslist.

Een verzoek om een voorlopige voorziening kan alleen worden ingediend als u ook een beroepschrift heeft ingediend bij de rechtbank. Het verzoek om een voorlopige voorziening stuurt u naar de Voorzieningenrechter van de Arrondissementsrechtbank te Alkmaar, sector Bestuursrecht, Postbus 251, 1800 BG Alkmaar. Voor de behandeling van een verzoek om voorlopige voorziening is ook griffierecht verschuldigd.

U kunt ook digitaal een verzoek om een voorlopige voorziening indienen bij de rechtbank via http://loket.rechtspraak.nl/bestuursrecht. Hiervoor heeft u een DigiD (elektronische handtekening) nodig. Kijk op de genoemde website voor de precieze voorwaarden.

Naar boven