Verkeersbesluit aanpassing bebording gemeentelijke wegen Dantumadiel in verband met de aanleg van de Centrale As.

Logo Dantumadiel

Burgemeester en wethouders van Dantumadiel;

Gelet op:

de bepalingen in de Wegenverkeerswet 1994, het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990, het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het wegverkeer (BABW) en de Algemene wet bestuursrecht;

artikel 18, eerste lid, onder d, van de Wegenverkeerswet 1994 en gelet op het besluit van de raad van 26 mei 1998;

Overwegende:

Op grond van artikel 15, eerste lid en tweede lid, van de Wegenverkeerswet 1994 moet een verkeersbesluit worden genomen voor de plaatsing of verwijdering van de in artikel 12 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer genoemde verkeerstekens, alsmede voor onderborden voor zover daardoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd, alsmede voor maatregelen op of aan de weg tot wijziging van de inrichting van de weg of tot het aanbrengen of verwijderen van voorzieningen ter regeling van het verkeer, indien de maatregelen leiden tot een beperking of uitbreiding van het aantal categorieën dat van een weg of weggedeelte gebruik kan maken.

Uit het oogpunt van:

  • het verzekeren van de veiligheid op de wegen;

  • het beschermen van de weggebruikers en passagiers

  • het in stand houden van de weg en het waarborgen van de bruikbaarheid daarvan:

  • alsmede het voorkomen van door verkeer veroorzaakte overlast c.q. hinder en schade zoals bedoeld in artikel 2, lid 1, sub a t/m d, artikel 2, lid 2, sub a van de wegenverkeerswet 1994

Is het gewenst om

een verkeersbesluit te nemen om een bordenplan op gemeentelijke wegen uit te voeren vanwege de aanleg van de Centrale As Noord 3A, één en ander zoals weergegeven op bijgevoegde tekeningen N3A-DO-WEG-TEK-151, 152, 153, 251, 252 en 253. (tekeningen zijn in te zien bij het Klant Kontakt Centrum op het gemeentehuis te Damwâld)

Motivering

Door BAM Infra Regio Noordoost Wegen is bij brief van 23 september 2015 een verzoek ingediend om een verkeersbesluit te nemen ingevolge artikel 15, lid 1 en 2 van de Wegenverkeerswet een verkeersbesluit te nemen voor aanpassing van de bebording op gemeentelijke wegen als gevolg van de aanleg van de Centrale As Noord 3A.

Het gebied waarin de betreffende wegen zijn gelegen maakt onderdeel uit van het Provinciaal Inpassingsplan Centrale As. Beroepen tegen dit plan zijn bij uitspraak van de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State van 9 november 2011 ongegrond verklaard, waarmee een eerdere schorsing van het bestemmingsplan is opgeheven, het plan in werking is getreden en het besluit onherroepelijk is geworden.

Met deze uitspraak staat voldoende vast dat de Centrale As noodzakelijk is voor de verwezenlijking voor de door de Provinciale Staten nagestreefde doelstellingen van verbetering van de bereikbaarheid, verkeersveiligheid, leefbaarheid en ruimtelijk en sociaaleconomisch structuur.

Belangenafweging

De beoogde maatregelen volgen uit de aanleg van de Centrale As. De bebording op het bestaande gemeentelijke wegennet dient op de nieuwe situatie te worden aangepast.

De maatregelen bevorderen een verkeersveilige inrichting, een vlotte doorstroming en de bescherming van alle weggebruikers.

Verder is niet gebleken dat belanghebbenden als gevolg van de beoogde herinrichtingen worden benadeeld dan wel hierdoor onduidelijke verkeerssituaties ontstaan.

Gehoord

Overeenkomstig artikel 24 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer is overleg gepleegd met de verkeerscoördinator Politie Noord-Nederland, Team Noord-Oost Fryslân.

besluiten :

Op grond van vorenstaande overwegingen besluiten wij:

  • I.

    in verband met de realisatie van het deelproject Centrale As Noord 3A de bebording op het bestaande gemeentelijke wegennet op de nieuwe situatie aan te passen, een en ander zoals aangegeven op tekening N3A-DO-WEG-TEK-151, 152, 153, 251, 252 en 253, d.d. 16-09-2015.

  • II.

    Dit besluit te publiceren op de voor de gemeentelijke gebruikelijke wijze.

     

Damwâld, december 2015

Burgemeester en wethouders voornoemd,

 

de secretaris, E.Wagenaar

de burgemeester, K.S. Heldoorn

 

Bezwaar

Op grond van de Algemene wet bestuursrecht kan iedereen wiens belang rechtstreeks bij een besluit is betrokken, hiertegen binnen zes weken na de dag waarop dit besluit is bekend gemaakt, een met redenen omkleed bezwaarschrift indienen.

Het bezwaarschrift dient te worden gericht aan burgemeester en wethouders van Dantumadiel, Postbus 22, 9104 ZG Damwâld.

Het bezwaarschrift moet worden ondertekend en moet tenminste bevatten:

  • a)

    de naam en het adres van de indiener

  • b)

    de dagtekening

  • c)

    een omschrijving van het besluit waartegen het bezwaar is gericht;

  • d)

    de gronden van het bezwaar.

Het maken van bezwaar schorst niet de werking van dit besluit (zie artikel 6:16 van de Awb).

Als een bezwaarschrift wordt ingediend kan een verzoek om voorlopige voorziening (waaronder schorsing) worden ingediend bij de Voorzieningenrechter van de rechtbank, Postbus 781, 9700 AT Groningen. Een dergelijk verzoek kan pas worden gedaan als het bezwaarschrift is ingediend en onverwijlde spoed, gelet op het betrokken belang, dat vereist. Voor de behandeling van het verzoek wordt een bedrag aan griffierecht geheven.

Afschriften

Een afschrift van het verkeersbesluit is verzonden aan de politie Friesland.

Naar boven